Iftarda fazla kaçiran Acil'lik oluyor

Iftar sofralarinda fazla kaçiranlar solugu acil serviste aliyor. Doktorlar, yaklasik 16 saat süren oruçluluk süresinin ardindan iftar sofralarinda soguk su ve yiyeceklere haddinden fazla yüklenilmesinin çesitli rahatsizliklara neden oldugunu söyledi. UZUN süre açlik ve susuzluk ile mücadele eden insanlarin kimisi bas agrisi, kimisi mide bulantisi ve kusma sikâyeti ile acil servise basvururken kimisi de mide [&hellip]

Iftarda fazla kaçiran Acil'lik oluyor

Iftar sofralarinda fazla kaçiranlar solugu acil serviste aliyor. Doktorlar, yaklasik 16 saat süren oruçluluk süresinin ardindan iftar sofralarinda soguk su ve yiyeceklere haddinden fazla yüklenilmesinin çesitli rahatsizliklara neden oldugunu söyledi.

UZUN süre açlik ve susuzluk ile mücadele eden insanlarin kimisi bas agrisi, kimisi mide bulantisi ve kusma sikâyeti ile acil servise basvururken kimisi de mide spazmi yüzünden acil servisin yolunu tutuyor. Ramazan ayiyla birlikte acil servislerde yasanan yogunluk da artiyor. Torbali Devlet Hastanesi Acil Servisi iftar ve sahur arasinda büyük bir yogunluk yasiyor. Acil servis kapilarinda siraya giren hastalarin bir çogu mide agrisi, asiri su içmeye bagli böbrek agrisi, tansiyon gibi rahatsizliklar ile acile basvuruyor. Orucu hizli açmanin ani rahatsizliklara sebep olduguna dikkat çeken uzmanlar, iftar sofrasini zamana yayma tavsiyesinde bulunuyor. Bashekim Senol Topçu ise bu konuda oldukça ciddi uyarilarda bulundu.

BESLENMEYE DIKKAT!

IFTARIN hafif bir çorba ile açilmasi tavsiyesinde bulunan hekimler,  diger yemekleri, sindirim sistemini zorlamadan, agir agir tüketmeleri konusunda sik sik telkinlerde bulunuyor.  Ramazan boyunca ortalama 16 saat aç kalindigini hatirlatan Torbali Devlet Hastanesi Bashekimi Senol Topçu: “Vatandas, iftar zamani birden yemege yükleniyor. Bu sebeple en çok sindirim sistemi problemleri ile karsi karsiya kaliyoruz. Hizli gida alimi basta karaciger olmak üzere kalp ve böbreklere zarar verir. Basta kalpdamar rahatsizligi ve yüksek tansiyon hastalari olmak üzere kronik rahatsizligi olanlarin dikkatli olmalari gerekir.  Ramazan’in yemek kültürü açisindan en bilinen özelligi iftar sofralarindaki çesitlilik ve bolluktur. Iftar sofralarinda bir insana yetecek yemegin 23 kat fazlasi bulunabilmektedir. Kan sekeri çok düsük oldugundan kisa sürede çok miktarda besin tüketme istegi dogmaktadir. Yapilan en büyük hatalardan birisi de çok hizli sekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 1520 dakika sonra verir. Çok hizli yemek yenildiginde bu süre zarfinda yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler alinir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo artisina zemin hazirlar” dedi.

BASHEKIM ÖNEMLI TAVSIYELERDE BULUNDU

ORUÇ tutanlar için çok önemli tavsiyelerde bulunan Bashekim Topçu: “Ramazan ayi süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayinda ögünler, sahur ve iftarda iki ana ögün ile, iftardan sonra 11.5 saat araliklarla iki ara ögün seklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanlarin mutlaka sahur yapmalari sagligin korunmasi açisindan önemlidir. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ihlamur ve kusburnu gibi bitki çaylari tercih edilmelidir. Susanmamis bile olunsa iftar ve sahur arasinda sik sik su içilmelidir. Iftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltiliklar veya çorba gibi hafif yemeklerle baslanilmasi, 1015 dakika sonra az yagli et yemegi, sebze yemegi veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan sekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavi gibi glisemik indeksi yüksek olan gidalar yerine tam bugday ekmegi, bulgur pilavi ve kepekli makarna gibi posali besinler) tercih edilmelidir. Iftarda asiri serbetli, yagli tatlilar yerine, sütlü tatlilar sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlilari tercih edilmelidir” dedi.