Macera kitabi okuyoruz

Teknolojinin gelismesi, internetin hayatimizdaki yerinin artmasi gibi nedenlerle kitap oku ma aliskanligi azaliyor. Torbalili kitapçilarda ise en çok, macera türü kitaplar ilgi görüyor. TEKNOLOJININ insan hayatindaki yeri her geçen artarken, bir diger yandan insanlari farkli bir dünyanin içerisine sürüklüyor. Uzmanlara göre her geçen gençlerin büyük bölümü zamanlarini internete girerek geçiriyor. Fazla teknoloji kullanimi gibi birçok [&hellip]

Macera kitabi okuyoruz

Teknolojinin gelismesi, internetin hayatimizdaki yerinin artmasi gibi nedenlerle kitap oku ma aliskanligi azaliyor. Torbalili kitapçilarda ise en çok, macera türü kitaplar ilgi görüyor.

TEKNOLOJININ insan hayatindaki yeri her geçen artarken, bir diger yandan insanlari farkli bir dünyanin içerisine sürüklüyor. Uzmanlara göre her geçen gençlerin büyük bölümü zamanlarini internete girerek geçiriyor. Fazla teknoloji kullanimi gibi birçok nedenle Türkiye’de okuma orani AB ülkelerine göre her geçen gün düsüyor. Torbali’da da bu oran her geçen gün düsüyor. Ilçede kitap satisi yapan isletmecileri, gençlerin kitaplara yönelmedigini, okullarda ögretmenlerin ödev vermesi sonucunda roman kitaplarinin digerlerine oranla satisinin biraz fazla oldugunu belirttiler. Televizyon dizilerinden etkilenenlerinde bazi kitaplara yöneldigini dile getiren isletme sahibi, tarih kitaplarinin da satisinda dönem dönem artis oldugunu, genellikle insanlarin kitap okumadigini söylediler.

ÇOCUK KITAPLARI FAZLA SATILIYOR

TORBALI’DA kitap agrilikli olarak faaliyet gösteren NT Kitap Kirtasiye isletmesinde ise agirlikli olarak çocuk kitaplari satisinin yapildigi bildirildi. Günlük ortalama 200’e yakin roman, tarih, çocuk kitaplari satisinin dolugunu dile getiren NT Magaza Müdürü Sinan Demirci: “Kitap gruplarimizda her yas grubuna hitap eden kitaplarimiz mevcut. Gençler agirlikli olarak macera kitaplarina talep gösteriyor. Yetiskinlerde ise kisisel gelisim kitaplari ön planda, veliler ise çocuk kitaplarina agirlik gösteriyor” dedi.

ROMAN OKUYORUZ

2. Hürriyet Caddesi’nde uzun yillardir faaliyet gösteren Tuna Kitap Kirtasiye isletme sorumlusu Osman Kutlu’da vatandaslarin kitap okuma aliskanliklarinin olmadigini, olanlarin ise daha çok macera kitaplari okudugunu söyledi. Ögrencilerin ögretmenlerin verdigi ödeve göre roman kitaplari okudugunu dile getiren Kutlu: “Son dönemlerde dizilerde gösterilen kitaplarin satislarinda agirlik var ama genel olarak kitap okuma orani düsük. Okuyan kesimler ise roman tarzi kitaplara yöneliyor” .

ORTA YAS OKUMUYOR

TOBALI’DA kitap okuma aliskanliginin düsük oldugu her platformda dile getirilirken, okullarda ögretmenler ögrencilerine kitap okuma sevgisini asilayabilmek için bir takim küçük projeler üretiyor. Torbali Kaymakami Zeki Arslan bile ilçede kitap okumayi yayginlastirmak için “Çeyrek Altin” ödüllü yarisa düzenledi. Sürekli göç alan Torbali’da okur yazar orani da oldukça düsük. Kitapçilarda yaptigimiz arastirmaya göre ilçede kitap satisi yapan isletmelere ilginin çok az oldugu ortaya çikti. Torbali’da insanlarin kitaplara fazla ilgi göstermedigini söyleyen Simsek Kirtasiye’nin sahibi Sahabettin Özkal: “Ilçemizde insanlar kitaplara fazla ilgi göstermiyor. Orta yas sinifi hiç talep göstermiyor. Ayda bir bilemedin 2 kez özel kitap siparisi aliyoruz. Bu durum oldukça üzücü” dedi.

KITAP YERINE OYUNCAK SATIYORUZ

ILÇEDE 29 yildir Kazim Dirik Caddesi’nde faaliyet gösteren Can Kirtasiye’nib sahibi Faruk Atamözer, ilginin az olmasindan dolayi satis yapamadiklarini söyledi. Vatandaslarin kitaplara çok yabancilastigini söyleyen Atamözer: “Ulkemizde oldugu gibi ne acidir ki ilçemizde de okuma orani çok düsük. Çok tepkisiz bir toplumuz. Okumuyoruz. Raflarimizda kitaplar yerine oyuncaklar satmaya basladik. Satis yapilan kitaplarda da sadece roman tarzi kitaplar okunuyor” dedi.