Londra’nin vitrini bir Torbaliliya emanet

Londra’da Alternatif Moda Haftasi’nda yaptigi defileyle yildizi parlayan ve sonrasinda Giorgio Armani ile çalisan Ilker Çinarel, simdilerde yine Londra’da kendi alaninda egitimini sürdürüyor. ITALYAN modaci Armani’nin Londra’daki vitrin düzenlemeleri ve defilelerine uzun yillar imza atan Ilker Çinarel Torbali’nin yetistirdigi önemli yeteneklerden. Moda dünyasinda en çok tartisilan konulardan biri dünya çapinda marka olmanin yollari… Ustelik bunun [&hellip]

Londra’nin vitrini bir Torbaliliya emanet

Londra’da Alternatif Moda Haftasi’nda yaptigi defileyle yildizi parlayan ve sonrasinda Giorgio Armani ile çalisan Ilker Çinarel, simdilerde yine Londra’da kendi alaninda egitimini sürdürüyor.

ITALYAN modaci Armani’nin Londra’daki vitrin düzenlemeleri ve defilelerine uzun yillar imza atan Ilker Çinarel Torbali’nin yetistirdigi önemli yeteneklerden. Moda dünyasinda en çok tartisilan konulardan biri dünya çapinda marka olmanin yollari… Ustelik bunun için yillardir modacilarimiz çabalayip duruyor, moda haftalarina katiliyor, özgün dizaynlarla dünya moda pazarinda kendilerine bir yer ariyor. Bazilari ise yurtdisinda ünlü markalarla çalisip kendilerine farkli bir yol çiziyor. 2000 yilinda hem egitim almak hem de deneyim kazanmak için Londra’ya giden Ilker Çinarel de bu isimlerden biri… London College of Fashion ve Saint Martins gibi moda okullarinda egitim alan Çinarel bir buçuk yil Vivien Westwood’un tasarim ekibinde yer aldiktan sonra Armani’de çalismaya basladi. Alti yildir Armani Grup vitrin tasarimlarini yapan ve Armani’nin Ingiltere’deki bütün magazalarindan da sorumlu olan Çinarel Londra’daki ve VIP müsterilere özel defilelerin düzenlemelerini yapiyor, ayrica kendi koleksiyonu da var.

TORBALI LISESI MEZUNU

ILKOKULU ve liseyi Torbali’da okuyan, Torbali Lisesi Mezunu Ilker Çinarel, Marmara Universitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirdi. Çinarel’in moda ve sanata olan ilgisi küçük yaslardan beri varmis. Kendini bu yolda gelistiren Çinarel üniversiteyi bitirdikten sonra modanin kalbi olan sehirlerden birine, Londra’ya gitmis. Unlü modaci Vivien Westwood’la çalistigi dönemin ardindan kendi tabiriyle her sey otomatikman gelismis, ‘Unlü bir modacinin kadrosunda çalistiktan sonra kapilar önünüzde daha kolay açiliyor. Özgeçmisimi, çalismalarimi Armani’ye gönderdim ve kabul edildim. Giorgio Armani geçen sene 15 yildan sonra ilk defa Londra’da defile yapti ve kendisiyle birebir tanisma imkânim oldu” dedi. Armani ile yollarini geçtigimiz yil ayiran genç modaci simdilerde yine Londra’da kendi alaninda egitim aliyor. Çinarel bir yandan da resim sergileri açiyor.

TAKLITTEN UZAK DURUN

TASARIMLARINDA kültürel motifleri modern çizgilerle birlestirdigini anlatan Çinarel, ülkemiz gelenek görenekler ve kültür anlaminda Avrupa’dan çok önde olduguna inandigini söylüyor. Osmanli giyim kültüründeki zenginlige dikkat çeken Çinarel söyle devam ediyor: “Modacilar olarak neden Avrupalilasmaya çalisiyoruz anlamiyorum. Neden kopya edelim? Düsünün Christian Dior’un tasarimcisi John Galliano bile bizim motiflerimizi kullaniyor. Onlar bizi kopyalarken bizim de onlari kopyalamaya çalismamiz büyük bir handikap.”
BIR ANDA BUYUK MODACI OLUNMAZ

GENÇ tasarimcilarin basarili olmak için taklitten uzak durmasi gerektigini hatirlatan Çinarel “Önce çok çalismali ve kendileri olmalilar. Kültürlerini, Türkiye’yi çözümleyip sonra Avrupai, modern bir çizgi yakalamaya çalissinlar. Bildiklerinin üzerine bulduklari her seyi eklesinler, sürekli ögrenmeye çalissinlar. Bir seylere ya da birilerine takilip kalmasin, fikirlerini ileri götürmeyi düsünsünler. Bu sektör gerçekten çok zor. Kötü sözler duyabilir hatta asagilanabilirler ama unutmasinlar ki bir anda büyük modaci olunmaz” diyor.