Kabzimallar sponsor olursa sebze operasi mi oynatacagiz?
Tiyatroda özellestirme ile birlikte sponsor olacak kurum ve kisilerin çesitliliginin de artacagini söyleyen Torbalili Yardimci Doç. Dr. Ragip Taranç, ironik bir örnek verdi. HER dönem sicak bir polemik konusunun oldugu Türkiye’de su siralar 'devlet tiyatrolarinin özellestirmesi' birinci gündem maddesi. Ödenekli tiyatrolarin özellestirilmesi noktasina varan tartismada çözüm üzerine alternatifler de konusulmaya baslandi. Ödenekli tiyatrolarin özellestirilmesinin gündeme [&hellip]
Tiyatroda özellestirme ile birlikte sponsor olacak kurum ve kisilerin çesitliliginin de artacagini söyleyen Torbalili Yardimci Doç. Dr. Ragip Taranç, ironik bir örnek verdi.
HER dönem sicak bir polemik konusunun oldugu Türkiye’de su siralar “devlet tiyatrolarinin özellestirmesi” birinci gündem maddesi. Ödenekli tiyatrolarin özellestirilmesi noktasina varan tartismada çözüm üzerine alternatifler de konusulmaya baslandi. Ödenekli tiyatrolarin özellestirilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte sanat ve medya dünyasinda alternatif görüsler de dile getirilmeye basladi. Torbali’ya bagli Subasi semtinde yasayan Dokuz Eylül Universitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-Tv Bölümü, Yönetmenlik opsiyonunda Yardimci Doçent Doktor olarak görev yapan Ragip Taranç’a “Tiyatrolar özellestirilmeli mi” diye sorduk ve son derece ilginç bir cevap aldik. Taranç, “Bir dönem Adanali kabzimallar Yesilçam filmlerine sponsor olmustu ve ortaya komik durumlar çikmisti. Ayni durumun yasanmamasi için devlet tiyatrodan elini çekmemeli” dedi.
SINEMA ENDUSTRIMIZ YOK
DOKUZ Eylül Universitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Ögretim Uyesi Yrd. Doç. Dr. Ragip Taranç, Subasi’daki çiftliginde pamuk, bugday ve domates üreticiligi yapiyor. 1985 yilindan bu yana üniversitelerde egitim veren, master derecesinde birçok alismasi bulunan Ragip Taranç ögrencileri tarafindan sevilen bir ögretim görevlisi. Toplum arastirmalari, kitaplari, uluslararasi konferanslari ile sik sik gündeme gelen Taranç ayni zamanda Sezen Aksu basta olmak üzere birçok video klip çalismasindan da yönetmenlik yapti. Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nde derslere girmeye devam eden Taranç, her yil Izmir’den Istanbul’a kendi deyimi ile “yüzlerce sanatçi adayi ihraç” ediyor. Tiyatro tartismasini yorumlayan Taranç, “Türkiye’de maalesef bir sinema endüstrisi yok. Böyle olunca da ortaya sikintili durumlar çikiyor. Sanat, sponsora kalirsa gerçek tiyatro diye bir sey kalmaz. Sponsor da elini çekmeye kalksa sanat ve sanatçi boslukta kalir” dedi.
ILGINÇ ÖRNEK
SINEMA endüstrisi olmayan ülkelerde tiyatro kavraminin tam yerlesmedigini söyleyen Taranç, “Bizim ülkemizde insanlar tiyatroya bile gitmiyorlar. Tiyatronun maliyeti yüksektir ama devlet buna katlanarak, gelecek nesillerin kültür/egitim seviyesinin yükselmesine neden olur. Simdi bir tiyatro bileti 10 Lira iken orta sinif ancak gidiyor. Sponsor bir bileti 100 Lira yaptiginda ortada seyirci de kalmaz” dedi. Özellestirme ile birlikte sponsor olacak kurum ve kisilerin çesitliliginin de artacagini söyleyen Taranç, ironik bir örnek verdi. Taranç, “bir dönem Türk sinemasi öyle bir noktaya gelmisti ki kabzimallar bile sponsor oluyor ve hikaye mikaye dinlemeden, “Filmde Türkan Soray oynasin, Kadir Inanir oynasin yeter’ diye sart kosuyorlardi. Tiyatroya da kabzimal sponsor olursa sebze operasi mi oynatacagiz. Özellestirme karari yeniden gözden geçirilmeli diye düsünüyorum” dedi.