Kimisinde hükümetler devriliyor, kimisinde kadinlar da oturuyor
1000’e yakin kahvehanenin bulundugu Torbali’da Isçisi, köylüsü, memuru sosyallesmek, stres atmak ve vakit öldürmek için kahvehanelere gidiyor. Her mahalle ve köyün kahvehane kültürü ise birbirinden farkli KAHVEHANE kültürü Türk insanin günlük yasaminda önemli yer tutar. Her ne kadar günümüzde bu tür mekanlar issizlerin ve emeklilerin ugrak yeri olarak görülse de eskiden kahvehanelerde beyin firtinalari yapilirdi. [&hellip]
1000’e yakin kahvehanenin bulundugu Torbali’da Isçisi, köylüsü, memuru sosyallesmek, stres atmak ve vakit öldürmek için kahvehanelere gidiyor. Her mahalle ve köyün kahvehane kültürü ise birbirinden farkli
KAHVEHANE kültürü Türk insanin günlük yasaminda önemli yer tutar. Her ne kadar günümüzde bu tür mekanlar issizlerin ve emeklilerin ugrak yeri olarak görülse de eskiden kahvehanelerde beyin firtinalari yapilirdi. O dönemlerde bu tür yerler zaman öldürmek için degil karsilikli fikir alisverisi ve kitap okumak için açilmis yerlerdi. Memleketin ileri gelenleri, makam ve mevki sahipleri kahvehaneden çikmazdi. Simdi ise hükümetler devrilip hükümetler kuruluyor. Bir baska ülkeye savas açiliyor, baris anlasmalari imzalaniyor. Netice alinamayacagi bilindigi halde futbol, din, sanat, spor, siyaset, ekonomi üzerine atesli konusmalar yapiliyor.
HAYATIMIZIN MERKEZINDE
TURKIYE’DE köylerin sabit bir kurulus düzeni vardir. Nüfusun yüzde doksaninin Müslüman oldugu ülkemizde, camiler köylerin merkezini olusturur. Caminin çevresine yerlesim yeri kurulur ve genelde camiye en yakin nokta bir kahvehanedir. Köylerde meydanlarda öncelikli yerlerin market, cami ve kahvehane oldugunu düsününce kiraathanelerin Türkiye’de ne kadar önemli oldugunu anlayabiliriz. Peki ne oldu da kültür merkezi olan bu mekanlar vakit öldürmek için gidilen bir yer haline geldi? Ekonomik zorluklar insanlarin boynuna binince, insanlar kahvede harcayacaklari parayi kismak için bu tür mekanlara gitmez oldu. Halk geçim derdine düsmüsken, kültürel faaliyetlerle ugrasmaya vakit bulamayinca da kahveler emekli ve issizlere kaldi.
EVDEN ÇOK KAHVEDE VAKIT GEÇIRIYORLAR
TORBALI’DA da hem merkezde hem köylerde kahvehanelerin önemi erkekler için ayri. Isçisi, köylüsü, memuru sosyallesmek, stres atmak ve vakit öldürmek için kahvehanelere gidiyor. Gençler de çogu zaman cafelere gitmek yerine kiraathanelerde oyun oynamayi tercih ediyor. Belki yanlis, belki zaman kaybi ama bu kahvehanelerin ilçe insaninin yasamindaki yerini degistirmiyor. Kahvehanelere akin eden erkekler es ve çocuklarindan çok oyun arkadaslariyla vakit geçiriyor.
ISTASYON MEVKI ÇIFTÇILERIN DURAGI
TORBALI Istasyonu yakinlarinda 10’a yakin kahvehane bulunurken, kahvehanelerin ziyaretçileri genel olarak çiftçi ve emekliler. Sabahlari tarlalarindan dönen çiftçiler yorgunluk atmak için bu kahvelere ugruyorlar. Çiftçileri agirlamak için kahvehaneler sabahin erken saatlerinde açiyor kapilarini. Emre Kiraathanesi’nden Muammer Poyraz: “Kahvemizi sabah 4.30’da açiyoruz. Gece 00.00’a kadar açigiz. Yogunluk sabah saatlerinde oluyor” dedi.
1000’E YAKIN KAHVE VAR
TORBALI’DA bine yakin kahve var. Tabi ki kahve müptelalarinin tek amaci vakit öldürmek degil. Yorgunluk atmaya, sosyallesmeye gidenler de var. Kahvehane sahipleri de müsterilerini iyi agirlamak için çesitli hizmetler sunuyorlar. 16. yüzyilda Osmanli’da baslayan nargile tutkusu hala devam ederken pek çok kahvehane müsterilerine nargile temin ediyorlar. Colaylar Kiraathanesi nargile keyfinin sürülebilecegi mekanlardan biri. Kiraathane en yogun zamanlarini aksamlari yemek saatinden sonra yasiyor. Ertugrul Colay yüzyillardir topraklarimizda vazgeçilmez olan nargilenin çok talep gördügünü söyledi. Torbali kahveleri ile Tepeköy kahveleri arasinda müsteri profili açisindan bir farklilik var. Torbali’daki kahvehane tutkunlarinin yas ortalamasi Tepeköy’dekilerden daha büyük. Gençler genelde Tepeköy tarafindaki kahveleri tercih ediyorlar.
KÖY KAHVELERININ TADI BASKA
ILÇEDEKI kahvelerle köy kahvelerinin misyonlari farkli. Ilçede kahvehane tercih sebebiyken, köylerde bir zorunluluk gibi. Köylerimizde kahvehaneler haricinde sosyallesme imkani fazla bulunmadigi için, köylüler vakitlerini köy kahvelerinde geçiriyorlar. Bozköy’deki Vakif Kahvesi avlusundaki havuzu ve düzenli görünümüyle çevre köylerden de ziyaretçi çekiyor. Çakirbeyli Köyü’ndeki kiraathanelerde oyun oynanmasinin yasak olmasi da bu duruma etki etmis durumda. Vakif Kahvesi’nde özellikle tatil günlerindeki yogunluktan dolayi yer bulmak pek de mümkün degil.