Kuru incirimizi DUNYA YIYOR
Bir zamanlar incir üssü olan Torbali’nin son incir üreticileri, bu yilki hasada basladi. ÇYDD Baskani Tanzer Bogan, toplattigi kuru incirleri, Avrupa, Amerika, Arap ülkelerine ihraç ediyor. TORBALI’NIN önde gelen incir üreticilerinden Tanzer Bogan, kuru incir hasadina basladi. Özbey yolu üzerindeki 16 dönümlük arazide yetistirilen inciler, kendiliginden kuruyup yere düstükten sonra toplanmaya basliyor. Incirler, 3 gün [&hellip]
Bir zamanlar incir üssü olan Torbali’nin son incir üreticileri, bu yilki hasada basladi. ÇYDD Baskani Tanzer Bogan, toplattigi kuru incirleri, Avrupa, Amerika, Arap ülkelerine ihraç ediyor.
TORBALI’NIN önde gelen incir üreticilerinden Tanzer Bogan, kuru incir hasadina basladi. Özbey yolu üzerindeki 16 dönümlük arazide yetistirilen inciler, kendiliginden kuruyup yere düstükten sonra toplanmaya basliyor. Incirler, 3 gün boyunca günesin altinda kurumaya birakildiktan sonra satiliyor. Çesitli fabrikalara satilan inciler, burada islendikten sonra sadece Türkiye’nin degil, dünyanin dört bir kösesinde satiliyor. Ilçenin önemli incir yetistiricisi olan Tanzer Bogan, fiyatlarin yükseltilmesi gerektigini söyledi.
YERE DUSEN INCIRLER TOPLANIYOR
BIR zamanlar incir tarlalarinin yogunlukta oldugu Torbali’da, incir yetistiriciligi sinirli sayida yapiliyor. Torbali’da genellikle Çapak Mahallesi’nde yetistirilen incir, ilçe merkezinde de belirli bölgelerde bulunuyor. Olgunlasmaya baslayan incirde hasat büyük bir hizla devam ederken, kuru incir içinde çalismalar sürdürülüyor. Çapak Mahallesi’ndeki incirler yesil olarak satisa sunulurken, ilçe merkezinde yetistirilen incirler ise kuru olarak alici buluyor. Torbali’nin en büyük incir yetistiricilerinden olan Çagdas Yasami Destekleme Dernegi’nin (ÇYDD) Baskani Tanzer Bogan, 16 dönümlük arazide yer alan 220 agaçtan incir elde ediyor. Kuruduktan sonra kendiliginden yere düsen incirler, isçiler tarafindan toplatildiktan sonra günese birakiliyor. 3 gün boyunca açilan sergide bekletilen incirler, suyu çiktiktan sonra yeniden toplanip, islenmesi için fabrikaya gönderiliyor.
MASRAFLAR ARTTI, FIYATLAR DEGISMEDI
VERIMDEN bu yil memnun olduklarini ancak fiyatin düsük oldugunu dile getiren Tanzer Bogan: “5 yildir fiyatlarda hiçbir degisiklik yok. Birinci kalite incirin fiyati yillardir degismiyor ve 3 liradan satiliyor. Masraflarimiz artarken, fiyatlarda herhangi bir artis olmamasi maalesef bizleri zor durumda birakiyor. Burada toplattigimiz kuru incirlerin büyük bir bölümü yurt disina ihraç ediliyor. Basta Avrupa, Amerika ve Arap ülkeleri olmak üzere dünyanin dört bir yanina incir gönderiyoruz. Artan maliyetler, nefes almamizi engelliyor. Bu yilki fiyatlar henüz açiklanmadi. Verim çok iyi ve hastalik yok. Fiyatlarda artis olursa, rahat bir nefes aliriz” diye konustu.