Kadinlar peynir yapmasini, çiftçilikler hijyen süt üretmeyi ögreniyor
Tarim Müdürlügü iki önemli projeyi hayata geçirdi. Büyük bas isletmelerinde hijyenik süt üretim kurallarini üreticilere egitimlerle ögreten kurum, ayni zamanda kadin çiftçilere ise beyaz peynir yapimi hakkinda kurs veriyor. Her iki projede insanligin sagligi için büyük önem tasiyor. IZMIR Il Tarim Müdürlügü ve Torbali Ilçe Tarim Müdürlügü ortaklasa yürüttügü 'Çig Süt Kalitesinin Arttirilmasi' ve [&hellip]
Tarim Müdürlügü iki önemli projeyi hayata geçirdi. Büyük bas isletmelerinde hijyenik süt üretim kurallarini üreticilere egitimlerle ögreten kurum, ayni zamanda kadin çiftçilere ise beyaz peynir yapimi hakkinda kurs veriyor. Her iki projede insanligin sagligi için büyük önem tasiyor.
IZMIR Il Tarim Müdürlügü ve Torbali Ilçe Tarim Müdürlügü ortaklasa yürüttügü ‘Çig Süt Kalitesinin Arttirilmasi’ ve ‘Çig Süt ile yapilan Peynir Kalitesinin’ arttirilmasi gibi iki önemli projenin çalismasini ilçede tüm hiziyla sürdürüyor. Oldukça önemli olan bu iki projede ayri ayri bölgelerde uygulaniyor. Ekiplerin bir kismi dag köylerinde ev hanimlarina sütün hangi derecede kaynatilip nasil peynir yapilacagi ve (Brucella mikrobu) bir diger adiyla ‘Yavru atma hastaligindan) halki nasil koruyacaklari aktarilirken, bir diger yanda ise büyük bas hayvana sahip isletmelerde süt numuneleri alinarak sütten vatandaslara bulasan kalinti ve içerik bakimindan kalite faktörlerinin tespiti yapiliyor. Izmir Il Tarim Müdürü Ahmet Güldal’da çalismalarda bizzat yer alarak projeyi yakindan takip ediyor.
IL MUDURU ISLETMELERI DOLASIYOR
TORBALI Gida Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü ‘Çig Süt Verimi ve Kalitesinin Arttirilmasi Projesi’ kapsaminda yürüttügü çalismalara hiz verdi. Izmir genelinde yürütülen projenin Torbali ayagini, ‘Türkiye Süt Ureticileri Birligi’ne kayitli isletmeler olusturuyor. Izmir Il Müdürü Ahmet Güldal ve Ilçe Müdürü Kenan Uyar ve veteriner hekimlerden olusan ekipler, dün isletmelerde projeyi baslatti. Torbali’dan 297 isletme ve 7 bin 33 sagmal inegin dahil edildigi proje kapsaminda, 11 TARGEL personeli isletmeleri gezerek egitim veriyor. Egitim sonunda 5 bas ve üzeri sagmal inege sahip soy kütügüne kayitli süt sigiri isletmelerinde üretilen sütlerden yerinde alinan numunelerin analizi ile hijyen, bulasan, kalinti ve içerik bakimindan kalite faktörlerinin tespiti yapiliyor.
KÖYLU KADINLARA PEYNIR YAPIM KURSU
ÖTE yandan köylerdeki ev hanimlarina ise proje kapsaminda peynirin nasil üretilecegi konusunda egitimler veriliyor. Ziraat Mühendisi Sibel Ertop, Kezban Güvençalan, Ayla Yilmaz, Beyhan Inan ve Bahar Bulut’un katilimiyla verilen egitimlerde, beyaz peynir yapimi konusunda kadin çiftçilere önemli konularda kurs verildi. Bilgilendirme toplantisinda, hayvancilikta bakim, beslenme, sagim ve ahir hijyeni hakkinda bilgi vermesinin ardindan uygulamali olarak peynir yapimi da gerçeklestirilerek saglikli ve hijyenik bir üretimin hangi sartlarda ve nasil yapilmasi anlatildi. Bu egitimler sayesinde köylü kadinlar, atalarindan gördükleri geleneksel peynir yapimindan vazgeçerek, daha bilinçli üretim yapma imkanina kavustu.
BILINÇSIZ URETIM HASTALIGA YOL AÇIYOR
DUZENLENEN toplantida kadinlara, beyaz peynir yapimi uygulamali olarak gösterildi. Il Tarim Müdürlügünde görevli Ayla Yilmaz, yaptigi açiklamada, taze sütün pastörize edilmesi ve bulasici hastaliklardan arindirilarak beyaz peynir elde edilme metodunun çiftçi kadinlar tarafindan begenildigini söyledi. Daha önce taze sütten peynir elde edilirken, sütün kaynatilmadigina dikkati çeken Yilmaz, bu metodun son derece yanlis oldugunu ve süt ürünleriyle bulasabilecek hastaliklara yol açabildigini kaydetti. Konusmasina devam eden Yilmaz: “Taze sütten peynir yapmak için inek, koyun veya keçi sütü 70–75 dereceye kadar kaynatilarak hizla sogutulur. Mevsim sicakligina göre 30–35 dereceye kadar sogutulan süte peynir mayasi karistirilip pihtilasmasi saglanir ve peynir alti suyu uzaklastirilip baskiya alindiktan sonra elde edilen peynir mikroplardan arindirilmis halde taze olarak yenmeye hazir hale gelir. Bu sayede çig sütten elde edilecek peynir veya süt ürünlerinden bulasabilecek hastaliklarin önüne geçmis oluruz” dedi.
KADIN ÇIFTÇILER MEMNUN
TORBALI Ilçe Tarim Müdürlügü’nün köy ve mahallelerde yogun olarak yürüttügü çiftçi egitim çalismalari kapsaminda, kadin çiftçilere yönelik olarak “uygulamali peynir yapimi” egitimine katilan kadin çiftçilerden Hatice Dinç “Bugüne kadar büyüklerimizden ögrendigimiz usullerle peynir yapiminda hangi hatalari yaptigimizi gördük, bundan sonra Ilçe Tarim Müdürlügü teknik elemanlarinca gösterilen teknik ve hijyenik sartlara uygun peynir üretecegiz. Isin ciddiyetinin bu denli farkinda degildik” dedi.
BRUCELLA HASTALIGINA YAKALANMAYIN!
BILINÇSIZ üretilen peynirlerde ise ciddi hastaliklar ortaya çikabiliyor. Bunlardan bir tanesi Brucella Hastaligi. Halk arasinda ‘Peynir Hastaligi’ olarak bilinen BrusellA Hastaliginin görülme riskinin peynir yapiminin basladigi ilkbahar aylarinda daha yüksek oldugu belirtiliyor. Brusella hayvanlardan insanlara bulasan ve gelismekte olan ülkelerde hala yaygin olarak görülen bir enfeksiyon hastaligi, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastaligin özellikle koyun, keçi sigir ve manda gibi evcil hayvanlari etkiledigini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle direk yollarla bulasiyor.. Hasta hayvanlarin idrar, süt ve diger salgilarinda brusella bakterisinin bulundugunu ve taze peynir krema tereyag ve dondurmanin tüketilmesi gibi degisik yollarla insanlara bulasabiliyor. Bundan dolayi sütün istenilen kriterlerle üretilerek peynire veya diger besinlere dönüstürülmesi oldukça önemli.