İsmini uzun çamlardan alan köy: Düverlik

Sırtını Torbalı'nın kuzeyindeki dağlara yaslanmış Düverlik, yemyeşil çam ormanlarının içinde gizlenmiş bir inciyi andırıyor. İncir ve üzüm bağlarıyla çevrili köy, sakinliği ve huzurlu havasıyla dikkat çekiyor.

İsmini uzun çamlardan alan köy: Düverlik

ÇAMLICA Köyü’nden kuzeybatıya sapıp asfalt yolu iki kilometre kadar izlediğinizde sessiz bir yerleşim yeri karşılıyor sizi. Mevsim Sonbahar… Torbalı şehir merkezine 15 kilometre mesafedeki Düverlik Köyü’nde sessizliğin ihtişamı hüküm sürüyor. Köyün üst tarafında Dağtekke Köyü bulunuyor. Daha aşağıda ise Çamlıca. Taştan yapılmış eski evlerin yanıbaşında ihtişamlı dubleks evler yükseliyor. Bu evler dışarıdan gelip Düverlik’e yerleşenler tarafından inşa edilmiş yapılar. Köyde satılık arsalar var. Ancak fiyatları el yakıyor. Bir dönüm arsanın fiyatı 60 bin lira civarında… Tıpkı Torbalı’nın diğer dağ köylerinde olduğu gibi Düverlik’ten arsa satın almak hiç de kolay değil. İki dönemdir muhtarlık yapan Fahrettin Ünal, Düverlik’in hikayesini anlattı.

DÜZGÜN ÇAMLARIN KÖYÜ
Düverlik’e girer girmez çam ağaçlarının kokusu yüzünüze vuruyor. Köyün dört bir tarafı adeta çam ağaçlarıyla kuşatılmış. İşte, Düverlik ismi de bu çam ağaçlarından geliyor. Düverlik kelimesi,“düzgün çam gövdesi” demek. Eski yıllarda kimi insanlar civar köylerden buraya sırf düzgün çam gövdesi kesmek için gelirlermiş. Bu düzgün çam gövdeleri yıllar önce ev inşaatında kullanılırmış. Gel zaman git zaman Düverlik ismi buranın adı olmuş. Yerleşik hayata geçen Yörükler tarafından kurulan Düverlik, 80 yıllık bir maziye sahip.
NÜFUS ERİDİ
Düverlik’te de tıpkı diğer dağ köylerinde olduğu gibi nüfus yıllar içinde adeta erimiş. Şu an itibariyle köyde bulunan 80 hanede sadece 180 kişi yaşıyor. Ev başına 3 kişi bile düşmüyor. Köy sakinlerinin büyük bir çoğunluğu daha iyi bir hayata kavuşmak için Torbalı’nın merkezine göç etmiş. Köyün yerlisi olan Muhtar Fahrettin Ünal, Düverlik’te 10 yıl kadar önce 300 kişinin meskun olduğunu ifade ederek“ İhtiyarlardan başka kimse kalmadı sayılır. Halkın çoğunluğu Torbalı’ya göç etti. Nüfusumuz gittikçe azalıyor” dedi.
KAHVEHANESİZ KÖY
Nüfusun giderek eridiği Düverlik’te bir tek kahvehane var. Ancak o da hizmete kapalı. Köyden birkaç kişi kahveyi işletmeye çalışmış. Ancak müşteri az olunca kahvehanenin geliri elektrik ve su faturalarını bile karşılayamaz duruma gelmiş. Köy Muhtarı Fahrettin Ünal, kahvehanenin açılmasının zor olduğunu ifade ediyor. Ancak yine de bir umudu var.
MUHTARLIK BİNASI HAZIR; KÖY MEYDANI DÜZENLENİYOR
Torbalı’nın bütün kırsal yerleşimleri gibi Düverlik de Torbalı Belediye Bakanı Adnan Yaşar Görmez’in hizmetlerinden nasibini almış. Köy Muhtarı Fahrettin Ünal, Torbalı Belediyesi tarafından yeni yapılan muhtarlık binasının önünde objektifimize poz veriyor. Muhtarlık binasının az ilerisinde yine Torbalı Belediyesi tarafından yaptırılan bir umumi tuvalet bulunuyor. Köy meydanının da belediye tarafından önümüzdeki günlerde yeni baştan düzenleneceğini ifade eden Fahrettin Ünal, “ Başkan’ımızdan Allah razı olsun. Bu zamana kadar hiçbir talebimizi geri çevirmedi. Eski muhtarlık binamız dökülüyordu. Şimdi yeni ve modern bir muhtarlık binamız var. Eskisi de tadil ediliyor. Oraya da aile hekimi yerleştirilecek. Böylelikle köyümüzün sağlık ocağı sorunu da çözümlenmiş olacak” dedi.
YOLLAR BÜYÜK SORUN
Köy Muhtarı Fahrettin Ünal,Düverlik’in karşı karşıya kaldığı en önemli problemin bozuk yollar olduğunu ifade etti. Düverlik’i, Taşkesik Köyü’ne ve Helvacı Köyü’ne bağlayan yolların asfaltlanmasının elzem olduğuna değinen Ünal, “Düverlik’in Bayındır ile bağlantısını sağlayan bu yolların asfaltlanması gerekiyor. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli başvuruları yaptık. Ancak henüz bir sonuç alamadık. Arazi yollarımızın da stabil hale getirilmesi gerekiyor”şeklinde konuştu.
ZEYTİN VE İNCİR REVAÇTA
Düverlik’te zeytincilik ve incir üretimi yoğun olarak yapılıyor.Köylüler zeytinlerini civardaki yağ fabrikalarına satarken incirler köye gelen toptancılara pazarlanıyor.Köyde hemen hemen her evin küçük de olsa bir bahçeci bulunuyor.Köylüler bu bahçelerde kendi tüketecekleri kadar sebze yetiştiriyorlar. Bol miktarda üretilen bamya ve börülce gibi yazlık sebzelerse Torbalı pazarında alıcı buluyor. Köylülerin geçim kaynaklarından bir tanesi de büyükbaş hayvancılık.Eskiye nazaran azalsa da hayvan besleyen ailelere rastlamak mümkün.
 Tarımsal sulama da sıkıntılı
Köy Muhtarı Fahrettin Ünal, Düverlik’ te tarımsal sulama konusunda da birtakım sıkıntılar yaşandığına değinerek, “Köyümüz oldukça bereketli bir yerleşim ancak kuraklığın ucu bizlere de dokundu. Köyümüze yeni bir sondaj kuyusu açılması şart. Yağışlar eskisi gibi bol olmadığından özellikle zeytinliklerimiz susuzluktan büyük zarar görüyor. Belediyemizden bu konuda da söz aldık. Yakın zamanda suya kavuşacağımızı ümit ediyorum” dedi.