Lisede sapkali ögrenciler
Torbali Lisesi'nin arsivinden çikan fotograflarda ögrencilerin sapkali olduklari ve okula bu sekilde gidip geldigi görülüyor. Fotograflarda ilçenin ünlü simalari da var. ILÇENIN en eski okullarindan olan Torbali Atatürk Anadolu Lisesi'nin arsivine girdik ve tozlu raflardaki dosyalari inceledik. Okulun arsivinden çikan fotograflar hem tarihe taniklik ediyor hem de yasanan degisimi gözler önüne seriyor. 1960 ile 1971 [&hellip]
Torbali Lisesi’nin arsivinden çikan fotograflarda ögrencilerin sapkali olduklari ve okula bu sekilde gidip geldigi görülüyor. Fotograflarda ilçenin ünlü simalari da var.
ILÇENIN en eski okullarindan olan Torbali Atatürk Anadolu Lisesi’nin arsivine girdik ve tozlu raflardaki dosyalari inceledik. Okulun arsivinden çikan fotograflar hem tarihe taniklik ediyor hem de yasanan degisimi gözler önüne seriyor. 1960 ile 1971 yillari arasinda ögrencilerin okula sapka ile girmesi mecburîydi. Arsivden çikan fotograflarda ögrencilerin sapkali olduklari ve okula bu sekilde gidip geldigi görülüyor.
Modernligin simgesi olan sapka kullaniminin arttirilmasi için gerçeklestirilen bu uygulama daha sonra kaldirildi. Simdilerde ise Milli Egitim Bakanligi’nin yayinladigi yönetmelik geregi okullarda sapka takmak yasak. Bu görüntüler oldukça farkli bir nostalji yasatiyor.
SAPKA MEDENIYETIN SIMGESI
TURKIYE Cumhuriyeti’nin kurulmasinin ardindan, halkin kilik ve kiyafetinin düzenlenerek, Bati ülkelerindeki normlara uygun hâle getirilmesi için 1925 yilinda yeni bir kanun çikartildi. Mustafa Kemal Atatürk, ülke halkini her alanda çagdas ve uygar düzeye çikarabilmek için degisiklikler tasarlarken, halkin dis görünüsüyle de bunu yansitmasi gerektigine inaniyordu. 25 Agustos 1925’te, KastamonuInebolu’ya yaptigi bir gezide basina sapka giyip, “Buna sapka derler” diye halki sapka giymeye özendirmesinden sonra, 25 Kasim 1925’te Sapka Giyilmesi Hakkindaki Kanun çikartilip, dini degeri olan giysilerle sokakta gezilmesi yasaklandi. Sapka Giyilmesi Konusundaki Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. Kanun, 28 Kasim’da yürürlüge girdi. Bu kanunun bir uzantisi olarak 1960’li yillarda sapka takmak okullarda da mecburî hale getirildi. Böylelikle tüm okullarda ögrenciler belirlenen sapkalari takmaya basladi.
SAPKALAR DERSTE ÇIKIYORDU
MILLI Egitim Bakanligi’nin hayata geçirdigi uygulama sonrasinda ögrenciler okula sapka takarak gidip gelmeye basladi. Her okul kendi kilik kiyafetini belirleyerek sapka giyilmesini sagladi. Okula sapkayla giren ögrenciler, ders zili çaldiktan sonra bunlari çikartarak siniflara giriyordu. Sadece ögrenciler için uygulanan bu yönetmelik, yaklasik 11 yil boyunca devam etti. Torbali Atatürk Anadolu Lisesi’nin arsivindeki kütük dosyalari üzerinde yaptigimiz incelemelerde, 1960’li yillarda egitim gören ögrencilerin sapkali olduklari görülüyor.
SADECE ÖGRENCILER IÇIN ZORUNLUYDU
OKUL Müdürü Hüseyin Simsek de sapka takan isimler arasinda yer aliyor. 19671969 yillari arasinda Aydin Imam Hatip Lisesi’nde egitim gördügünü söyleyen Simsek: “O yillarda her okulda sapka giymek zorunluydu. Bizim dönemimizde de sapka giyiliyordu. Sadece ögretmenler sapka takmiyordu. Okullarda oldukça ilginç görüntülere neden oluyordu bu uygulama. Zaten sapka o yillarda modernligin bir simgesiydi. Sadece ögrenciler degil; vatandaslar da kasket ve fötr sapka giyiyordu” dedi.