Ihalelerden asla çikar saglamadim

TORBALI Belediye Baskani Ismail Uygur ve eski yardimcisi Kazim Celimli’nin aralarinda bulundugu, çogu belediye görevli toplam 39 kisinin, ‘Ihale fesat karistirmak’ suçundan yargilanmasina baslandi. Ilk savunmayi yapan Baskan Uygur, suçlamalari kabul etmeyerek, 'Evraklarimiz eksik olabilir, hata yapmis olabiliriz. Insaniz. Ama suç isleme kasti içinde olmadik. Çikar saglamadik' dedi. Durusmada, kimlik tespitinin ardindan söz alan bazi [&hellip]

Ihalelerden asla çikar saglamadim

TORBALI Belediye Baskani Ismail Uygur ve eski yardimcisi Kazim Celimli’nin aralarinda bulundugu, çogu belediye görevli toplam 39 kisinin, ‘Ihale fesat karistirmak’ suçundan yargilanmasina baslandi. Ilk savunmayi yapan Baskan Uygur, suçlamalari kabul etmeyerek, “Evraklarimiz eksik olabilir, hata yapmis olabiliriz. Insaniz. Ama suç isleme kasti içinde olmadik. Çikar saglamadik” dedi. Durusmada, kimlik tespitinin ardindan söz alan bazi saniklarin avukati Rifat Apaydin, saniklarin çogunlugunun 4483 Sayili Memurlar ve Diger Kamu  Görevlilerin Yargilanmasi Hakkindaki Kanuna tabi devlet memuru oldugunu, yargilanmalarinin izne bagli bulundugunu ifade etti. Apaydin, Içisleri Bakanliginin bazi saniklar için yargilama izni vermedigini, izin verilen saniklar için de Danistaya yaptiklari itirazin henüz  sonuçlanmadigini belirterek, ‘Bu nedenle, mahkemenin durma karari vermesi gerektigini düsünüyorum. Yani usule iliskin bir karara varmadan, esasa iliskin yargilama yapilmasini hatali olarak degerlendiriyoruz’ dedi. Mahkeme heyeti, yüklenen suçun görev suçu olmadigi ve 4483 Sayili Kanun kapsamina girmedigi gerekçesiyle talebi reddederek, açik yargilamaya devam etti.

IDDIANAMEDE NE VAR?

CHP’li Belediye Baskani Ismail Uygur,  belediye baskan yardimcisi Kazim Celimli,  Fen Isleri Müdürü Mücahit Nihat Küpeli, belediye baskan vekilleri Halil Gülcü ve Hamit Çömert’in de aralarinda bulundugu çogu belediye çalisani, 39 kisi hakkinda, Içisleri Bakanligi Mülkiye Müfettisleri tarafindan yapilan ihbar üzerine, Izmir 11. Agir Ceza Mahkemesi’nde dava açilmisti. Müfettislerin yaptiklari incelemeler sonucu, raporlara dayali olarak açilan davanin iddianamesinde, Torbali Belediyesi’nde 20042007 yillari arasinda ihalesi yapilan 34 ihalenin Özbek Turizm Tasimacilik, Güvenlik ve Sanayi sirketine verildigi, ayni sirkete ihale yapilmadan dogrudan alimla 11 alimin daha verildigi, bazi ihalelerde ihale komisyonun dahi toplanmadan, sadece ihale sözlesmesine imzalarini atarak ihalenin gerçeklesmis gibi gösterildigi, ihale gününden önce ihale edilecek hizmetin alinmaya baslandigini, ayrica ihaleleri alan sirketin ihale sartlarina uyabilmek için çalistirdigi isçileri baska bir sirketin üzerinden gösterdigi, bunlarin SSK borçlarini yatirmadiginin tespit edildigi belirtildi. Iddianamede, sanik durumunda olan kisilerin, ihaleye fesat karistirmak suçunu islediklerine dair yeterli delil bulundugundan saniklarin 12 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmalari gerektigi iddia edildi. Iddianamede, ihaleleri kazanan firmanin hep ayni olmasi, ihaleyi kazanan firmanin muhasebe islerinin Belediye Baskani Ismail Uygur’un sahibi ya da iliskili oldugu muhasebe bürolarinca yürütüldügünden, süphelilerin fikir ve eylem birligi içinde olduguna dair yeterli delil olusturduguna da dikkat çekildi.

