Martilar yolunu sasirdi

Genellikle vapur seferlerinde ya da balikçi barinaklari yakinlarinda karsilasilan martilar bu kez sehre indi. Yollarini sasiran ve Pamukyazi ovasindaki bir tarlada görülen yaklasik 15 marti, görenlerin ilgisini çekti. SAHIL bölgelerine gitmek için Torbali semalarinda görmeye alisik oldugumuz martilar yolunu sasirdi. Yagisli hava nedeniyle yolunu sasiran yaklasik 15 marti, Pamukyazi Ovasi’ndaki arazilerinde görüldü. TorbaliTire yolundan geçen araçlar, [&hellip]

Martilar yolunu sasirdi

Genellikle vapur seferlerinde ya da balikçi barinaklari yakinlarinda karsilasilan martilar bu kez sehre indi. Yollarini sasiran ve Pamukyazi ovasindaki bir tarlada görülen yaklasik 15 marti, görenlerin ilgisini çekti.

SAHIL bölgelerine gitmek için Torbali semalarinda görmeye alisik oldugumuz martilar yolunu sasirdi. Yagisli hava nedeniyle yolunu sasiran yaklasik 15 marti, Pamukyazi Ovasi’ndaki arazilerinde görüldü. TorbaliTire yolundan geçen araçlar, tarlalardaki martilari görünce oldukça sasirdi. Sahil bölgelerinde bulunan martilari Pamukyazi da görenler hayrete düserken, kimileri ise cep telefonuyla fotograf çekmeye çalisti. Denizlerin insanlar tarafindan kirletilmesi nedeniyle, yeteri kadar yiyecek bulmayan martilar artik, sehirlerde siklikla görülmeye baslandi. Marti çigliklari deniz kiyilarinin en tanidik sesleri arasindadir. Ama artik iç bölgelerde de marti çigliklari duyulmaktadir.

VATANDAS HAYRETE DUSTU

GENELLIKLE sahil bölgelerinde bulunan martilarin, denizi olmayan Torbali da görülmesi görenleri hayretlere düsürüyor. Martilarin genellikle her yagisli havada bu bölgede görüldügünü söyleyen Pamukyazili çiftçi Ahmet Saka: “Martilarin, sahil bölgelerine geçis sirasinda hava eger yagmurlu ise sik sik bölgedeki arazilere konarak, yagmurun dinmesini bekliyorlar. Yolunu sasiran martilari ilk defa gördügümde çok büyük bir saskinlik yasamistim. Denize yakin olmasina ragmen, denizin bulunmadigi Torbali da martinin ne isi var? diyerek kendime de sik sik soruyordum. Ama martilara da alistik artik. Bu dönemlerde martilar siklikla yolunu sasirip, buradaki arazilere konuyor”
MARTI ARTIK SEHRE INIYOR

MARTILAR en bol bulunan ve günümüz kosullarina en iyi saglamis deniz kuslaridir. Insanlar uzak yerlere dogru yelken açtiginda onlari izleyip cografi dagilimlarini olabildigince genisletmislerdir. Temel olarak deniz baliklarini ve yengeç gibi kiyi hayvanlarini yiyen bu kuslar, günümüzde artik insanlarin attigi artiklar ve yiyeceklerle de beslenmektedirler. Ustelik deniz kiyilariyla sinirli yasama alis kanliklarini birakarak yuvalarini damlara, su depolarina ve çöplüklere yapmaya baslamislardir. Marti çigliklari deniz kiyilarinin en tanidik sesleri arasindadir. Ama artik iç bölgelerde de marti çigliklari duyulmaktadir. Denizlerin eskisi kadar temiz olmamasi ve denizlerdeki besinlerden beslenen martilarin yiyecek bulamamasi nedeniyle bu kuslar artik sehirlerde görülmeye baslandi. Uzmanlar yiyecek bulamayan martilarin, sehirlere uçtugunu belirtiyor.