İmalat PMI 6.5 yılın zirvesinde

Büyümenin öncü göstergesi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 6.5 yılın zirvesine çıktı. Vites yükselten sanayici, üretimi ve istihdamı artırdı

İmalat PMI 6.5 yılın zirvesinde

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile AB ile OECD ortalamalarının iki katından fazla büyüyen, ikinci ve üçüncü çeyrekte de yüzde 7 civarında bir büyümeye imza atması beklenen Türkiye ekonomisinden güçlü sinyaller gelmeye devam ediyor. Büyümenin öncü göstergelerinden olan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) ağustosta 55.3’e yükselerek sektörün Mart 2011’den bu yana en güçlü büyümeyi kaydettiğini gösterdi. Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdam bir önceki aya göre artış gösterirken, üretim de Mart 2011’den bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, temmuzda 53.6 değerini almıştı.

YENİ SİPARİŞLER HIZLANDI
Yeni siparişler endeksi ağustosta 55.8’den 57.7’ye yükselerek haziran ayında gördüğü 76 ayın zirvesine yaklaştı. Üretim alt endeksi 54.9’dan 57.9’a yükselirken, girdi fiyatlarındaki artış aralık ayından bu yana ilk defa hız kazandı. Fabrika çıkış fiyatları da yedi aydır ilk defa artış kaydetti. İSO tarafından yapılan açıklamada, endeksin son 77 ayın en yüksek düzeyine ulaştığına işaret edilerek, firmaların üretimi karşılamak amacıyla kapasitelerini genişlettiği, istihdam artışının hızlandığı, satın alma faaliyetlerindeki artışın, kasım 2013’ten sonraki dönemin en yüksek hızında gerçekleştiği kaydedildi.

İSTANBUL DA GÜÇLENDİ
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ağustosta 54.2’ye yükselerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında genel anlamda Ocak 2014’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin yaşandığına işaret etti. IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, “İmalat sektörü vites yükseltti. Üretim, yeni siparişler ve istihdamda artış hızlandı” dedi.

TEHDİTÇİ AVRUPA YERİNDE SAYDI
Türkiye’ye siyaseten diz çöktürmek için ekonomi silahını kullanma tehditinde bulunan Avrupa Birliği’nde ise PMI ağustosta geriledi. Euro Bölgesi’nde bileşik PMI göstergesi, 55.8’den 55.7’ye inerken, Fransa’da ise 55.6’dan 55.2’ye geriledi. Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü, ocak ayından bu yana en zayıf büyümesini gerçekleştirdi. Hizmet PMI’sı aynı dönemde 54.9’dan 54.7’ye geriledi.

TÜFE AĞUSTOSTA % 0.52 ARTTI
Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) aylık bazda, eğitim ve ulaştırma kalemlerinin öncülüğünde yüzde 0.52 arttı. TÜFE ağustosta yıllık bazda yüzde 9.79’dan 10.68’e çıktı. Ağustosta en yüksek fiyat artışı yüzde 16.85 ile yumurtada görüldü. Yumurta fiyatlarındaki yükselişte, tüketimdeki artış, arz eksikliği ve Avrupa’daki zehirli yumartı krizi etkili oldu. Öte yandan Türkiye’nin içinde yer aldığı 40 ülkede Fipronil adlı haşere ilacının yumurtalara bulaşmasıyla zehirli hale gelen yumurtaların tespit edildiği bildirildi.