Helal sana 'kız çocuğu'
Ailesinin 'kız çocuğu' diyerek okutmak istemediği, okumak için yeri geldiğinde evden kaçan Ayrancılar'da yaşayan Ayşe Şengül, tam 5 kitap yazdı. Kendi köyündeki kız çocuklarının umudu olan başarılı kalem bir de yayınevi açarak birçok yazarın umudu oldu.
AYRANCILAR’DA yaşayan genç yazar Ayşe Şengül, hikâyesiyle duyanları şaşırtıyor. 12 yaşından bu yana bir şeyler karalayan, bu dönemde yazdıklarıyla beraber birçok öykü ve masalı kitaplaştırarak 2011 yılından bu yana tam 5 adet kitap çıkaran Şengül, 6.kitabı için ise çalışmalarını sürdürüyor. İç Anadolu Bölgesi’nin küçük illerinden olan Karaman’ın Ermenek ilçesinin küçük bir köyünde başta ailesi olmak üzere tüm köye karşı “Okumak” savaşı veren bunun için evden bile kaçan Şengül, şimdilerde bir de yayın evi açtı. Ailesinin kız çocuk olduğu için okutmak istemediği ancak azmedip köyünde okuyan ilk kız olan Şengül şimdiler de ise okutmaya çalışıyor. Yazdığı ve yayınladığı kitapların yanı sıra kitap yazmak isteyenlere de açtığı yayın eviyle umut olan başarılı kalem, Mavi Çocuk Yayınları isimli yayınevi ile de Torbalı’nın ilk yayın evini ekim ayında açtı.
5 YILDA 5 KİTAP ÇIKARDI
Çocukların hayal dünyasını geliştiren kitaplar yazan başarılı yazar 2011-2016 yılları arasında tam 5 kitap yayınladı. Uzay’a Giden Çocuk’la başladığı yayın hayatına, Ayı Kulak, Annemin Kış Masallar, Atatürk ve Çocuk Sevgisi ve Nasreddin Hoca Fıkraları-Bilmece ve Tekerlemeler kitaplarıyla devam eden genç yazar şimdilerde “Diş Canavarı” isimli 6.kitabı için hazırlıklarını sürdürüyor. Tüm bu çalışmalarının yanı sıra bir de yayınevi hayalini gerçekleştiren Ayşe Şengül, çok sayıda yazara da umut oldu. Her türlü kitabın basım, yayın ve dağıtımını üstlenecek olan Şengül bu şirketi de Torbalı’ya kazandırdı. 2004 yılında Ayrancılar’a yerleşen Şengül, başarı hikâyesini ve köyündeki kadınlara olduğu umudu gazetemize anlattı.
KÖYÜNDEKİ KIZLARIN UMUDU OLDU
Köyünün okuyan ilk kızı olan Şengül, “Köyümüzde kızların okumasına karşı bir tutum vardı. Bunu yıkmak için çok uğraş verdim. Kendi ailem bile ‘Evde oturup, koca bulmamı’ beklerken ben yeri geldi evden kaçtım okumak için. Benim okumak için verdiğim savaş ve ardından kazandığım zafer diğer kızlara örnek oldu. İlk okuyan kız olduğum köyde şimdi kadın polis ve öğretmenler çıkıyor. Daha hala üniversitelerde okuyan kız çocukları var. Bu benim de gururum” dedi. Ailesinin şimdilerde ise kendisiyle gurur duyduğunu belirten başarılı kalem, ilçede de bir dizi çalışmalarda bulunacağını, ilk olarak Kent Konseyiyle ortak bir proje yürüteceklerini söyledi. İbrahim DANIŞ