Hayvanci Çin’e duaci
1.3 milyar nüfusla dünyanin en kalabalik ülkesi olan Çin, ayni zamanda dünyanin en büyük gücü olma yönünde de büyük yol kat ediyor. Dünya-nin süper gücü olan Çin, sütle yeni yeni tanismaya basladi. Bu durum ülkemizdeki süte talebi arttirdi. Geçtigimiz yil sütün kilo fiyati 43 kurustan aici bulurken, 2010 yili itiba-riyle bu fiyat 80 kurusa kadar [&hellip]
1.3 milyar nüfusla dünyanin en kalabalik ülkesi olan Çin, ayni zamanda dünyanin en büyük gücü olma yönünde de büyük yol kat ediyor. Dünya-nin süper gücü olan Çin, sütle yeni yeni tanismaya basladi. Bu durum ülkemizdeki süte talebi arttirdi. Geçtigimiz yil sütün kilo fiyati 43 kurustan aici bulurken, 2010 yili itiba-riyle bu fiyat 80 kurusa kadar yükseldi. Yüzde 100’lük bir artis, hayvan sahiplerini memnun etti. Süt fiyatlarinin artmasi, büyük bas hayvana olan talebi de arttirdi. 1 yil öncesine kadar normal sart-larda bir büyükbas 1,5-2 bin TL arasinda degisirken, sim-dilerde 5 ile 6 bin TL arasinda alici buluyor.
ÇIN’E DUACIYIZ
TURKIYE ve Çin arasinda yasanan ortaklik her geçen gün daha da büyüyor. Yetkili-ler daha genis kapsamda bir ortaklik için çalismalarini sür-dürürken, Çin’in yeni gözdesi süt oldu. Süt tüketiminin giderek yayginlastigi Çin’e en büyük süt sevkiyatini yapan ülkelerden biri de Türkiye. Iki ülke arasindaki 1 milyar dolari asan ihracat hacmi, süt üreticilerinin de istahini ka-bartiyor. Bu durum en çok küçük hayvancilari memnun ediyor. Yeniköylü hayvan üre-ticisi Mehmet Gönen, “Artik iflasin esigine gelen hayvanci, Çin’e duaci. Zor günler geçi-riyorduk ve imdadimiza yetis-ti. Bu durum küçük hayvanci-lari mutlu etti. Umarim böyle büyük bir pazardan yeteri kadar faydalaniriz.” diye konustu.
DEVLET DESTEK VERSIN
ORTADOGU ülkelerinde hayvan sayisinin azalmasi, süt ve etin yeteri kadar para ka-zandirmamasi ülkedeki hayvanlarin satisini tetikledi. Özellikle büyük çiftlikler ellerindeki birçok hayvani satisa çikardi. Ancak Çin’in devreye girmesiyle bir anda, fiyatlar yüzde yüz artti. Yeni-köy’deki 35 hayvan sahibinin günde 4 ton süt üretimi yaptigini söyleyen Gönen, “Köyde yaklasik 500-600 ta-ne büyükbas hayvan var. Grç-tigimiz yillarda bu sayi 1000’e ulasiyordu. Ancak fiyatlarin düsük olmasi ve masraflarin artmasi nedeniyle bu sayida azalma yasandi. Simdilerde Çin ve Ortadogu’-ya yapilan et ve süt ihracati bir kipirdanmaya neden oldu. Devlet yeteri kadar hayvanci-ya destek vermiyor. Kilo basi-na 8 kurusluk bir destek var. Eger bu destek primi artarsa, yapilan ihracatta da artis ya-sanir” seklinde konustu.