Kralın dönüşü

Geçtiğimiz yıl yalnızca 5 bin dekar ekilen pamuk ovaya geri döndü. Bir zamanlar ilçenin sembolü olan pamuk, Havza Bazlı Üretim Modeli ile şimdiden 25 bin dekara ekildi. Ekim dönemi sonuna kadar bu dekarın 40 bine ulaşması bekleniyor.

Kralın dönüşü

BUNDAN 6-7 yıl öncesine kadar Torbalı Ovası’nın göz bebeği olan pamuk ilçede yeniden söz sahibi oluyor. Son yıllarda desteği düşen ürün olan, bu yüzden ilçede silinen pamuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Havza Bazlı Tarım projesi kapsamında desteklenince şimdiye kadar yaklaşık 25 bin dekarlık alana ekim için çalışmalar başladı. Yalnızca 5 ürüne destek verip diğer ürünlere desteği kesecek olan bakanlık böylelikle ilçede pamuğun yeniden söz sahibi olmasını sağladı. Şimdiden 25 bin dekarlık alana ekileceği kesinleşen pamuğun 40 bin dekara kadar ulaşabileceği konuşuluyor. Geçtiğimiz yıl sadece 5 bin dekara ekilen beyaz altın, şimdiden kendisini 5’e katladı.

ÇİFTÇİ PAMUĞU TANIYOR
Havza Bazlı Üretim Modeli’ne geçilmesiyle Torbalı Ovası’nda sadece 5 ürün ekilecek. Havza şartlarına uygun olmayan ürünlere destek pirimi verilmeyecek. Ancak bu durum üretime uygun olan ürünlere verilen desteğin artmasını sağlayacak. Proje ile hem tarım ürünlerinin üretim kalitesi yükselecek hem de artan desteklemeler ile Torbalı Ovası’nda pamuk, buğday, mısıra ve yem bitkileri üretimi artacak. Yıllar boyunca ilçede üretilen, çiftçinin yakından tanıdığı bu ürün, Torbalılıların uzun yıllar geçim kaynağı olmuştu. Hatta bir dönem ilçede o kadar çok pamuk üretiliyordu ki bir mahallenin adı Pamukyazı olmuştu. Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “30 bin dekarı aşacağını ön görüyoruz. Torbalı’da pamuk artık geri dönüyor. Bu üretim pamuk ithalatını da büyük oranda düşürecek. Torbalılı çiftçimizin yakından tanıdığı ürün, karlı olacak” diye belirtti. İbrahim DANIŞ