Kilogram fiyatı 3,50 destekler güldürüyor
Geçtiğimiz yıl kilogramı 2 lira 70 kuruştan satılan pamukta bu yıl verim de fiyat da memnun ediyor. Bu yıl Torbalı ovasında üretilen pamuğun kilogramı 3 lira 50 kuruştan alıcı buluyor.
BİR zamanlar pamuk üssü iken bir anda diğer ürünlerin pazarı haline gelen Torbalı, yeniden pamuk üretimi anılmaya başlandı. Şu sıralar ovada hasadı devam eden beyaz altın, yüz güldürüyor. Bir dönemin beyaz altını olarak görülen pamuk ekimini uzun yıllardır bırakmış olan Bergama, Nazilli, Köşk, Denizli ve Torbalı’da üreticinin yeniden ürüne dönmüş olması ise geleceğe dair umutları güçlendiriyor. Bölgenin en iyi pamuğunun yetiştiği Torbalı’da, geçtiğimiz yıllara nazaran üretim alanları 5 kat arttı. Asıl artışın önümüzdeki yıl olması bekleniyor.
5 ÜRÜNE DESTEK
Bundan 6-7 yıl öncesine kadar Torbalı Ovası’nın göz bebeği olan pamuk ilçede yeniden söz sahibi oluyor. Son yıllarda desteği düşen ürün olan, bu yüzden ilçede silinen pamuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Havza Bazlı Tarım projesi kapsamında desteklenince şimdiye kadar yaklaşık ova bir anda beyaza büründü. Yalnızca 5 ürüne destek verip diğer ürünlere desteği kesecek olan bakanlık böylelikle ilçede pamuğun yeniden söz sahibi olmasını sağladı. Yaklaşık 50 bin dekara ekim yapıldığını belirtilirken, çiftçi sattığı ürünün faturasını aldığında, kaç kilogram ürün satmışsa ona göre kilogram başına 80 kuruş destek almakta. Ovada pamuğun kilogramı 3 lira 50 kuruştan alıcı buluyor.
DESTEKLER TEŞVİK ETTİ
Pamuk yetiştiriciliğine ilginin artmasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 3-4 yıldır pamuk üretiminin arttırılması için kararlılıkla uyguladığı destekleyici programların etkisi daha büyük. Bu yapılırken dünya fiyatlarının da desteklemesi ile üretici geçtiğimiz yıl para kazandı. Yine mazot desteklerinin arttırılmış olması, sertifikalı tohuma verilen destekte gelinen nokta, pamuk prim destek fiyatının son yıllarda arttırılması pamuk ekiminin artmasındaki önemli etkenler oldu.
MAZOT DESTEĞİ DE VAR
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 19 lira, çeltik, pamuk için dekar başına 40 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 44 lira, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 14 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 18 lira, aspir için dekar başına 12 lirası mazot, 4 lirası gübre üzere 16 lira, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır, patates için dekar başına 19 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 23 lira, kanola (Kolza), soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünler için dekar başına 10 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 14 lira, nadas için de 6 liralık mazot desteği verilecek.