Ismini çakir gözlü Yörük’ten alan köy
Rivayete göre, Avsar Beyligi Burhan Asiretine bagli 3 Yörük kardesin kurdugu Çakirbeyli, yine rivayete göre, ismini çakir gözlü bir kisinin adindan almis. Yörük’ün ismi hatirlanmasa da, çakir gözlerinden dolayi köyün ismi Çakirbeyli kalmis. TORBALI’YA bagli Çakirbeyli köyü, bölgenin en eski yerlesim alanlarina sahip köylerden bir tanesi. Nüfusu, degisik gelenekleri ve ilgi gördügü kurslariyla dikkat çeken [&hellip]
Rivayete göre, Avsar Beyligi Burhan Asiretine bagli 3 Yörük kardesin kurdugu Çakirbeyli, yine rivayete göre, ismini çakir gözlü bir kisinin adindan almis. Yörük’ün ismi hatirlanmasa da, çakir gözlerinden dolayi köyün ismi Çakirbeyli kalmis.
TORBALI’YA bagli Çakirbeyli köyü, bölgenin en eski yerlesim alanlarina sahip köylerden bir tanesi. Nüfusu, degisik gelenekleri ve ilgi gördügü kurslariyla dikkat çeken köy, Miladi Takvime göre 1300 yilinda kurulmus. Rivayete göre, Avsar Beyligi Burhan Asiretine bagli 3 Yörük kardesin kurdugu köy, yine rivayete göre, ismini çakir gözlü bir kisinin adindan almis. Yörük’ün ismi hatirlanmasa da, çakir gözlerinden dolayi köyün ismi Çakirbeyli kalmis.
KÖYDE HERKES BIR BIRIYLE AKRABA
TORBALI’NIN 17 kilometre uzaginda bulunan Çakirbeyli köyü, Avsar Beyligine bagli Burhan asiretinden olan Memis Köse, Mehmet Kahya ve Hasan Ali Koca isimli 3 kardes tarafindan kurulmus. Miladi takvime göre 1300 yilinda köye gelen 3 kardes, Sultan Abdülhamit’in Iskan Kanunu’nu çikarmasindan sonra, tamamen yerlesik hayata geçerek bir daha göç etmemisler. Daha sonradan diger asiret mensuplari da Karaman, Konya ve Kütahya’da yasayan Yörükler, köye yerleserek, yasamlarini burada idame ettirmisler. Köy ismini ise köyde bulunan çakir gözlü bir Yörük’ten aliyor. 300 haneli 650 nüfusu bulunan köyde yasayanlarin % 95’i bir biriyle akraba. Memis Köse’nin 3. kusak torunu olan eski Muhtar Gani Zafer Öncel, köylerinin eskisi gibi örf ve adetlerini sürdürdügünü, bazi örf ve geleneklerinse yok oldugunu söyledi.
IÇKI VE KUMAR YASAK
YARIM asir önce Çakirbeyli’de bir kisinin kumar borcu yüzünden intihar etmesi, ilginç bir gelenek baslatti. 1952 yilinda, dönemin köy muhtari Mehmet Basarir önderliginde, köyün ileri gelenleri tarafindan baslatilan gelenege göre köy kahvelerinde oyun oynamak ve bahis tutusmak yasaklandi. Bu nedenle kâgit oyunlari oynamak isteyenler civar köylerden Bozköy ve Saipler’in kahvelerine gidiyor. 5 kahvehanenin bulundugu Çakirbeyli’de, kahvehanelere sadece sohbet amaçli gidiliyor. Köyde zeytin, üzüm ve bamya baslica gelir kaynagi.