II. Abdülhamit'in eserine gençlik asisi

127 yil önce II. Abdülhamit tarafindan insa edilen ve bugüne kadar ayakta kalan Merkez Orhaniye Cami'ye gençlik asisi yapilacak. Cami restore edilerek ilk günkü haline getirilecek.   TORBALI Merkez Orhaniye Camii miladi takvime göre 1887, hicri takvime göre 1308 yilinda Sultan II. Abdülhamit tarafindan yaptirilmisti. Torbali'yi ziyaretinde o zamanlar çok küçük olan bu yerlesim yerine [&hellip]

II. Abdülhamit'in eserine gençlik asisi

127 yil önce II. Abdülhamit tarafindan insa edilen ve bugüne kadar ayakta kalan Merkez Orhaniye Cami’ye gençlik asisi yapilacak. Cami restore edilerek ilk günkü haline getirilecek.

 

TORBALI Merkez Orhaniye Camii miladi takvime göre 1887, hicri takvime göre 1308 yilinda Sultan II. Abdülhamit tarafindan yaptirilmisti. Torbali’yi ziyaretinde o zamanlar çok küçük olan bu yerlesim yerine büyük yatirimlar yapan Abdülhamit, Torbali’ya pek çok çesme havuz ve degirmenin yani sira 15 kadar da cami yaptirmisti. Torbali’nin ilçe olmasini saglayan Abdülhamit Han buraya büyük bir çiftlik kurmus, çiftliklerde çalisanlar için de camiler yaptirmisti. Merkez Orhaniye Camii o günlerden bugünlere hayatta kalan eserlerden bir tanesi. Zamaninda hiç yerlesimin olmadigi cami çevresi, simdi ilçenin en islek bölgelerinden biri. Camide ibadet eden cemaat ise babalarinin, dedelerinin ibadet ettigi camiye gelmeye devam ediyorlar. Ilk yapildigi zamanlarda camide bulunan tugra ise ayni dokusunu koruyor. 127 yasindaki tarihi cami restore edilerek daha uzun yillar ayakta kalmasi saglanacak. Kayaoglu Insaat tarafindan restore edilecek olan camide her sey aslina uygun bir sekilde yapilacak.

 ADINI ORHAN GAZI’DEN ALIYOR

Merkez Orhaniye Camii’nin ismini Osmanli Beyligi’ni kuran Osman Gazi’nin oglu Osmanli Devleti’nin ise ikinci padisahi olan Orhan Gazi’den aldigi tahmin ediliyor. Bu konuda kesin bir bilgi olmamasina ragmen, uzmanlar o dönemde yapilan diger eserlere bakildiginda bu bilginin dogru oldugunu belirtiyor. Cami ilk insa edildiginde Tepeköy’de bir yerlesim yeri bulunmuyordu. Ilçenin merkezi ilçeye adini veren Torbali Mahallesi’ndeydi. Zamanla sehir merkezi Tepeköy’e dogru kayinca, Orhaniye Camii de sehrin merkezine oturtuldu. Bugün bile Orhaniye Camii ilçenin merkez cami konumunda. Hatta vaazlar ve merkezi ezan bu camiden okunuluyor. Cami ayakta kaldigi 127 sene içerisinde pek çok defa tadilat geçirdi. En son cami avlusuna 12 kisilik bir sadirvan yapilmisti.

 BAHÇESINDE OKUL VARDI

Torbali Merkez Orhaniye Camii’nin kayitlarda geçen ilk ismi Tepeköy Karyesi Camii. Ardindan caminin ismi Tepeköy Karyesi’nde Orhaniye Camii olarak degisiyor. Camide 1896 yilindan sonra devamli suretle iki kisi birden görev yapmaya baslamis. Caminin bilinen ilk imami Haci Ismail Efendi; ilk müezzini ise Hasan Efendi. Cami ilk yapildiginda avlusunda bir de mektep bulunuyordu ancak su anda mektebe ait hiçbir kalini yok. Tepeköy Karyesi’nde Orhaniye Mektebi isimli okulda hem kizlar hem de erkekler egitim görüyordu. O dönemde erkekler ve kizlar ayri siniflarda okutuluyordu. Okulun bilinen ilk muallimesi ise Sidika Hanim. Kayitlarda Sidika Hanim’in 1901 yilinda mektepte görev yaptigi görülüyor.

 150 IS GUNUNDE BITECEK

II. Abdülhamit’in Torbali’ya kazandirdigi önemli eserlerden biri olan Merkez Orhaniye Cami, ilçenin de önemli tarihi binalari arasinda bulunuyor. Ayni anda cami içerisinde 600 kisi namaz kilabilirken, özellikle Cuma günleri cemaat sayisi 2 katina çikiyor. Camide kadinlar içinde ayri bir bölüm bulunuyor. Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan restore edilecek olan tarihi caminin yapim ihalesini 420 bin 936 TL’lik teklifiyle Kayaoglu Insaat kazandi. 150 is gününde binayi restore edeceklerini söyleyen firma sahibi Faruk Kayaoglu, “Caminin sivalari sökülecek ve plastik olan aksamlar çikarilip yerlerine ahsap takilacak. Minaresi temizlenecek ardindan da üst kismi kursunlanacak. Çatilari da sökecegiz. Ayrica caminin ana binasina bagli olan ve sonradan yapilan ek binalar tamamen sökülecek. 15 Agustos’ta çalismalara baslayacagiz. Merkez Orhaniye Cami’yi ilk günkü haline getirecegiz” dedi.GÖKHAN YALKALK