Ilçedeki okullar hayirsever ve sehitlerin isimlerini tasiyor

Ilçede Çetineller, Mustafa Çoban, Mustafa Topalan gibi okullar isimlerini hayirseverlerden, Haydar Arda Erertingi, Serdar Genç Ilkögretim Okullari ise sehitlerden aliyor. Önemli hizmet adamlari da okullara ismi verilen kisilerden. TORBALI’DA bulunan okullarin büyük çogunlugunun isimleri, sehitlerimiz ve hayirseverlerin isimlerini tasiyor. Ilçede bulunan birçok okulda önemli kisilerin isimleri yer aliyor. Kazimpasa, Cengiz Topel, Çetineller, Mustafa Çoban, Sehit [&hellip]

Ilçedeki okullar hayirsever ve sehitlerin isimlerini tasiyor

Ilçede Çetineller, Mustafa Çoban, Mustafa Topalan gibi okullar isimlerini hayirseverlerden, Haydar Arda Erertingi, Serdar Genç Ilkögretim Okullari ise sehitlerden aliyor. Önemli hizmet adamlari da okullara ismi verilen kisilerden.

TORBALI’DA bulunan okullarin büyük çogunlugunun isimleri, sehitlerimiz ve hayirseverlerin isimlerini tasiyor. Ilçede bulunan birçok okulda önemli kisilerin isimleri yer aliyor. Kazimpasa, Cengiz Topel, Çetineller, Mustafa Çoban, Sehit Tegmen Serdar Genç, Haydar Arda Erertingi, FatmaMustafa Topalan Ilkögretim Okullarinin bünyesinde binlerce ögrenci egitim görüyor. Amaci kadar ismi de önemli insanlardan alan bu okullarin adini kimden aldigi ise çogu vatandas tarafindan bilinmiyor. Ismini önemli insanlardan alan bu okullarin bir kisminin kimler tarafindan yaptirildigini, ismini aldigi kisilerin hayat hikayesini kisaca toplamaya çalistik. Genel profil olarak bakildiginda ise ilçedeki okullar hayirseverlerin ve kahraman insanlarin isimlerini tasiyor.

ILK TURK HAVA HARP SEHIDI: CENGIZ TOPEL

ILÇENIN en büyük okullarindan bir tanesi Cengiz Topel Ilkögretim Okulu.  Basarili egitim yuvasi, ismini ise önemli bir insandan aliyor. Babasinin görevli oldugu Izmit’te 2 Eylül 1934 tarihinde dünyaya gelen Cengiz Topel, dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocugu. Lise ögrenimini Haydarpasa Lisesi’nde baslayip Kuleli Askeri Lisesi’ne devam ederek 1953 yilinda bitirdi. Cengiz Topel, 1955 yilinda Kara Harp Okulu’nu bitirip astegmen olarak orduya katildi. Küçük yaslardan beri havaciliga olan meraki sonucu hava sinifina ayrildi. Kanada’daki egitimini basariyla tamamlayarak 1957 yilinda yurda dönüp Merzifon Hava Ussü’nde göreve basladi. 1961 yilinda Eskisehir I. Ana Jet Ussü’ne atandi. 1963 yilinda ise yüzbasiliga terfi etti. Topel, 8 Agustos 1964 yilinda Rumlar’i Türk Halki’na karsi isledikleri insanlik disi eylemlerden caydirmak için Eskisehir’den Kibris’a, 4’lü Filo Komutani olarak gönderilen Cengiz Topel’in uçagi, uçus esnasinda yerden isabet alarak düsürüldü. Cengiz Topel, parasütle atlamayi basardi fakat esir alindigi Rumlar tarafindan sehit edildi.

HAYIRSEVER IS ADAMI MUSTAFA ÇOBAN

MUSTAFA Çoban Ilkögretim Okulu ismini hayirsever bir is adamindan aliyor. 1934 yilinda Antakya’da dogan Çoban, Antakya Inönü Ilkögretim Okulu ve Antakya Ortaokulunda egitimini tamamladiktan sonra okul hayatina ara verdi. Iskenderun’da demir tüccarligi yapan babasi Halil Çoban’in isleri ile ilgilenmeye basladi ve Iskenderun’a ilk toplu tasimaciligi getiren Çoban Otobüslerinin isletmesini üstlenerek ihracat islerine basladi. Torbali’da Çan Soguk Hava fabrikasini satin alarak uzun yillar Izmir’de çalistirarak, Torbali’da Mustafa Çoban Ilkögretim Okulu’nu yaptirdi.

ÖMRUNU HAYIR ISLERINE VERDI ISMI HER YERDE YASIYOR

SUBASI Semti’nde ikamet eden Fatma Topalan isimli hayirseverde ömrünü okul yaptirma ve hayir islerine adadi. Birçok yardim yapan ve bunun zengin isadamlarina örnek olmasini isteyen Fatma Topalan, Denizli’nin Tavas ilçesinin Yorga köyünden 1958 yilinda esiyle birlikte Subasi’ya yerlesti. Hayirsever kadin, esiyle birlikte Subasi Çok Amaçli Anadolu Meslek Lisesi, Subasi Saglik Ocagi ve Subasi’nin su sebekesinin yenilenmesini sagladi. Esini kaybettikten sonra yardimlarina devam eden yasli kadin, Kusadasi Mahmut Esat Bozkurt Ilkögretim Okulu’nun restore edilmesi, Torbali Devlet Hastanesi’ne ek bina, Mümin Mesci Cami minaresi, Denizli’nin Tavas ilçesine Kuran Kursu ve cami minaresi yaptirdi. Topalan simdilerde ise dogup büyüdügü köy olan Yorga Köyü’ne Haci Fatma Topalan Ilkögretim Okulu’nu ve Muratbey Mahallesindeki 350 kisilik caminin yapilmasini sagladi.

TORBALILI SEHIT PILOT

ILÇENIN bir diger önemli okulu Serdar Genç Ilkögretim Okulu, bu okulda ismini bir kahramandan aliyor. Genç, 1973 tarihinde Torbali’da dogdu. Ilk ve ortaokulu Torbali’da okudu. 1987 yilinda Maltepe Askeri Lisesi’ne girdi. 1991 yilinda Maltepe Askeri Lisesi’ni bitirerek ayni yil, Kara Harp Okulu’na girdi ve 1995 yilinda, Kara Hava sinifindan mezun oldu. Uçus egitimini tamamladiktin sonra 3. Ordu, Hava Alay Komutanligi’na, helikopter ve sabit kanat uçak pilotu olarak atandi. Bu görevini yürütürken, 20 Ekim 1997 tarihinde görev uçusu sirasinda, hava muhalefetinden dolayi uçaginin düsmesi sonucu sehit oldu. Genç’in isminin verildigi okulda ise simdilerde binlerce Serdar Genç yetistiriliyor.