Köyün kaderini degistirecek gölet 7 yildir bitirilemedi
Geçtigimiz yil sizdirmazlik raporu verilen bölgede çalismalarin baslamasi heyecanla beklenirken, fabrika sahipleri bölgenin ruhsatli maden ocagi statüsünde oldugu için yüksek bir meblag talep etti. Bu durum, projenin baslamadan sona ermesine neden oldu. SAIPLER Köyü muhtari Ayhan Sahin, tarimsal sulama için yapilmasi planlanan gölet projesinin 7 yildir hayata geçirilememesi yüzünden bölgede tarimin gelismedigini söyledi. 2003 yilinda [&hellip]
Geçtigimiz yil sizdirmazlik raporu verilen bölgede çalismalarin baslamasi heyecanla beklenirken, fabrika sahipleri bölgenin ruhsatli maden ocagi statüsünde oldugu için yüksek bir meblag talep etti. Bu durum, projenin baslamadan sona ermesine neden oldu.
SAIPLER Köyü muhtari Ayhan Sahin, tarimsal sulama için yapilmasi planlanan gölet projesinin 7 yildir hayata geçirilememesi yüzünden bölgede tarimin gelismedigini söyledi. 2003 yilinda dönemin köy muhtari Hasan Filiz, tarimsal sulama yapmak için Il Özel Idaresi’ne gölet projesi için basvuruda bulundu. Gündeme alinan ve olumlu karsilanan bu proje için Muharrem mevkiindeki 100 dönümlük alanda çalismalar baslatildi. Yapim asamasina gelen gölet sahasina is makinelerinin girecegi sirada, bölgeden killi toprak çikartan tugla fabrikalarinin ve maden ocaginin bulunmasi nedeniyle yüksek miktarda istimlâk bedeli istenmesi, projenin tikanmasina neden oldu. Yillardir bu sorunun asilmasini beklediklerini söyleyen Ayhan Sahin: “Fabrikalar zaten yillardir bu topraklar sayesinde milyonlarca TL kazandi. Bu kuruluslar simdi köyümüzün kaderiyle oynuyor.” dedi.
2003’TE BASVURULDU
VERIMLI arazilerin bulundugu Torbali’nin belirli bölgelerinde yasanan yer alti suyu sikintisi, üretimde kalitenin ve rekoltenin düsük olmasina neden oluyor. Özellikle dag köylerinde yasanan bu sikinti, bölgedeki bahçe tariminin gelismesinin de önünü tikiyor. 2003 yilinda Saipler Köyü muhtarligi yapan Hasan Filiz, köylünün ve çiftçinin elindeki araziden daha iyi faydalanabilmesi ve üretimini arttirmasi için sulama göleti yaptirmaya karar verdi. Bunun için Il Özel Idaresi’ne basvuruda bulundu. Basvuruyu inceleyen Il Özel Idare, sulama göleti projesine onay verdi. 1 yil içerisinde sulama göleti için proje çizildi ve etütler yapilmaya baslandi. Geçtigi-miz yil sizdirmazlik raporu verilen bölgede çalismalarin baslamasi heyecanla beklenirken, fabrika sahipleri bölgenin ruhsatli maden ocagi statüsünde oldugu için yüksek bir meblag talep etti. Bu durum, projenin baslamadan sona ermesine neden oldu.
DOGAL GÖLET OLUSTU
YER alti suyu olmadigi için sulu tarim yapamayan Saipler Köyü, köy sinirlari içinde tugla fabrikalarinin açtigi çukurlara sulama göleti yapilmasini istiyor. Tarimsal sulama için köylülerin birçok defa sondaj yaptirdigini ancak su bulamadiklarini söyleyen Muhtar Sahin: “Torbali’da faaliyet gösteren Sahtas ve Doganay fabrikalari tugla yapiminda kullanmak üzere köyümüzden yaklasik 15 yildir toprak aliyor. Toprak alinan Muharrem mevkiindeki 100 dönümlük alanda yagmur sularinin dol-masiyla dogal gölet olusuyor. Il Özel Idaresi tarafindan yapilacak olan gölet ile köyümüzde sulu tarima geçilecek. Gölet yapildiktan sonra su borularla köye tasinacak. Bu sayede sulu tarim yapan çevre köylerdeki ürünler köyümüzde de üretilecek.” dedi.