Hem üretimde hem istihdamda rekor kıran kurum

Türkiye’nin fidan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü aynı zamanda önemli bir istihdam kapısı. Müdürlük, 600 dönümlük arazisinde her yıl 100’ün üzerinde tarım işçisinin ekmek kapısı oluyor.

Hem üretimde hem istihdamda rekor kıran kurum

TÜRKİYE’DEKİ 16 Orman Fidanlığı Müdürlüğünden biri olan Torbalı Orman Fidanlığı Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda en iyi fidan yetiştiriciliği ve bitki türü fazla olduğu için ülke çapında ilk 2’ye girmişti. Müdürlükten ilçe haklı ve civar belediyelerin yanı sıra yurt dışına çeşitli bitkilerin satışı yapılırken yüzlerce tarım işçisinin istihdamı sağlanıyor. Yalnızca Torbalı’nın değil, Türkiye’nin fidan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü yıl içerisinde yaklaşık 10 milyon fidan üretiyor.

EKMEK KAPISI

Yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Orman Fidanlığında yılın belirli dönemlerinde ihaleler açılarak tarım işçisi alımı yapılıyor. Fidanlığın 600 dönümlük arazilerinde yıllık en az 50 kişi fidelerin yetiştirilmesi, bakımının yapılması gibi işlerde çalışıyor. Arazilerdeki iş yoğunluğun artmasıyla kurumda günlük çalışan kişi sayısı 100 kişinin üzerine çıkıyor. Çalışan sayısında artışın Mayıs ayının 15’inden sonra yaşandığı Torbalı Orman Fidanlığı, ilçedeki diğer kurumların arasında en fazla istihdam sağlayan birimler arasında ön plana çıkarak onlarca insana istihdam sağlıyor.

350 TÜR BİTKİ ÜRETİLİYOR

Torbalı Orman Fidanlığı Müdürlüğü ağaçlandırma çalışmaları için fide üretmenin yanında çeşitli bitki türlerinin de yetiştiriciliğini yapıyor. Tohum bahçelerinden toplanan tohumlar gerekli bakımları yapıldıktan sonra tesislerde üretiliyor. Üretilen tohumlar kaplara poşetlere ekiliyor. Fidanlar içinde birbirinden farklı tıbbı bitkileri, süs bitkileri gibi yaklaşık 350 tür var. Ekilen tohumlar talep eden belediyelere ve şahıslara satılıyor. Fidanlıkta kızıl selvi, kara selvi, kızılçam, fıstık çamı, sedir, sarıçam, porsuk, meşe, sakız, dut, kızılağaç, okaliptüs, palmiye gibi 150 çeşidi aşkın orman fidanı bulunuyor.

YASİN GÜLCÜ