Krizdeki Yunanistan Torbali pamugunu yakti

Komsunun elinde bulunan ürünü paraya çevirmek için yaptigi dampingli pamuk satislari, iç piyasada fiyatlari 10 günde yüzde 10’dan fazla geriletti. Ilçedeki pamuk üretimi ise yüzde 30 geriledi KRIZDEN çikmaya çalisan Yunanistan’in dampingli pamuk satislari, Türk pamugunu vurdu. Urettigi 300 bin tona yakin pamugun 200 bin tonunu Türkiye’ye satan Yunanlilar, ellerindeki pamugu paraya çevirmek için fiyatlarda [&hellip]

Krizdeki Yunanistan Torbali pamugunu yakti

Komsunun elinde bulunan ürünü paraya çevirmek için yaptigi dampingli pamuk satislari, iç piyasada fiyatlari 10 günde yüzde 10’dan fazla geriletti. Ilçedeki pamuk üretimi ise yüzde 30 geriledi

KRIZDEN çikmaya çalisan Yunanistan’in dampingli pamuk satislari, Türk pamugunu vurdu. Urettigi 300 bin tona yakin pamugun 200 bin tonunu Türkiye’ye satan Yunanlilar, ellerindeki pamugu paraya çevirmek için fiyatlarda yüzde 10 indirime gitti. Basta Trakya Bölgesi’ ndekiler olmak üzere Türkiye’ deki iplik fabrikalari da Yunan pamuguna hücum edince, yerli pamuk fiyatlari 10 günde yüzde 10’dan fazla geriledi. TARIS Torbali Kooperatifi yetkilileri, yeni pamuk sezonunun Torbali pamugu için iyi baslamadigini belirterek, pamuk fiyatlarinin 10 gün gibi kisa süre içinde hizla geriledigini söyledi.

PAMUK URETIMI YINE AZALDI

15 yil aradan sonra 2011 yilinda pamuga dönüs yapan Torbalililar, 2012 yilinda pamuktan yine vazgeçti. 2010 yilinda 10 bin 463 dekar pamuk ekilirken, bu rakam 2011 yilinda 22 bin 957ye kadar ulasmisti. Beklenenin altinda açiklanan fiyatlar nedeniyle üretimde yine düsüs yasandi. 2012 yilinda 16 bin dekarlik alanda pamuk üretimi yapildigi belirtildi. Hasat dönemi baslamasina ragmen, bu zamana kadar TARIS’e verilen pamuk sadece 1,5 ton. Geçtigimiz yilsonunda TARIS tam bin ton pamuk aldigini açiklamisti. TARIS ‘e verilen pamugun bu seviyelerde devam etmesi halinde yil sonunda depolardaki pamuk miktarinin 100 ton olmasi bekleniyor Bu da, geçtigimiz yilki toplanan pamugun sadece 10’da 1’i civarinda.

EN BUYUK PAZAR

GEÇTIGIMIZ hafta kilogrami 1,40 lira olan Torbali pamugunun bu hafta 1,20 liraya kadar düstügüne dikkat çeken Taris Kooperatifi yetkilileri; “Pamukta fiyat ibresi gerilemeye devam ediyor. Bunun sebebi de pamukta alicinin olmamasi. Iplik fabrikalari yerli pamuk talebini kesti. Bunun yerine daha düsük fiyatlarla Yunan pamugu aliyorar. Bu nedenle Torbali pamugunda fiyatlarin gerilemeye devam edecegini düsünüyoruz” dedi. Krizdeki Yunanistan’in pamukçularin elindeki mali en hizli sekilde satip paraya çevirmeye çalistigini dile getiren yetkililer, Yunan pamugunun islenmis haliyle 2.903 liraya satildigini, dolayisiyla Türkiyeye ciddi miktarda Yunan pamugu girdigini söyledi.

DESTEK ARTMALI

2010 yilinda fiyatlarin yüzde 100 artmasiyla bir anda ilgi odagi olan pamuga, 2011 yilinda dönüs baslamisti. Torbali’daki üretim alani yüzde 100’ü asti ve 23 bin dekara kadar ulasti. Fakat 2011’de beklenen fiyatlar gelmeyince çiftçi bu yil yine farkli ürüne yöneldi. Pamukçuyu bu yilda Yunan pamugu vurdu. TARIS yetkilileri: “Iplik fabrikalari kilogrami 3.10 liraya Ege pamugu ya da nakliye hariç 2.75 liraya Urfa pamugu almak yerine Yunanistan’dan daha düsük fiyata ithalat yapiyor. Zaten Yunan pamugunun en büyük alicisi Türkiye. Ayrica komsu ülkenin pamuk üretimi uzun yillar AB tarafindan desteklendi. Bu nedenle üretimi sürekli artirdilar. Önümüzdeki günlerde 20122013 sezonu tahmini pamuk rekoltesi açiklanacak. Torbali’nin tahmini üretimi yüzde 30 düstü. Pamuk fiyatlarini arttirmak için ithalati kisitlamak çözüm degil. Hükümetin yerli üretime destegini arttirmasi daha büyük önem tasiyor. Çiftçi daha çok para kazanmali ki üretim artmali. Bunun en dogal yolu primin yükseltilmesinden geçiyor. Pamuga verilen 46 kurusluk prim çok düsük. Çiftçinin üretim maliyetlerini azaltacak destekler gerekiyor” diye konustu.