İşçiler direnişe başladı

Torbalı'da bulunan Oral Ambalaj Fabrikası’nda çalışan 5 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarıldığı iddia edildi. Kanunen çıkarılmaları yasak olan işçiler dün fabrika önünde direnişe başladı

İşçiler direnişe başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 Eylül’den itibaren 2 ay daha uzatıldığı duyurulmuştu. İş Kanunu’na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet özleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Söz konusu düzenlemeye rağmen Torbalı’da bulunan Oral Ambalaj Fabrikası’nda çalışan 5 işçi sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığı iddia edildi. İşçiler söz konusu düzenlemeye de aykırı olmasına rağmen “gerekçeli” olarak işten çıkarılırken, işçilerin mesaiye kalmadıkları öne sürüldü. Öte yandan dün itibariyle direnişe başlayan işçiler için Selülöz İş Sendikası fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İŞTEN ÇIKARILDILAR

Türkiye Selüloz, Kağıt, Ağaç ve Mamülleri İşçileri Sendikası (Selüloz İş) Teşkilat ve Eğitimden Sorumlu Genel Başkanvekili Kemal Yıldırım, “Hepimiz biliyoruz ki ülkemizde sendikal örgütlenme demek işten atılmak demektir. İşten atmak yasaya aykırı bile olsa işçilerin kaderi değişmemektedir. Ama biz Selüloz İş Sendikası ve Oral Ambalaj işçileri olarak bu kaderi değiştirmeye kararlıyız ve değiştireceğiz. Bir süredir sendikal örgütlenme çalışmamızın devam ettiği Oral Ambalaj işyerinde işveren örgütlenmeyi duyduktan sonra 5 üyemizi hukuksuz ve yasaya aykırı bir şekilde işten çıkardı. Gerekçe olarak da fazla mesaiye kalmamaları gösterildi. Hepimizin de bildiği gibi içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, sendika alerjisi olan işveren yasaları dinlemeksizin üyelerimizi işten çıkardı” dedi.

İŞVERENİN KÖLESİ DEĞİLİZ

ıklamalarını sürdüren Yıldırım, “İşçilerin ekmekleriyle ve gelecekleriyle oynayarak, işçilere baskı yaparak sendikal örgütlenmeyi bitireceğini düşünen işveren yanılmaktadır. Bugün başlattığımız direnişle biz bu örgütlenmeyi en kısa sürede bitireceğiz ve toplu sözleşme için masaya oturacağız.  Çünkü işverenin yanıldığı bir konu var ki, o da hem işten atılan üyelerimiz hem de içeride çalışmakta olan üyelerimiz haklarına, geleceklerine ve sendikalarına sahip çıkmaya devam edeceklerdir. İşveren içeride istediği baskıyı yapsın, istediği kadar işçi çıkarsın. Bizler köle değiliz. Bizler emekleriyle çalışan işçiler ve onun öz örgütü olan sendikayız. Kaderimizi, geleceğimizi işverenin iki dudağı arasına bırakmayacağız, kendi geleceğimiz üzerinde söz sahibi olacağız” ifadelerini kullandı.

FARUK AKSOY’DAN DESTEK

Açıklamalarının sonunda Yıldırım, “İçeride çalışan ve şuan bizi duyan bütün işçiler rahat olsunlar. Yalnız değiller, olmayacaklar. Biz Oral Ambalaj işçilerine güveniyoruz. Geleceklerine sahip çıkacaklar ve kararlılıkla başlattıkları bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceklerdir. Bizim taleplerimiz son derece net ve açıktır. Burada vermiş olduğumuz mücadele de bunun göstergesidir. Buradan bir kez daha işverene sesleniyoruz. İşçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkı tanınsın ve her türlü baskı son bulsun! Sendikal haklarını kullandıkları için işten atılan işçiler işe geri alınsın” diyerek sözlerine son verdi. Öte yandan sendikanın basın açıklamasına katılan Türk İş Ege Bölge Sorumlusu Faruk Aksoy da işçilere destek verdi.