Komşular birbirini mahkemeye veriyor
İlçenin dört bir yanında apartmanlar yükselirken, artık ortak değerler de bir bir kaybedilmeye başlandı. Torbalı'da son 10 yılda komşu şikayetinden kaynaklanan dava sayısında ciddi artış var.
Nüfus artış hızı adeta rekor kıran Torbalı’da bu artış ile birlikte farklı sorunlar da yaşanıyor. Aldığı göç sonrasında nüfusu hızla artan Torbalı’da apartman tarzı evlerde yükselmeye başladı. Ancak kırsal kesimden ilçeye gelip apartmanda yaşayan vatandaşlar adaptasyon sorunu yaşayınca, soluğu adliyede almaya başladı. Apartmanda yaşama kültürüne sahip olmayan ev sahipleri veya kiracılar ortak gelirleri ödeme konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Son 10 yıl içerisinde kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan davaların sayısında yüzde 50 oranında bir artış yaşandı.
ORTAK GİDERLER ÖDENMİYOR
İnşaat sektörünün kalbi durumundaki Torbalı’nın her bölgesinde yeni bir apartman yükseliyor. Ülkenin birçok bölgesinden göçün yaşandığı Torbalı’da çok katlı binaların sayısı da artıyor. Kırsal kesimden gelen vatandaşlar, apartmanda yaşama kültürüne sahip olmayınca komşularını mahkemeye veriyor. Kat mülkiyeti kanunu gereği apartmanların ortak giderlerini ev sahipleri ödemekle yükümlüdür. Ancak bu kanunlardan haberdar olmayanlar, ödeme yapmaya yanaşmayınca konu mahkemeye taşınıyor. Torbalı Adliyesi Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki dosya sayısı da giderek artmaya başladı.
EN ÇOK BARIŞ YAPI’DA
Apartman sakinleri genellikle çatı onarımları, asansör masrafı, baca tamiratları, su şebekesindeki sızıntı, aidatların ödenmemesi gibi ortak giderlerin ödenmesine pek sıcak bakmıyor. Hâl böyle olunca apartman yöneticileri veya diğer ev sahipleri sorunu adli yoldan çözme yoluna başvuruyor. Komşuların genellikle birbirlerini çatı onarımları sırasında yaşadıkları fikir ayrılığı sonrasında mahkemeye verdiği öğrenildi. Barış Yapı, Torbakent, Halk Yapı ve Alpkent gibi toplu konutların bulunduğu bölgelerde genellikle sorunlar yaşanıyor. Gelir ve eğitim düzeyi yüksek olan yerlerde ise buna benzer davalar oldukça nadir görülüyor.
Yöneticilerin ve apartman sakinlerinin kanunlardan fazla haberdar olmadığını söyleyen hukukçular, “İlçe dışında ikamet edenler buradan ev aldıklarında, evi kullanmadıkları için aidatları ödemiyor. Ancak bu durumlarda icra yoluyla tahsilat gerçekleştiriliyor. Torbalı’da daha önceleri müstakil ev veya aile apartmanları olduğu için bu tür davalar oldukça nadirdi. Fakat son yıllarda bir artış var” diye konuştu.