ÖZBEK’I KORUMADIK

DAVANIN ilk durusmasi dün yapildi. Durusmaya Belediye Baskani Ismail Uygur, baskan yardimcisi Kazim Çelimli ile birlikte toplam 34 sanik katilirken, 5 sanik ilk durusmaya gelmedi. Mahkeme Baskani, saniklara iddianameyi okuduktan sonra ilk savunmayi Belediye Baskani Ismail Uygur’a verdi. Baskan Uygur, bakanlik müfettisinin belediyede yaptigi incelemeyi elestirerek basladigi savunmada, “Müfettis bey, belediyemizde inceleme yaparken, bizden ihale dosyalarini istedi ama bizimle eksik evraklar ve eksik gördügü bilgilerle ilgili hiç konusmadi. Aldigi evraklar üzerinde bizle hiç görüsme yapmadan raporunu hazirlayip, Cumhuriyet Savciligi’na gönderdi. Daha sonra bu eksiklikleri gidermeye çalistik ama bu gidermeye çalistigimiz evraklari da bilirkisi raporlarina yetistiremedik. Dolayisiyla hem müfettis raporunu hem de bilirkisi raporunu bu nedenden dolayi kabul etmiyoruz” dedi.
Kamu Ihale Kanunu’nda birden fazla degisiklikler oldugu için ihale evraklarinda bazi eksikliklerin dogal olarak olustugunu ama bunlari sonradan giderdiklerini söyleyen Baskan Uygur, “Bazi evraklarimiz eksik olabilir. Hata da yapmis olabiliriz. Insaniz hata yapmis olabiliriz. Ama bu bizim suç kasti içinde oldugumuzu, çikar elde ettigimizi göstermez. Bu isten ekonomik yarar da saglamamisizdir. Bizim için sevindirici olan budur” dedi.

BELEDIYE BORÇ BATAGINDAYDI

BASKAN Uygur, belediye baskani oldugunda borç batagi içinde olan bir belediyeyi devir aldigini, mal ve hizmet alimlarina girecek sirket bulamadiklarini belirterek, “Bu ihalelerde iddia edildigi gibi Özbek firmasi korunmamistir. Özbek firmasi çogu ihalemize bize güvenerek girmistir. Biz kimseye ihaleye gir ya da girme demedik. Ihaleye giren ve kazanana isi verdik. Özbek firmasini korumus olsaydik yine ayni müfettis raporunda yazildigi gibi Özbek firmasina vermedigimiz bir ihaleden dolayi da elestirilmezdik. Yaptigimiz ihalelerde hiçbir fesatlik yoktur. Olsaydi bu ihaleler Sayistay denetiminden geçemezdi” Dedi.

ÖZPEK: SIGORTA MESELELERI YUZUNDEN ISTEN SOGUDUM.

DIGER saniklardan belediyenin 34 ihalesini alan sirketin sahibi Mehmet Levent Özpek de, Haziran 2004 yilinda Fahri Tekçe adli bir kisiyle birlikte Özbek Turizm, Tasimacilik, Güvenlik ve Sanayi Sirketi’ni kurduklarini, belediyenin ihalelerini gazetelerde görünce yasal prosedür çerçevesinde ihalelere katildiklarini aktardi. Ilk etapta ihalelere kendilerinden baska bir sirketin girmedigini, bunun, firmalarin belediye ile is yapmak istememelerinden kaynaklandigini düsündügünü söyleyen Özpek, 2005’ten itibaren baska firmalarin da ihalelere katilmaya basladigini, dayisinin oglu Nafiz Selçuk’un tavsiyesi üzerine, sirket çalisanlarinin sigorta islerinin, belediye baskani Uygur’un Müsteba Sahinkaya’ya devrettigi Uygur Muhasebe Bürosunca yapildigini belirtti. Özpek, “Ihalelere girebilmek için SGK’dan sigorta borcum olmadigina dair yazi aliyordum. Bir dönem isçilerin sigorta primlerinin ödenmesiyle ilgili sorun oldu. Ögrendigim kadariyla benim elemanlarimin yüzde 10’unu bizim sirketten, geri kalanini da Coskun Hepseker adli kisinin Sari Efe isimli sirketinden sigortali göstermisler. Bu durumu SGK’ya bildirdim. Sonra muhasebe bürosu yanlisi düzeltti, onlarla çalismaya devam ettim. Sigorta meseleleri yüzünden isten sogudum. 2007 yilinin basindan itibaren ihalelere girmeyi biraktim. Girdigim ihalelerde usulsüzlük yoktu”

Durusma,  27 Ekim’e ertelendi.