Hedef 1 milyon nitelikli eleman
'Ulusal Genç İstihdam Strateji Belgesi' kapsamında bu yıl yaklaşık 1 milyon gence bireysel iş-meslek danışmanlığı hizmeti verilecek ve nitelikli eleman olarak çalışma hayatına girmeleri sağlanacak
Türk iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olan ara eleman sıkıntısının çözümü için planlar hazır. Hükümet, 13 milyona yaklaşan genç nüfusa daha fazla iş kapısı açmak amacıyla “Ulusal Genç İstihdam Strateji Belgesi” geliştirdi. Bu yıl yaklaşık 1 milyon gence bireysel işmeslek danışmanlığı hizmeti verilerek nitelikli eleman olarak çalışma hayatına girmeleri sağlanacak. Bilişim, finans, inşaat, sağlık, turizm sektörleri başta olmak üzere her gencin özelliklerine uygun iş bulunacak. Gençlerin özellikleri, meslekleri, isteklerine en uygun işe yerleştirilmeleri ve işe uyum göstermeleri sağlanacak. İstihdam Stratejisi ile bu yıl 1 milyon genç nitelikli eleman olarak çalışma hayatına girebilecek. Proje hem işe yerleştirmede hem de üniversiteye hazırlanan milyonlarca gence meslek seçiminde yol haritası olacak.
1 SENDEN 1 BENDEN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 18-25 yaşlarındaki gençlerin, 1 ve 3 işçi çalıştıran iş yerlerinde daha fazla yer almasına yönelik proje başlattıklarını söyledi. Bakan Sarıeroğlu, “1 senden, 1 benden diye yeni bir teşvik uygulamasına başlıyoruz. Gençlerimizin ilk defa bütün maaşını, sigorta primlerini ve vergilerini İŞKUR’dan karşılamaya başlayacağız” açıklamasında bulundu.
İŞTE EYLEM PLANI
İşgücü piyasası bilgi-izleme sistemi kuruluyor.
Kırsaldaki gençlerin de iş sahibi olması için istihdam fuarları, kariyer günleri düzenlenecek.
İstihdam garantili mesleki eğitim kursları artırılacak.
Özel sektörde işe yerleştirilenlerin sayısı yüzde 20 artırılacak.
İşgücü yetiştirme kursunu bitirenlerin yüzde 50’si iş sahibi olacak
2023 yılına kadar tüm mesleklerde yeterlilikler hazırlanacak.
Düzenli olarak mezunlara ilişkin istihdam izleme araştırmaları yapılacak.
Meslek lisesi, yüksekokulu mezunlarının işe yerleştirme oranı yüzde 35’e çıkacak.
Mesleki deneyimi olmayan işsizlerin yüzde 35’i işbaşı eğitim programlarına alınacak.
Aktif işgücü programları değerlendirme sistemi kuruluyor.
Kalkınma Bankası desteğiyle genç girişimcilere kaynak oluşturulacak.
Aktif işgücü programları yerel düzeyde de izlenecek.