Kralin yüzüne bakan YOK!

Ovanin krali olan domatesin yüzüne bakilmiyor. 32 bin dekarlik alanda yetistirilen kirmizi altinda düsük fiyat nedeniyle hasat gecikirken, çiftçi bes parasiz müjdeli haberler bekliyor. TORBALI ovasinda bu günlerde domates hareketliligi basladi. Kirmizi mucize, bu yil da ovanin sultani oldu. Ureticilerin büyük bölümü bu yil, sanayide de kullanilan domatesi tercih ediyor. Geçtigimiz yil 30 bin dekarlik [&hellip]

Kralin yüzüne bakan YOK!

Ovanin krali olan domatesin yüzüne bakilmiyor. 32 bin dekarlik alanda yetistirilen kirmizi altinda düsük fiyat nedeniyle hasat gecikirken, çiftçi bes parasiz müjdeli haberler bekliyor.

TORBALI ovasinda bu günlerde domates hareketliligi basladi. Kirmizi mucize, bu yil da ovanin sultani oldu. Ureticilerin büyük bölümü bu yil, sanayide de kullanilan domatesi tercih ediyor. Geçtigimiz yil 30 bin dekarlik alana ekilen domatesin ekim alani bu yil 32 bin dekara yükseldi. Torbali’da 2011 yilinda yaklasik 280 bin ton civarinda domates elde edilmisti. Urünlerin büyük bölümü, ilçe sinirlari içerisindeki domates fabrikalarinda kullaniliyor ve hem yurt içinde hem de yurt disinda onlarca noktaya gönderiliyor. Ilçede üretilen domateslerin yüzde 95 i salçalik, geriye kalani ise kurutulmus ve sofralik olarak degerlendiriliyor. Bu yil ürünlerin büyük bir bölümünde oldugu gibi domateste de düsük fiyat sorunu yasaniyor. Kilosu 25 kurustan da asagi olan domates, hasat edilmiyor. Düsük fiyat nedeniyle domates toplamayan çiftçi, fiyatlarin yükselmesini bekliyor.

18 KURUSA GERILEDI

SON yillarda tarimsal sanayinin bas taci olan domates, salça, kurutulmus ve dondurulmus gida fabrikalari tarafindan islenerek 60 ülkeye gönderiliyor. Çiftçilerin domatesi tercih etmesinde en büyük etken ilçede dev markalara ait domates islenen fabrikalarin bulunmasi. Ureticiler, satmakta zorluk yasayabilecekleri pamuk yerine kolaylikla pazarlayabilecekleri domatesi ekmeyi tercih ediyor. Ancak, domates üretimi bu yil oldukça sancili geçecek gibi gözüküyor. Torbali’nin her kösesinde ekilen kirmizi altinda hasat gecikti. Kavurucu sicagin etkisiyle olgunlasip kizarmaya baslayan domates, ovayi kan kirmizisina bürürken, çiftçi hasat için hiç de acele etmiyor. Düsük fiyat nedeniyle domates toplamayan çiftçi, fiyatlarin yükselmesini bekliyor. Geçen yil kilosu 25 kurustan satilan domates, bu yil 18 kurustan satiliyor.

FABRIKALAR ALMAYA YANASMIYOR

OVADA yasanan kriz nedeniyle birçok ürün para etmezken, domates de bundan nasibini aldi. Yüzlerce çiftçinin umudu olan domates bu yil rekor düzeyde ekildi. 32 bin dekarlik alanda üretilen domateste verim oldukça iyi. Dönümde 8 ila 10 ton arasi elde edilen domates, bu yil ilgi görmüyor. TAT, TUKAS, VSM, Oguzcan Gida, Oylum Gida, Bapa gibi Türkiye’nin önde gelen salça fabrikalari ve firmalari, binlerce ton domates islerken, ilçe disindan da çok sayida firma ve tüccar Torbalili çiftçilerden ürün alirken, bu yil beklenen ilgi ortada yok. Salçalik ve konservelik olarak kullanilan domates son yillarda kurutmalik olarak tercih ediliyor.

SUBASI, AHMETLI VE PAMUKYAZI DOMATESLE GEÇINIYOR

HEM çiftçinin hem de tarimsal sanayinin gözdesi olan domates Torbali’da en çok Subasi, Ahmetli ve Pamukyazi bölgesinde ekiliyor. Torbali merkezdeki çiftçiler tarafindan da yogunlukla tercih edilen domates, Özbey, Atalan, Yeniköy, Kirbas, Yeniçiftlik çiftçilerinin de gözde ürünleri arasinda. Arazilerde hasat edilen domatesler genellikle kamyon ve traktörlerle sözlesme yapilan fabrikalara teslim ediliyor. Sözlesme, sezon basinda yapiliyor. Çiftçiler zaman zaman fiyat düsüklügünden yakiniyor.