İlçeler arası sağlık göçü başladı

İzmir merkezdeki devlet hastanelerinde randevu bulamayan vatandaşların kilometrelerce uzak hastaneye randevu alabilmesi tepkilere neden olurken İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, 'Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizleri getirdiği nokta maalesef bu. Ne hasta memnun ne hekim memnun' dedi

İlçeler arası sağlık göçü başladı

Pandemi nedeniyle sağlık kontrollerini uzunca bir süre erteleyen vatandaşlar şimdilerde İzmir’deki devlet hastanelerinde randevu bulamıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde randevu bulunamamasının sebeplerini aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şehrin merkezinde randevu bulmak imkansızlaşırken, Torbalı dahil olmak üzere çevre ilçelerden de randevu bulabilmek için en az 2 hafta beklemek gerekiyor. Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan bir vatandaş, cildiye muayenesini olabilmek için İzmir’de randevu bulamadığını ve en erken 18 Ekim tarihinde Selçuk ve Bergama devlet hastanelerinde yer bulabildiğini aktararak tepkisini gösterdi. Yaşanan bu zor durum hakkında konuşan Çamlı, “Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizleri getirdiği nokta maalesef bu. Ne hasta memnun ne hekim memnun. Böyle bir kaotik ortamın içindeyiz” dedi.

“HASTA DA HEKİM DE MEMNUN DEĞİL!”

Hekimlerin muayene sürelerinin ciddi oranda düşürülmesinin ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Çamlı, “Dünya Sağlık Örgütü bir hekimin bir hastaya 20 dakika bakmasını öneriyorken bunu 10 dakikaya hatta 5 dakikaya düşürürseniz verilen sağlık hizmetinin kalitesinin iyi olması mümkün değil. 5 dakikaya indirilen muayenelerde hastanın şikayetlerinin etraflıca dinlenmesi, muayene olması, varsa tetkiklerinin incelenmesi, hastaya yeni tetkikler yazılması ve reçetenin yazılması gerekiyor. Bütün bunların hastaya ayrıntılı bir şekilde anlatılması ne 5 ne 10 dakikada mümkün değil. Böyle bir muayene sistemine giren hastanın soruları cevap bulmuyor ve bu sefer aynı sorunlarla başka bir hastaneye başvuruyor. Aynı sorun için belki 5 tane hekim, hastane geziyor her birinden 5’er dakikayı topladığınızda 25 dakika ediyor. Sonuçta tatmin olmamış bir hasta ve mesleğini yaparken de mesleki hazzı almayan bir hekim görüyoruz. Üstelik bu kadar hızlı hasta bakılması ve buna rağmen hastada bir tatminin oluşturulamaması tamamen sistemin olayı; kışkırtılmış bir sağlık talebi ve sayısal değerlerle yakından ilişkili. Üstelik bu kadar hızlı hasta bakılması sırasında uygulama hataları ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu çok ciddi bir sorun” ifadelerini kullandı.

RANDEVU BULAMAYAN ACİLE GİDİYOR!

Hastanelerde randevu bulamayan hastaların acile başvurduğunu söyleyen Çamlı, “Acil servis hekimleri 1 yılda 120 poliklinik yapmışlar. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 155’i acilden geçmiş… Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Randevu bulamıyorlar ya da beklemek istemiyorlar, katkı payı ödemek istemeyenler aynı gün içinde sağlık hizmeti almaya çalışıyorlar. Böyle bir sistem uygulanabilir, sürdülebilir değil. Bunu kimse görmek istemiyor” diye konuştu.