İzmir depremzedeleri kefenlerini hazırladı

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası sorunları bir türlü çözülemeyen İzmirli depremzedeler İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne giderek eylem düzenledi. İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, “Siyaset kurumu depremzedelerin sorunu için çözüm üretmezse gideceğimiz yer üç karışlık mezardan başka bir yer olmayacaktır” dedi.

İzmir depremzedeleri kefenlerini hazırladı

Seferihisar açıklarında bulunan Samos Fay Hattı’nda 30 Ekim tarihinde yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası kent genelinde 118 vatandaş hayatını kaybetmişti. Depremden en çok etkilenen bölge Bayraklı ilçesi olurken, İzmir’in birçok ilçesinde de binlerce ev için hafif, orta ve ağır hasar olmak üzere çeşitli hasar kaydı oluşmuştu. Yaşanan felaketin üzerinden yaklaşık 11 ay geçmesine rağmen net somut olarak bir adım atılmaması nedeniyle geçtiğimiz ay Gündoğdu Meydanı’nda eylem düzenleyen İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) bu kez de İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne gelerek mezarlık alımı talebinde bulundu. Depremzedeler sonrasında ise defin işlemleri için gerekli ürünlerin alınması için bir dükkana girerek fiyat aldı.

“SESSİZ KALINIYOR”

Defin İşleri girişi öncesi geliş nedenlerini belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Şu anda, kendilerinin geliştirmiş olduğu 7 adet proje alanında bin 550 tane konut yapılmakta. 2 bin 500 civarında konut ise rezerv alanı tabir edilen bölgede yapılıyor. Bununla beraber 4 bin konut yapılıyor. Bizim 75 bin adet arızalı konutumuzun 300 bin mağduru var. 75 bin adet konutun 8 binini büyükşehir belediyemiz Dünya Bankası’ndan almış olacağı kredi ile yapacağı düşünüyor. Bu kredinin akıbetiyle ilgili siyasiler kendi aralarında çekişmeler yaşıyorlar. Burası bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren tarafı, 8 bin ağır hasarlı bina ne olacak? O insanlar evlerinde oturamıyorlar, kirada oturuyorlar. Evleri yıkılacak mı güçlendirme mi yapılacak bilmiyorlar. Devletimiz güçlendirme kredisi veriyor ama oturmanız uygun değildir diye. Geriye kalan 68 bin az hasarlı konutumuzda ise vatandaşlarımız evlerinde oturamadıkları gibi evlerde oturulursa devlet tarafından herhangi bir yaptırım gücü olmadığı için sessiz kalınıyor.” diyerek tepki gösterdi.

“GÜCÜMÜZ YETERSE MEZAR ALACAĞIZ”

Yetkililerin, depremzedelere oturmaları için yönlendirdikleri yerlerin riskli olduğunu vurgulayan Özkan, “Bizi burada oturtuyorsanız, yaşadığımız deprem gibi herhangi bir depremin olmayacağına dair garanti verilemeyeceği gibi ilk depremde yıkılacağımızdan ötürü bari biz de mezarımızın yeri belli olsun, mezarlarımızı alalım çocuklarımıza başımızda Fatiha okuyacakları yer bulalım dedik. Onun için de büyükşehir mezarlıklar müdürlüğüne geldik. Eğer gücümüz ve paramız yeterse 66 bin az hasarlı insanımıza mezar almak istiyoruz. Depremzedeler olarak gelip burada mezar yer almak istedik ancak 15 bin TL olduğunu söylediler. Bizde eğer kredi verilirse alabileceğimizi söyledik ancak bu talep yerini bulmadı” diye konuştu.