Keskeksiz köy dügünü olmaz

Birçok gelenegin devam ettigi köylerde dügünlerde renkli görüntüler yasaniyor. Ege köylerinde dügünlerin vazgeçilmezi olan keskek, Torbali'da da sofralarin bastaci TORBALI'NIN en eski köylerinden olan, geçtigimiz yillarda mahalle statüsüne geçen Çapak halki geleneklerinden vazgeçmiyor. Geçtigimiz günlerde oglunu evlendiren Mehmet Ali Dal, dügün günü tüm köy halkini davet ederek yemek verdi. Yaklasik 250 kisinin katildigi yemekte çesit [&hellip]

Keskeksiz köy dügünü olmaz

Birçok gelenegin devam ettigi köylerde dügünlerde renkli görüntüler yasaniyor. Ege köylerinde dügünlerin vazgeçilmezi olan keskek, Torbali’da da sofralarin bastaci

TORBALI’NIN en eski köylerinden olan, geçtigimiz yillarda mahalle statüsüne geçen Çapak halki geleneklerinden vazgeçmiyor. Geçtigimiz günlerde oglunu evlendiren Mehmet Ali Dal, dügün günü tüm köy halkini davet ederek yemek verdi. Yaklasik 250 kisinin katildigi yemekte çesit çesit yemek sunuldu. Sofranin bas taci ise Ege köylerinde dügünlerin vazgeçilmezi olan keskek oldu. Misafir sayisinin çok olmasi nedeniyle hem dügün evinin avlusunda hem de evin yakinindaki Çapak Ilkögretim Okulu bahçesinde masalar kuruldu. Baba Mehmet Ali Dal ve çiçegi burnunda damat Mustafa Dal yaklasik 250 davetliye yemek servisi yapti.

KÖYDEN KIZ ALMAK KOLAY DEGIL
ÇAPAK Köyü’nden kiz almak pek kolay degil. Köyden bir kiz, köy disindan birine verildigi zaman faturasi damat tarafina agir oluyor. Damat, kizi almaya geldigi vakit, köyün askere gitmeye hazirlanan gençlerine ayak basti parasi vermek zorunda. Köye giriste karsilanan damat, asker adaylarina harçligini vermeden kizi alamiyor. Bu adetlerin ne zaman ortaya çiktigi ise hiç bir köylünün hatirlayamayacagi kadar eski tarihlere dayali. Köy Muhtari Ali Aydin, “Kendimi bildim bileli bu adetler mevcut. Ne zaman basladi, kim baslatti bilmiyoruz. Büyüklerimizden böyle gördük, geleneklerimizi yasatmaya devam ediyoruz” dedi.

DUGUNLERIMIZE ANLAM KATIYOR
YÖREDE dügün öncesi yemek verme gelenegi de uzun yillardir aksatilmadan yasatiliyor. Cuma aksami keskek dövülüyor. Ertesi gün, toplanan köy halkina, çesitli yemeklerle birlikte sunuluyor. Dügün yemeginde davetlilere keskegin yaninda; nohut, kizartma, salata, hosaf ve çorba sunuluyor. Oglunu evlendirirken geleneklerinden vazgeçmeyen ve tüm adetleri yerine getiren Mehmet Ali Dal, “Geleneklerimiz bizim için önemli. Dügünlerimize anlam katiyor. Ben bu sekilde evlendim, oglumu da böyle evlendiriyorum” dedi.

KESKEKSIZ DUGUN OLMAZ
MAHALLE gençleri tarafindan dövülen keskegin çok lezzetli oldugunu belirten Muhtar Ali Aydin, “Kazanlarda pisen keskek gençler tarafindan büyük bir coskuyla karistiriliyor. Biz buna keskek dövme diyoruz. Içine bol miktarda et karistirilan keskek pilav ve nohutla birlikte servis ediliyor. Dügünlerde keskek olmadiginda büyük bir eksiklik olur. Yüzyildir devam eden bu gelenegi sürdürmeye kararliyiz” dedi.