İşveren kollanmazsa kimse yatırım yapamaz

Torbalı'da inşaat sektörünün önde gelen ismi Fesih Dilmaç sektördeki sorunları değerlendirdi. İş güvenliği, sektör sorunlarını değerlendiren Dilmaç, yeniden aktif siyasete atılacağını açıkladı.

İşveren kollanmazsa kimse yatırım yapamaz

YURT genelinde yaşanan iş kazaları nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybediyor. Torbalı’da da zaman zaman yaşanan iş kazalarında birçok işçi hayatını kaybediyor. Kazaların büyük bir bölümü de inşaat sektöründe yaşanıyor. Torbalı’nın önde gelen müteahhitlerinden Fesih Dilmaç sektörde sık sık yaşanan iş kazalarının önüne geçilebilmesi için işçilerin eğitimden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. İnşaat sektöründe işverenin kollanmadığını düşünüyor. Geçtiğimiz yerel seçimlerde siyasette önemli bir rol oynayan Dilmaç siyasete atılmayı düşündüğünü açıkladı. Fesih Dilmaç Haber Müdürümüz Serkan Günbay’ın sorularını yanıtlayıp sektörün durumunu değerlendirdi.

İş kazalarını önlemek için alınan tedbirleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

İş güvenliği Türkiye’nin en büyük sorunu. Bu önlemlerle çözüleceğini düşünmüyorum. Türkiye’de alınan önlemlerle Avrupa’dan öndeyiz. DİLSA inşaat olarak da iş güvenliğine çok büyük önem veriyoruz. Çalışan personelimize Torbalı Ticaret Odası Salonu başta olmak üzere birçok yerde personelimize eğitimler verdik. Ancak kısa vadeli eğitimler bu sorunları çözmez. İşçinin eğitimli olması lazım. Aksi takdirde istediğiniz kadar güvenlik önlemi alın hiçbir işe yaramaz.

DİLSA olarak kazaları önlemek adına neler yapıyorsunuz?

Öncelikle şantiyelerimize sigortasız işçinin girmesi kesinlikle yasak. Sadece işçilerimiz sigortalı değil, örnek dairelerimizi görmeye gelen misafirlerimiz bile sigortalı. Şantiyeye girdikleri andan itibaren sigortaları başlıyor. Ayrıca şantiye ziyaretleri sırasında gerekli güvenlik önlemlerinin hepsi alınıyor. Yaşanabilecek kazaların önüne geçmek adına her türlü tedbiri alıyoruz.

İşçilerin eğitiminden bahsettiniz bu nasıl sağlanabilir?

Çıkan iş güvenliği yasası ile artık Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri kuruldu ve hizmet veriyorlar. Yaşanabilecek iş kazalarını en aza indirmek için bir çok tedbir alınıyor. Ancak işçinin eğitimsiz olmasından dolayı alınan tedbirler de boşa gidiyor. İnşaat sektöründen çalışan işçilerin yüzde 90’ı bu konu ile ilgili hiçbir eğitim almamışlar. Ama başka mesleklerde bu mesleği icra edebilmeleri için eğitimden geçiriliyorlar. Eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi olan Mesleki Eğitim Merkezleri ve Endüstri Meslek Liseleri kuaför, kaynakçı, motorcu, torna tesviyeciler yetiştiriyor. Bu mesleği yapacaklar bu eğitimleri almadıktan sonra ustalık belgesi alamıyor ve iş yeri açamıyor. Ama inşaat sektöründe böyle bir uygulamaya yok. Yeni yıl ile birlikte bazı düzenlemeler gelecek artık mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getiriliyor. Eğitimi olmayan işçiye siz istediğiniz kadar baret, gözlük ve kemer verin takmadıktan sonra hiçbir işe yaramıyor.

İŞVEREN KOLLANMIYOR

İşverenin yaşadığı sıkıntılar neler?

