Herkes simdi kesfetti ama 2500 yil önce bizde vardi

Torbali, tam 2 bin 500 yil önce estetik ve güzelligin merkeziydi. Binerce yil önce kurulan Roma Hamamlari, Günümüzdeki SPA merkezleri ile ayni hizmeti sunuyordu. GUNUMUZDE, insanlar sagligi, zindeligi, estetik ve güzelligi, iyilesmeyi su ve suyun iyilestirici gücüyle kazanmak için solugu SPA merkezlerinde aliyor. Kazilar tüm hiziyla devam ederken büyük bir Roma Hamami gün isigina çikarildi. [&hellip]

Herkes simdi kesfetti ama 2500 yil önce bizde vardi

Torbali, tam 2 bin 500 yil önce estetik ve güzelligin merkeziydi. Binerce yil önce kurulan Roma Hamamlari, Günümüzdeki SPA merkezleri ile ayni hizmeti sunuyordu.

GUNUMUZDE, insanlar sagligi, zindeligi, estetik ve güzelligi, iyilesmeyi su ve suyun iyilestirici gücüyle kazanmak için solugu SPA merkezlerinde aliyor. Kazilar tüm hiziyla devam ederken büyük bir Roma Hamami gün isigina çikarildi. Bu hamam, Anadolu’nun en erken SPA merkezlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Bu büyük tarihi bulus ile Torbali’nin binlerce yil önce saglik ve güzellik merkezi oldugu ortaya çikti. Romalilar,sosyal yasamdaki en önemli yapi olan hamamda, günün yorgunlugunu atarken, ayni zamanda da vücut güzelliklerini elde ediyordu.

 TOPLUMSAL AKTIVITE

Sabanci Vakfi’nin takviye verdigi Metropolis Antik Kenti kazi çalismalari, Kültür ve Turizm Bakanligi ve Celal Bayar Universitesi isbirliginde 24 yildir elde edilen bulgularla tarihin izini sürmeye devam ediyor. Kazi Baskani Doç. Dr. Serdar Aybek, Metropolis halki için hamamin, yöneticilerin onlara sundugu en mühim toplumsal aktivitelerden biri oldugunu ortaya koyarak,“Roma Dönemi’nde hamam ve spor alanindan olusan bu yapi kentin en canli noktasi. Süphesiz Metropolisliler için bir cazibe merkeziydi” diye belirtti.Sabanci Vakfi Genel Müdürü Zerrin Koyunsagan, Metropolis’te sakli tarihin dünya kültür mirasina katilmasina takviye sunmanin heyecanini yasadiklarini söyleyerek,“Önceki sene zemininde kesfedilen ayak izleri ve 70 metre uzunlugundaki koridorlarla herkesi sasirtan hamam yapisi bu sene çok büyük ölçüde açiga çikti” diye belirtti.

 SOGUK SU BANYOSU

Roma Hamami ve Palaestra olarak tanimlanan çok büyük yapi kompleksinde sürdürülen 2014 senesinde sürdürülen çalismalarla hamam yapisinin en görkemli iki salonu ortaya çikarildi. Ilk salon, Roma hamamlarinin en temel bölümlerinden biri olan ‘frigidarium’ oldu. Soguk su banyosunun yapildigi bölüm olan ve ‘sogukluk’ da denilen frigidarium, ince ayrintilarla bezenmis tasarimi ve mimari açidan kaliteli isçiligiyle göze çarpiyor. Frigidarium’un havuzunu dolduran su sistemi için tasarlanan üç kubbedeki sari, kirmizi, beyaz ve mavi renkli mermerlerden yapilmis mozaikler ve kaplamalar bölgedeki nadir örnekler arasinda yerlerini aldi. Frigidarium kisminin yanindaki diger salon ise yan yana dizilmis 5 odasi ve mozaikli zemini ile hamam yapisinin ana mekânlarindan biri olarak önem arz ediyor.Arkeologlar, mozaikli odalardan birinde mevcut bulunan çok fazla sayida pismis toprak ve cam günlük kullanim esyasina dayanarak, buranin davet ve yemek ziyafetleri için kullanilmis bir salon olabilecegini planliyor.

 DEDIKODU MERKEZI

Kazi Baskani Celal Serdar Aybek, günümüzün popüler mekânlari arasinda olan SPA merkezlerinin her yas gurubundan insan için bir rahatlama firsati olusturdugunu söyledi. Bu kültürün Romalilardaki hamam ve yikanma gelenegi ile benzerlik içinde oldugunu kaydeden Aybek, “Birçok uzman tarafindan tanimlandigi gibi Roma dünyasinin hamamlara yükledigi sosyal anlam, spor ve temizlenme esliginde yapilan sohbetlerle anlam kazanan keyifli bir kesif yolculugudur. Hamamlar, komsu dedikodularindan, politik ve felsefi sohbetlere, hatta kente dair alinan mühim kararlara varincaya degin her türlü sohbetin yapildigi, yemek davetlerinin verildigi, tüm islevlerinin beraberinde, belki de bir tür terapimerkezi gibi yorumlanabilecek mimari bir kurgu” dedi.

 

GÖKHAN YALKALK