'Kursun fabrikasina verilen izin Torbali’ya yapilmis bir ihanettir'

Fetrek Çayi kenarindaki kursun fabrikasinin ilçeye kurulmasina nasil izin verildigini soran MHP Ilçe Baskani Yurdadog Mutlu,  'Bu fabrika denildigi gibi radyasyon yayiyorsa, bu tesisin ilçeye kurulmasina izin verenler Torbali’ya ihanet etmistir' dedi. GAZIEMIR’DE 1940 yilinda 70 dönümlük arazi içinde kurulan ve 70 yil burada faaliyet gösterdikten sonra 2 yil önce Torbali’ya tasinan kursun fabrikasi, 'Fabrika [&hellip]

'Kursun fabrikasina verilen izin Torbali’ya yapilmis bir ihanettir'

Fetrek Çayi kenarindaki kursun fabrikasinin ilçeye kurulmasina nasil izin verildigini soran MHP Ilçe Baskani Yurdadog Mutlu,  “Bu fabrika denildigi gibi radyasyon yayiyorsa, bu tesisin ilçeye kurulmasina izin verenler Torbali’ya ihanet etmistir” dedi.

GAZIEMIR’DE 1940 yilinda 70 dönümlük arazi içinde kurulan ve 70 yil burada faaliyet gösterdikten sonra 2 yil önce Torbali’ya tasinan kursun fabrikasi, “Fabrika alaninda topraga gömülü radyasyonlu atiklar çevreye zehir saçiyor” iddiasi ile sadece Izmir’in degil Türkiye’nin de gündemini fazlasiyla mesgul ediyor. Ulusal gazete ve televizyonlarda gündem olan bu haber, Torbalililari da fazlasiyla tedirgin ediyor. 2 yildir ilçede bulunan fabrikanin Fetrek Çayi kenarina kurulmasi ise tepkilere neden oluyor. Konuyla ilgili bir açiklama da MHP Ilçe Baskani Yurdadog Mutlu’dan geldi. Belediye ve Çevre Bakanligi’ndan konuyla ilgili bir açiklama beklediklerini söyleyen Mutlu, “Duyarsizlik var. Bu ve buna benzer fabrikalarin ilçemizde denetlendigine inanmiyorum. Burada sorumluluk belediyeye düsüyor. Çünkü isletme ruhsatini veren kurum belediyedir. Bu konuda vatandasi bilgilendirecek bir açiklama yapmalari gerekiyor” dedi.

“VATANDAS STRESLI, FABRIKACI ZAN ALTINDA”

1940 yilinda, Aslan Avci tarafindan kurulan döküm fabrikasi, 70 yil boyunca külçe ve kursun imal etti. Bunun için de ömrünü tamamlamis akü ve hurda kursun kullandi. 70 dönümlük arazi içindeki fabrika kurulurken çevresi bostu. Ancak yillar içinde konutlar fabrikanin tellerine kadar dayandi. Fabrika iki yil önce Torbali’ya tasindi ancak terk ettigi topraklardan simdi dumanlar yükseliyor. Kursun üretimiyle olusan radyoaktif atiklar, fabrika arazisine gömüldügü için toprak zehir saçiyor. 380 tonluk atik bulunurken, incelemeler devam ediyor. Radyasyon yaydigi iddia edilen fabrikanin Torbali’ya kurulmus olmasi, ilçede tepkilere neden oluyor. Basinda çikan bilgilere göre, böyle zararli bir fabrikanin ilçeye kurulmus olmasina yetkililerin nasil müsaade ettigine anlam veremedigini ifade eden Yurdadog Mutlu, “Eger ki bu fabrika denildigi gibi radyasyon yayiyorsa, bu tesisin ilçeye kurulmasina izin verenler Torbali’ya ihanet etmistir. Sadece Torbali’ya degil çevreye ve insanliga da ihanettir. Vatandas stresli, fabrikaci zan altinda. Yetkililer bir an önce çikip, teknik bilgileri vatandaslarla paylasmali. Belediyeden hiçbir açiklama gelmedi. Padisahlikla yönetildigi için hiçbir konuda açiklama yapma geregi duymuyorlar” seklinde konustu.

“FABRIKALAR DENETLENMIYOR”

ILÇEDEKI birçok fabrikanin aritma tesislerinin incelenmedigini iddia eden Mutlu, belediyenin bu konuda duyarsiz oldugunu söyledi. Fabrika atiklarinin çevreye zarar verdigini belirten Mutlu, “Özellikle Fetrek Çayi kenarina kurulan fabrikalar atiklarini buraya bosaltiyor. Bize gelen ihbarlara göre, bazi fabrikalar geceleri atiklarini kepçelerle Fetrek Çayi’na döküyor. Kis aylarinda yagan yagmurla Fetrek doluyor ve atiklar da suyla birlikte hem çevreye yayiliyor hem de yeralti sularina karisiyor. Aritma tesislerinin dogru düzgün kullanildigina inanmiyorum. Ilçenin girisi de çikisi da pis kokuyor. Kimse bununla ilgilenmiyor. Denetleme yapilmiyor. Torbalililarin ve çevremizin sagligi bu kadar degersiz mi?” diye konustu.