Kadınlar okuyor!
Torbalı İlçe Halk kütüphanesini bir yıl içerisinde 15000 okuyucu ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre kütüphane materyallerini en fazla kadınların kullandığı ortaya çıktı.
GELİŞEN teknolojiyle birlikte günlük hayatta yaptığımız pek çok uğraşımız zamanla değişmeye başladı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber boş zamanlarımız veya kendimize ayırdığımız saat dilimlerimizde bu değişime paralel olarak yerini dijital araçlara bıraktı. Kitap okuma oranlarının diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğu ülkemizde tabletlerin, bilgisayarların ve akıllı cep telefonlarının kullanım alanın yaygınlaşmasıyla kitap okuyanların sayısı günden güne azalmaya başladı. Kitap okuma oranı konusunda yaşanan olumsuzluklara karşı önemini halen koruyan kütüphanelerdeki basılı kitaplar, yeni e-kitapların kolay ulaşılabilir olmasına rağmen yüz yıllardır kitap severleri aynı çatı altında toplamaya devam ediyor. Torbalı’da da bir yıl içerisinde kütüphaneye gelen kişi sayısı netlik kazandı.
15000 KİŞİ ZİYARET ETTİ
Nüfusun da her yıl ciddi oranda artışlar yaşanmasına rağmen ilçede sadece bir tane Halk Kütüphanesi bulunuyor. Kitap okumayı severlerin her gün kitap okumak veya ders çalışmak amacıyla geldikleri kütüphanede yoğun hiçbir zaman bitmiyor. Raflarından 900 konudan 7700 kitabın yer aldığı kütüphanenin raflarında istenilen her konuda yayın bulmak mümkün oluyor. 3 farklı bölümden oluşan kütüphaneyi 2018 yılı içerisinde 15000 kişi ziyaret etti. Vatandaşlar ziyaretlerinde kütüphane materyallerini kullanmak ve ödünç kitap almak gibi farklı imkânlardan yararlandılar. Bir yıllık verilere göre kütüphaneyi en fazla 1382 kız öğrenci kütüphane materyallerinden faydalandı, 3219 kadın da en fazla kitap ödünç alarak kullandı. Torbalı Halk Kütüphanesi verilerine göre kütüphaneyi en fazla kadın kadınların kullandığı ortaya çıktı. Öte yandan kütüphanede kitap ödünç alma veya sürekli yayınları takip edenlerin dışın ders çalışmak için gelenlerin yoğunluğu da devam ediyor.
OKUMA YAZMA ORANLARINDA DA KADIN FARKI!
Kadınların okuma oranlarında üstünlüğü ilçede okuma-yazma kurslarında da kendini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın desteği, Millî Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonu, televizyon programı sunucusu Müge Anlı’nın öncülüğünde 2018 yılı Mart ayında başlatılan ‘Okuma-Yazma Seferberliği’ Torbalı’da önemli ölçüde karşılık buldu. Ahmetli’den Yeniköy’e, Karakuyu’dan Pancar’a kadar onlarca bölgede açılan okuma yazma kurslarına toplamda bin 351 kursiyerin katılım gösterdiği bildirilirken, cinsiyet ayrımına göre kadınların erkeklere ezici bir üstünlük sağladığı gözlemlendi. İlçe genelinde hizmet veren 90 ayrı resmi okulda açılan 216 okuma yazma kursuna katılım sağlayan erkeklerin sayısı 160 olurken, bu rakam kadınlarda bin 191 olarak kayıtlara geçti. TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre 15 yaş üstü 154 bin 363 kişinin yaşamını idame ettirdiği kentte okur-yazarlığı olan kişi sayısı da netlik kazandı. 742 kişinin okuma-yazma bilip bilmediği konusunda kesin bilginin elde edilemediği Torbalı’da 76 bin 875’i erkek, 72 bin 984’ü kadın olmak üzere toplamda 149 bin 859 kişinin okuma-yazma bildiği kaydedildi. Okuma yazma bilmeyen erkeklerin sayısının 596 olduğu ilçede kadınların sayısının da 3 bin 166’yı aştığı belirlendi. 1 yıl da bin 191’i kadın, 160’ı erkek olmak üzere toplamda bin 351 kişinin okuma yazma öğrendiği Torbalı’da bu sayının daha da artırılması için kolları sıvayan Torbalı Kaymakamlığı, kampanyanın 2019 yılında da kesintisiz sürmesi için çalışma başlattı. Çeşitli projelerle desteklenmesi beklenen okuma yazma seferberliği çerçevesinde okuma yazma öğrenme sayısının 2019 yılı içerisinde 2 bin 500’e ulaşması hedefleniyor.
YASİN GÜLCÜ