Kayip 400 yerel tohum bulundu

Sirin bir köyde, köylüler tarafindan kurulan ve dünya genelinde sesini duyurmayi basaran Karaot Tohum Dernegi, simdiye kadar 300 yildan fazla geçmise sahip olan 400’e yakin yerel tohumun bulunmasini sagladi TURKIYE’NIN ilk tohum dernegi olma özelligine sahip olan ve baslattigi hareketle Türkiye geneline yayilan Karaot Tohum Dernegi, simdiye kadar 400’ün üzerine kaybolan yerel tohumu bulmayi basardi. [&hellip]

Kayip 400 yerel tohum bulundu

Sirin bir köyde, köylüler tarafindan kurulan ve dünya genelinde sesini duyurmayi basaran Karaot Tohum Dernegi, simdiye kadar 300 yildan fazla geçmise sahip olan 400’e yakin yerel tohumun bulunmasini sagladi

TURKIYE’NIN ilk tohum dernegi olma özelligine sahip olan ve baslattigi hareketle Türkiye geneline yayilan Karaot Tohum Dernegi, simdiye kadar 400’ün üzerine kaybolan yerel tohumu bulmayi basardi. Karaot Köyü’nde atalarindan kalan tohumlara sahip çikmak ve köylüleri yönlendirme amaciyla kurulan dernek, çig gibi büyüyor. ‘Tohumuna Sahip Çik’ sloganiyla yola çikan dernek, simdiye kadar 300 yillik geçmise sahip yazili karpuz, çatalli domates, biber, siyah karpuz gibi 400’ün üzerinde kaybolan tohumu buldu. Kardes örgütü olan Ekolojik Ureticiler Dernegi’yle de gücünü birlestirdikten sonra birçok il ve ilçeye yayilan bu çalisma, diger bölgelerde de yüzlerce kaybolan tohumun bulunmasini sagladi.

KARAOT’TAN TURKIYE’YE YAYILAN TAKAS

TOHUMLARIN yayginlastirilmasi için kurulan dernek, tohum takas senlikleriyle tohumlarin çogaltilmasini sagliyor. Yerel yönetimlerin destegini de arkasina alan Karaot Tohum Dernegi, en son Seferihisar Belediyesi’yle festivaller yapip, birçok tohumun bulunup üretilmesini sagladi. Karaot’tan yayilan tohum takas senlikleri; Bayramiç, Bodrum, Manisa, Mugla, Sile gibi birçok bölgede düzenlendi. Dernek yöneticileri simdi de Yenipazar ve Selçuk Belediyesi ile görüsmelerini sürdürüyor. Bu projeyle de yerel tohumlarin korunup çogaltilmasi için bir birim kurulacak. Ulkenin en dogusundan en batisina kadar bu gelenegi yayginlastiran dernegin baslattigi bu hareket, Izmir’in belde ve köylerinin yani sira ülke geneline de yayildi. Binlerce çiftçi, yapilan festival ve senliklerde bilgilendirildi ve tohumlar takas edilip çogaltildi.

KÖYLU, KENDI MARKASINI KURDU

OLDUKÇA büyük bir mücadeleye imza atan Karaot Tohum Dernegi, profesörler ve uzmanlardan da destek aldi. Daha fazla tohum üretmek için köye sera kuruldu. Ayrica dernek bünyesinde yerli tohum bankasi olusturuldu. Zararlilarla mücadelede dogal yöntemler gibi birçok önemli konuda paneller düzenlendi. Köylünün tam destegini alan dernek, köyde üretilen dogal ürünleri ‘Somata Sala’ markasi ile pazara sundu. Zeytin, zeytinyagi, kekik, salça, kantona otu, nar ekissi basta olmak üzere 27 kalem ürün, Farsça ‘sofraya gel’ anlamina gelen ‘Somata Sala’ markasi ile satiliyor. Türkiye’deki tohum, tarim ve bio çesitlilik mücadelesini konu alan ‘Dünyayi Kurtarmaya Çalisanlar’ adli kisa belgeselanimasyon, Kore’nin baskenti Seul’de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali’nde (9. Green Film Festival in Seoul) “16mm ve 8mm, 30 dakika, 2012” adli kisa film ödülünü aldi.

GÖKHAN YALKALK