Iskence gördü, hayata tutundu

Koca siddetinden hayati darmadagin olan Nurgül Özkan, simdi yasantisiyla herkese örnek oluyor. Özkan, çocuklari için hayata dört elle sarilmis durumda. BALIKESIR’DE esi Selami Özkan’in sonu gelmez siddetinden ve tecavüzünden kaçarak Torbali’daki baba evine siginan Nurgül Özkan (36), artik hayatinda yeni bir sayfa açmis durumda. Daha önce sosyal hizmetler uzmani ve psikologlarin saatler süren çabalarinin ardindan [&hellip]

Iskence gördü, hayata tutundu

Koca siddetinden hayati darmadagin olan Nurgül Özkan, simdi yasantisiyla herkese örnek oluyor. Özkan, çocuklari için hayata dört elle sarilmis durumda.

BALIKESIR’DE esi Selami Özkan’in sonu gelmez siddetinden ve tecavüzünden kaçarak Torbali’daki baba evine siginan Nurgül Özkan (36), artik hayatinda yeni bir sayfa açmis durumda. Daha önce sosyal hizmetler uzmani ve psikologlarin saatler süren çabalarinin ardindan ikna edilerek çocuklariyla beraber siginma evine yerlestirilen Özkan, artik kendi ayaklarinin üzerinde duruyor ve çocuklari için çaba harciyor. Ege Kisisel Gelisim Merkezi sahibi Psikodramatist ve Yasam Koçu Nurdan Yoldas tarafindan uzun süredir tedavisi ücretsiz yapilan Özkan, bu gibi durumlarda psikolojik olarak destek almanin önemli oldugunu söyledi.

PSIKOLOJIK DESTEK ALDI
ASLINDA Nurgül Özkan’in hayati, birçok insana ders verecek ve örnek olacak cinsten. Özkan, Balikesir’de 10 yillik esi tarafindan 2 gün boyunca kilitlendigi evde kerpeten, makas, biçak ve boru ile iskence ve tecavüze maruz kaldi. Bu olayin basinda yer almasi Türkiye’de büyük yanki uyandirdi. Nurgül Özkan, kabus dolu günlerin ardindan Torbali’ya geldi. Iskence evinden kaçtiktan sonra babasinin Torbalidaki evine siginan çaresiz kadin, simdilerde çocuklari R. (9), E. (5) ve A.’ya (2) hem anne hem baba olmak için büyük bir mücadele veriyor. Özkan, okula giden iki çocugunu okutmak için büyük bir yasam mücadelesi veriyor. Çocuklariyla birlikte ev kiralayan ve egitim masraflarini karsilamak için temizlik isleri yapan Özkan, ayni zamanda Ege Kisisel Gelisim Merkezi sahibi Psikodramatist ve Yasam Koçu Nurdan Yoldas’tan psikolojik destek aliyor.

ÇOCUKLARI IÇIN MUCADELE VERIYOR
“ZOR günleri geride biraktim ve gelecege bakiyorum” diyen Nurgül Özkan, kabus dolu günlerini ise, “Nurdan Hanima ilk geldigimde çok ürkek ve kendimle küsmüs bir haldeydim. Güvensizlik ve gelecek endisesi vardi. Kendime çok acinacak, aciz bir sey gibi bakildigini hissediyordum. Psikolojik yardim alirken bile endisem vardi. Karsimdakilerin beni suçladigini hissediyordum. Herseye karsi bir nefret vardi. Nurdan Hanim’la birkaç görüsmeden sonra toparlanmaya basladim. Gerçekten psikolojik destek almak bana çok iyi geldi ve kendime gelmeye basladim. Bundan sonra durumumu kabullenmeye degil, içinde bulundugum durumla savasmaya karar verdim. Simdilerde özgüvenimi kazanmis durumdayim ve çocuklarimin gelecegi için mücadele veriyorum. Onlari okutabilmek, devlete ve topluma faydali bireyler olabilmelerini saglamak adina var gücümle çalisiyorum. Ayaga kalkmayi, toparlanmayi, kendimle barismayi basardim ama issizlikle bas etmeyi hala basaramiyorum. Bir de onu basarsam rahatlayacagim. Iki çocugum okula gidiyor. Seneye de öbürü baslayacak. Okul masraflarina yetisemiyorum” seklinde anlatti.

YASAM KOÇU YOLDAS OLDU
AILE içi iliskiler, stres, öfke kontrolü ve etkin iletisim gibi konularda ruh sagligi alaninda çalismalar yürüten Nurdan Yoldas, kadina yönelik siddet ve kadin sorunlari çerçevesinde de çalismalar yapiyor. Nurgül Özkan’a esi tarafindan uygulanan siddetin yikimiyla mücadelesinde benlik bütünlügü, ruh sagligi ve yasama katilim adina bir yildir profesyonel destek saglayan Yoldas, Nurgül Özkan ile yaptigi çalismanin içeriginin mesleki sorumluluk açisindan paylasilamayacagini, fakat genel olarak siddetin kadin üzerindeki etkilerinin çok yikici oldugunu söyledi. Yoldas, “Siddet gören bir kadin, saglikli yasama bütünlügünü kaybetmekle karsi karsiya kaliyor. Sürekli siddet görecegi korkusu ve tehdidi, davranis bozuklugu ve depresyon yasamasina neden oluyor. Özgüvenini yitirmesine ve günlük yasamla bas etmekte bile tereddüt etmesine neden oluyor. Umutsuzluk ve çikis bulamamak yasama sevincinin tamamen yok olmasina neden oluyor. Bunlarin biriyle basa çikmak bile normal kosullarda güç bir durumken, siddet magduru kadinin çogunlukla hepsiyle birden basa çikmak zorunda oldugu unutulmamalidir. Iste bu nedenle ruhsal, sosyal ve hukuksal açidan desteklenmesi önemlidir” seklinde konustu.