Köylü yagmur duasina çikabilir

Bugday ve zeytin üreticileri yagmurlarin yagmamasindan ötürü büyük tedirginlik yasiyor. Köylülerin elleri semada, gözleri yagmur bulutlarinda   Havalarin kurak gitmesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi köylüleri tedirgin ediyor. Özellikle bugday üreticisi yagmur yagmamasindan dolayi sikintili günler geçirirken, dört sezon önce 37 bin dekar bugday ekilen bugdayin ekim alani gittikçe azaliyor. Bu rakam 2009 yili itibariyle [&hellip]

Köylü yagmur duasina çikabilir

Bugday ve zeytin üreticileri yagmurlarin yagmamasindan ötürü büyük tedirginlik yasiyor. Köylülerin elleri semada, gözleri yagmur bulutlarinda

 

Havalarin kurak gitmesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi köylüleri tedirgin ediyor. Özellikle bugday üreticisi yagmur yagmamasindan dolayi sikintili günler geçirirken, dört sezon önce 37 bin dekar bugday ekilen bugdayin ekim alani gittikçe azaliyor. Bu rakam 2009 yili itibariyle 40 bin dekara yükseldi. En son 45 bin dekara ulasan bugday ekimi 2011 yilinda 15 bin dekar alana düstü. Bu yil Ilçe Tarim Müdürlügü’nün verilerine göre bugday 16 bin dekarlik alana ekildi. Öte yandan 3 bin 500 dekarlik alana da arpa ekildi. Bu düsüsün en büyük nedeni pamuk ekim alaninin artmasi. Önceki yillarda ovanin büyük bölümü sariya bürünürken bu rakam gerek ülke ekonomisinin gidisatindan gerekse de narenciye gibi ürünlere devletin az tesvik sunmasindan dolayi gittikçe azaldi. Pamuk üretiminin artmasi bugday ekiminin düsmesindeki en büyük nedenler arasinda gösteriliyor.

FABRIKALAR DA TEDIRGIN

Kasim- aralik aylarinda ekimine baslanan bugday ve arpa haziran ayinda hasat ediliyor. Ilçedeki un fabrikalari da ana maddelerinin büyük çogunlugunu Torbali’daki yetistiricilerden temin ediyor. Havalarin çiftçiye göre kurak gitmesi, fabrika sahiplerini de büyük ölçüde endiselendirmeye basladi. Tarim uzmanlari, bu yil yeteri derecede yagmur yagmamasi durumunda ürünlerde hastalik bas gösterecegini ve basak veriminin az olacagini belirtiyor. Çakirbeyli, Saipler ve Bozköy’de geçtigimiz yillarda yasanan kuraklik, köylüleri yagmur duasina yöneltmisti. Yagmur alamayan mahsullerin kurumaya yüz tutmasi ve sararmaya baslamasi üzerine duaya çikan köylüler, kazanlarla asure pisirerek köylüye ve misafirlere ikram etmislerdi. Bu yilda köy muhtarlarinin organizatörlügünde duaya çikilacagi belirtiliyor. Duaya çok sayida vatandasin katilmasi bekleniyor.

DEVLET SU ISLERINDEN UYARI!

DSI Bölge Müdürü Recep Özbal, basina verdigi bilgilerde, Tahtali’da doluluk oraninin yüzde 56’ya düstügünü belirterek su ifadelere yer verdi: “Su anda barajda 182 milyon metreküp su var. Gördes Baraji’nda ise geçen yila oranla yüzde 3 daha fazla su var. Bu rakamlar bize baraj ve gölet yapiminin ne kadar zaruri oldugunu gösteriyor. Tahtali’daki su, Izmir’in 1 yili askin içme suyu ihtiyacini karsilayacak durumda. Ancak, her ihtimali göz önüne alarak, içme ve kullanma suyumuzu dikkatli ve tasarruflu harcamamiz lazim. Yagmurlarin yagmamasi durumunda, ileride bir takim sikintilar yasayabilir” dedi.