Kara listeye Torbalı damgası
Bakanlık gıda alanında hileli üretim yapan firmaları açıkladı. Denetimin ayrıntıları ise insan sağlığı ile nasıl oynadıklarını bir kez daha ortaya koyuyor.
TORBALI, dün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş listesi ile şok oldu. Listede Torbalılı firmaların ağırlıkta olduğu görülürken en fazla taklit ürünün süt ürünleri ve zeytinyağında olduğu gözlendi. Listede Torbalılı 4 zeytinyağı üretimi yapan tesis, 1 et ürünleri firması, 2 de süt ve süt ürünleri üretimi yapan firma bulunuyor. Bakanlık, firmaları teşhir ederek vatandaşların bu markalardan alışveriş yapmamasını amaçlıyor. Denetim ayrıntıları ise oldukça korkutucu.
İŞTE TORBALILI FİRMALAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aralarında et ve süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içeceğin bulunduğu taklit ve tağşiş yapılan veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit firmaları açıkladı. Tespit edilen toplam 229 firmaya ait 355 parti ürünü internet sitesinden açıklandı. Kara listeye çok sayıda İzmirli firma da girdi. Listedeki Torbalılı firmalar şunlar: Mervem Sofrası, Hak Süt, Emre Süt ve Süt Ürünleri, Bozlu Yağ Gıda-Tarım Ürünleri, Verde Yağ, Efes Odak Yağ, Hasat Ticaret. Denetimin ayrıntıları da önceki gün kamuoyuyla paylaşıldı. Birçok ünlü firmanın da isminin bulunduğu liste “Bu kadar da olmaz” dedirtti. Dana kıymalı kol böreğinde at eti, kasaplarda katır ve eşek eti bulundu. Lahmacunda at eti ve sakatat; sucukta, at eti, baş eti, tükürük bezi, deri, soya, kanatlı eti; kıymada deri dokusu, kanatlı eti; süt ürünlerinde bitkisel yağ, jelatin, nişasta; balda C4 şeker oranı tespit edildi
ZEYTİNYAĞINDA TAĞŞİŞ NE DEMEK?
Zeytinyağında tağşiş de Bakanlığın üzerinde durduğu konulardan. Torbalı’dan 4 zeytinyağı firmasının tağşiş yaptığı tespit edildi. Tağşiş zeytinyağı üreticilerinin ve tüketicilerinin en büyük sorunlarından birisi. Tağşiş, yağ karıştırmak demektir. Zeytinyağının içerisine başka bir bitkisel yağı karıştırma işlemidir. Bu hem haksız kazanca neden olmakta, hem de tüketici kandırılmaktadır. Bu durumun tespiti için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı standart olarak ve şikayete bağlı sürekli denetimlerini yapmaktadırlar. Bakanlık tek yetkili kurumdur. Ceza yetkisi ve müeyyidelerin tamamı bakanlığa verilmiştir.