Hukuk davalarinda yargilama süresi kisaliyor

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yapilan degisiklikler ve kanunun getirdigi yeni uygulamalar hakkinda dün Torbali Adliyesi’nde bilgilendirme toplantisi yapildi. YURURLUGE 1 Eylül 2011’de girecek olan 6100 Sayili Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ile yapilan degisiklikler ve kanunun getirdigi yeni uygulamalar hakkinda dün Torbali Adliyesi’nde bilgilendirme toplantisi yapildi. Saat 15:00’da Torbali Adliyesi’nde görevli hakimler ve avukatlar Izmir Barosu Torbali [&hellip]

Hukuk davalarinda yargilama süresi kisaliyor

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yapilan degisiklikler ve kanunun getirdigi yeni uygulamalar hakkinda dün Torbali Adliyesi’nde bilgilendirme toplantisi yapildi.
YURURLUGE 1 Eylül 2011’de girecek olan 6100 Sayili Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ile yapilan degisiklikler ve kanunun getirdigi yeni uygulamalar hakkinda dün Torbali Adliyesi’nde bilgilendirme toplantisi yapildi. Saat 15:00’da Torbali Adliyesi’nde görevli hakimler ve avukatlar Izmir Barosu Torbali Temsilcisi Avukat Dogan Turan’in baskanliginda toplandi. Bu toplantilarla hukukçular degisikliklerden haberdar edilerek, olasi haksizliklarin önüne geçilmesi hedefleniyor.

EN BUYUK DEGISIKLIK YARGILAMA USULUNDE

BILGILENDIRME toplantisinda katilimcilara 6100 sayili HMK ile önümüzdeki yil yürürlüge girecek olan Yeni Türk Borçlar Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu metinleri de dagitildi. Yeni yasalarla birlikte gelen degisiklikler nedeniyle; uygulamada sikinti yasanmamasi ve hak kaybina neden olunmamasi amaciyla bu bilgilendirme toplantisini yaptiklarini belirten Av. A. Dogan Turan, yeni usul yasasi ile en büyük degisikligin Yargilama Usulü konusunda yapildigini söyledi. Yargilama usulünde artik “basit yargilama usulü” sistemine geçilirken iskenceye dönen dava sürelerinin kisaltilmasi hedefleniyor. Davalarin daha kisa sürede sonuçlandirilmasi için dilekçe asamasini ve yargilama sürecini kisaltacak yeni uygulamalar getirildi. Yeni yasa ile getirilen bir diger önemli degisiklik ise; haksiz fiil nedeniyle açilacak davalarin yetkili mahkemelerin haksiz fiilin islendigi bölge ile sinirlandirilmasi uygulamasinin ortadan kalkmasi. Artik haksiz fiil davalarinda fiilin islendigi veya zararin meydana geldigi, yahut gelme ihtimalinin bulundugu yer ya da zarar görenin yerlesim yeri mahkemesi de yetkili olacak.

TUKETICI YETKI SÖZLESMESIYLE ZOR DURUMDA KALMAYACAK

ÖTE yandan yetki sözlesmelerinin sinirlari da daraltiliyor. Olasi bir hukukî uyusmazlikta taraflar arasinda, eski kanundaki düzenlemeye göre, hangi mahkemenin yetkili kilinacagi kararlastirilabiliyordu. Yeni kanunda da bu düzenleme uygulama alani bulmakla beraber; artik sadece tacirler ile kamu tüzel kisileri arasinda dogabilecek uyusmazliklar için yetki sözlesmesi kurulabilecek. Bu düzenlemenin getirilmesinin sebebi ise, ekonomik olarak güçsüz durumda olan tüketiciyi korumak.