İngiltere'den fazla Suriyeli kabul ettik

Son günlerde dünya gündeminde olan Suriyeli göçmen sayısı ilçemizde 4 bini aştı. Bu sayı Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda, Avusturya ve Avustralya gibi önemli ülkelerin göçmen sayısından daha fazla. TÜM dünya son zamanlarda Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli göçmenlerin dramını konuşuyor. Ülkelerindeki iç savaş ve rejimden kaçan Suriyeli göçmenler daha iyi bir yaşam için Avrupa ülkelerine gitmek [&hellip]

İngiltere'den fazla Suriyeli kabul ettik

Son günlerde dünya gündeminde olan Suriyeli göçmen sayısı ilçemizde 4 bini aştı. Bu sayı Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda, Avusturya ve Avustralya gibi önemli ülkelerin göçmen sayısından daha fazla.

TÜM dünya son zamanlarda Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyeli göçmenlerin dramını konuşuyor. Ülkelerindeki iç savaş ve rejimden kaçan Suriyeli göçmenler daha iyi bir yaşam için Avrupa ülkelerine gitmek için çözüm yolları bakıyor. Türkiye 2 milyonun üstünde Suriyeli göçmeni kabul ederken Avrupa ülkelerinde tablo çok kötü. Kapılarını Suriyeli göçmenlere açmamakta direnen Avrupa ülkelerinin birçoğunda ki Suriyeli göçmen sayısı Torbalı’ya yetişmiyor bile. Torbalı bir ilçe olarak resmi ve gayri resmi rakamlara göre 4 binin üstünde Suriyeli göçmeni barındırırken, Torbalı’nın Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda, Avusturya ve Avustralya gibi önemli, zengin ülkeleri geride bıraktığı görüldü.

4 BİN SURİYELİ GÖÇMEN

Suriye’de son dört yıldır süren çatışmalı ortamdan kaçan 4 milyondan fazla insan yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda bırakıldı ve 3 milyona yakın insan komşu ülkelere sığındı. Sığınılan bu ülkelerin başında Suriye ile 877 km. sınırı olan Türkiye geliyor. Suriye’den Türkiye’ye kaçanların sayısının sınırdan yasadışı girenler de hesap edildiğinde 2,5 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Türkiye’ye sığınıp çeşitli kamplara yerleştirilen Suriyeli göçmenlerin bir kısmı bu kamplardan ayrılarak çeşitli il ve ilçelerde çalışarak geçimlerini sürdürüp yeni bir hayat kurmayı başardı. Bu kapsamda özellikle son iki yılda Torbalı’daki Suriyeli göçmen sayısı binleri aştı. 4 bin civarında Suriyeli göçmenin bulunduğu Torbalı’da göçmenlerin büyük bir kısmı kendine iş de buldu.

TORBALI’DA MUTLULAR

Son günlerde Avrupa ülkelerine gitmek için otoban kenarları, parklar ve sınır kapılarında yatan, Macaristan, Sırbistan polislerinde sert şiddete maruz kalan göçmenler Avrupa’ya kabul edilmiyor. Gerekçe olarak konut ve iş sıkıntıları gösterilirken Türkiye bu yönüyle büyük bir yük taşıyor. Dünyanın önemli zengin ülkeleri arasında gösteriler Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda, Avusturya ve Avustralya gibi ülkelerdeki göçmen sayıları Torbalı’ya yetişmiyor bile. Torbalı halkının da her türlü yardımıyla karşılaşan Suriyeli göçmenler Torbalı’da halinden memnun görünüyor. Çeşitli ülkelerden daha fazla Suriyeli göçmen barındıran ilçede özellikle iş imkanların fazlalığı göçmenlerin sıkıntı yaşamamasına neden oluyor. İbrahim DANIŞ