Imam Hatipliler bu ülkenin sigortasidir
Imam Hatip Ortaokullari, 15 yil aradan sonra 4+4+4 yeni egitim sistemiyle birlikte tekrar açildi. Imam Hatiplilerin bu ülkenin sigortasi oldugunu söyleyen Ali Günaydin, artik parlak bir dönemin basladigini belirtti. 28 Subat Darbesi'nden 15 yil sonra yeniden açilan Imam Hatip Okullarina velilerin ilgisi büyük. Yeni egitim döneminde Türkiye genelinde 650 Imam Hatip Ortaokulu açildi ve bu [&hellip]
Imam Hatip Ortaokullari, 15 yil aradan sonra 4+4+4 yeni egitim sistemiyle birlikte tekrar açildi. Imam Hatiplilerin bu ülkenin sigortasi oldugunu söyleyen Ali Günaydin, artik parlak bir dönemin basladigini belirtti.
28 Subat Darbesi’nden 15 yil sonra yeniden açilan Imam Hatip Okullarina velilerin ilgisi büyük. Yeni egitim döneminde Türkiye genelinde 650 Imam Hatip Ortaokulu açildi ve bu okullara toplam 97 bin ögrenci kayit yaptirdi. 1997 yilinda kapatilan Imam Hatip Ortaokullarinin yeniden açilmasini degerlendiren Ali Günaydin, ‘Milletin talebi yerine getirilmistir. Imam Hatiplilere itibari geri verilmistir. 15 yillik bir geriye gidis oldu. Imam Hatipliler bu ülkenin sigortasidir” diye konustu.
IMAM HATIP’IN DALGALI GEÇEN 82 YILI
SIYASI degisimlerle birlikte dalgalanan imam hatip okullari ilk olarak 1924’te kuruldu. Ancak 1930’da yeterli sayida ögrenci olmadigi gerekçesiyle kapatildi. Adnan Menderes baskanligindaki Demokrat Parti iktidariyla 1951’de imam hatipler tekrar açildi. Yedi ilde birer okul olarak açilan imam hatip okullari 4+3 yillik egitim kurumu haline getirildi. 1960 Ihtilali sonrasinda sayilarinda degisiklik olmadi. Daha sonra Süleyman Demirel liderligindeki Adalet Partisi’nin iktidara gelmesiyle artis oldu ve yurt genelindeki Imam Hatip Okullarinin sayisi 71’e ulasti. Iktidarin degismesiyle beraber mezunlarin is bulma imkani kisitlandi ve imam hatip okullari açma kosullari zorlastirildi. 1972 yilinda ise dini dersler müfredattan çikarilarak egitim 4+3’ten, 3 yila indirildi. Ekim 1972’de imam hatip okullari liseye dönüstürüldü. 1974’te MSP CHP koalisyonu döneminde yeni imam hatip liseleri açildi. 1980’e kadar gelisen süreçte okul sayisi 374’e ulasti. Turgut Özal iktidarinda ise Anadolu Imam Hatip Liseleri de kurulmaya baslandi.
28 SUBAT DARBESI
28 Subat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu’nda alinan kararlar arasinda yer alan 8 yillik kesintisiz egitim ve mezunlarin kendi alanlari disinda üniversiteye girmesinin engellenmesi kararlari, imam hatip okullarina büyük darbe vurdu. 8 yillik kesintisiz egitimle imam hatip ortaokullari kapatildi. 28 Subat Darbesi’nden sonra egitimde büyük degisimler olurken en büyük sarsintiyi meslek okullari ve imam hatipler gördü. Imam hatip ve meslek okullarinin ortaokullari bölümleri kapatildi. Lise kisimlarina ise üniversite sinavinda katsayi uygulamasi getirildi. Ögrencilerin üniversiteye girisi birkaç bölüm disinda imkânsiz hale geldi. Pek çok okul kapandi ve ögrenci mevcutlari büyük oranda düstü. 4+4+4 kesintili zorunlu egitim modelinin meclisten geçmesiyle birlikte imam hatiplerin ortaokul kisimlari tekrar açildi. Ilçe merkezi ve Ayrancilar’da olmak üzere Torbali’da 2 tane Imam Hatip Ortaokulu açildi.
ARTIK PARLAK DÖNEM BASLADI
IMAM hatiplere beklediginin de üstünde bir ilgi oldugunu ifade eden Günaydin: “Vatandas Imam hatibe sahip çikiyor. Imam hatipli basbakan ve bakanlar var. Simdi hiç ummadigimiz isimler çocuklarini Imam hatibe yazdiriyor. Kat sayi engeli kalkinca, Imam hatiplerin de önü açildi. Artik ülkemiz için parlak bir dönem basladi”dedi.