Türkiye’de işverenin hiçbir hakkı ve güvencesi yok. Devlet artık ticaret yapmıyor. Elindeki fabrikaları özelleştirdi. Bu sözüm yanlış anlaşılmasın. Ben özelleştirmeye karşı değilim. Eğer zarar ediyorsa özelleştirme yerinde bir karar. Şu an ticareti işveren yapıyor. Bu topraklarda yatırım yapıp elini taşın altına koyan İşveren ne yazık ki korunup kollanmıyor. Devletin çıkartacağı kanunlar ile işverenin biraz korunması lazım.

Şantiyelerinizde bu tür kazalar yaşanıyor mu?

Bir işçimiz kendi hatası nedeniyle testereyi ters çevirip bir kaza geçirdi. Bu kaza sonucu da yüzde 30 görme kaybı yaşadı. Yanında çalışan arkadaşlarının olaya şahit olup mahkemede anlatmalarına rağmen hatalı biz oluyoruz. Çalışan işçinin gözlüğü olmasına rağmen takmıyor. İş güvenliği kağıdını imzalatmadığımız için mahkeme yüzde 30 görme kaybı nedeniyle 150 bin TL tazminat ödemeye mahkum ediyor. 2 katlı ev yaptırıyor olsanız ve böyle bir durum başınıza gelse verilecek tazminat nedeniyle binayı komple satıp tazminatı ödemek zorunda kalırsınız. İşveren bu ülkenin düşmanı gibi. Birilerinin bu olaya el atması lazım. Yoksa kimse yatırım yapmaz. Her türlü önlemi alıyoruz, iş güvenliği uzmanımız var, doktorumuz var her şey kanununa uygun ama yine de ceza ödemeye mahkum oluyoruz.

YATIRIMCILARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Torbalı’da yapılan yeni binaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlçede inşaat sektöründe ciddi bir rekabet var. Çok güzel binalar yapılıyor. Modern binalar yükseliyor. Torbalı’da çok sayıda müteahhit görev yapıyor. Yeni binalarda çok sıkı denetimler uygulanıyor. Ancak bundan sonra herkes müteahhit olamayacak. Artık usta olmayan inşaat sektöründe çalışamayacak. Usta olmayan birinin çalıştırıldığı tespit edildiğinde çok ağır cezaları var. Kimse bunu göze alıp artık müteahhitlik yapamayacak.

KORULUK VE SADIK İLERİ REVAÇTA

İlçede en çok hangi bölgeler rağbet görüyor?

Torbalı her geçen gün gelişen bir ilçe. Nüfusu 200 bine ulaşmış durumda. İlçede en çok inşaat Ertuğrul Mahallesi, Sadık İleri Bulvarı civarı ve Muratbey Mahallesi Koruluk çevresine yapılıyor. Böyle giderse Torbalı hız kesmez. Her yatırım artı değer kazandırır. Bu yüzden yatırımcılara çağrı yapıyorum. Yatırım yapacaklarsa Torbalı’yı değerlendirsinler. Torbalı çok büyük bir ilçe. Büyük bir ilçenin tabi ki sorunları da var. İlçenin en büyük sorunlarından bir tanesi de trafik. Bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. En kısa sürede bunun çözülmesi gerekiyor. Torbalı Belediyesi’nin bu konuda gerekli çalışmayı yapacağından eminiz.

YENİDEN SİYASETE GİRECEĞİM

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde aktif bir şekilde rol aldınız. Yeniden siyasete atılacak mısınız?

Evet, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde siyasete girdim. Aktif bir şekilde siyasette rol aldım. DSP’de siyaset yaptık. Daha sonra seçimlerin ardından siyasete ara verdim. Ama yeniden siyasete atılacağım. Çünkü Torbalı’nın çok fazla sorunu var ve bu sorunların çözülebilmesi için mücadele edecek isimlere ihtiyacı var. Torbalı halkı kısa sürede beni yeniden siyasette görecek.

Serkan GÜNBAY