Medreseye nostalji kösesi
2.Abdülhamit’in Yeniköy’de yaptigi ve simdilerde kahvehane olarak kullanilan tarihi medresenin içerisinde köyün ileri gelenlerinin fotograflari sergilenmeye basladi 2. Abdülhamit’in Yeniköy’de yaptigi tarihi medrese simdilerde kahvehane olarak kullaniliyor. Tarihi dokusu korunan yapiyi ziyaret edenler âdeta tarihte yolculuk yapiyor. Hemen yani basinda bulunan cami ise yapiya ayri bir güzellik katiyor. Yeniköy sakinleri tarihi yapi içerisinde köyün ileri [&hellip]
2.Abdülhamit’in Yeniköy’de yaptigi ve simdilerde kahvehane olarak kullanilan tarihi medresenin içerisinde köyün ileri gelenlerinin fotograflari sergilenmeye basladi
2. Abdülhamit’in Yeniköy’de yaptigi tarihi medrese simdilerde kahvehane olarak kullaniliyor. Tarihi dokusu korunan yapiyi ziyaret edenler âdeta tarihte yolculuk yapiyor. Hemen yani basinda bulunan cami ise yapiya ayri bir güzellik katiyor. Yeniköy sakinleri tarihi yapi içerisinde köyün ileri gelenlerinin fotograflarinin bulundugu özel bir bölüm olusturdu. Yapilan bölümde köyün ileri gelenlerinden olan fakat hayatini kaybeden kisilerin resimleri bulunuyor. Kahveyi ziyaret eden hem huzur buluyor hem de eski günleri yad ediyor.
TARIHI YAPIT KENDISINE HAYRAN BIRAKIYOR
TORBALI’YA bagli Yeniköy Mahallesi’nde bulunan ve önemli bir tarihi geçmise sahip olan medrese simdilerde köy kahvesi olarak kullaniliyor. Sultan 2.Abdülhamit’in yaptirdigi 119 yillik 2 katli bu kahve önceleri medrese olarak kullaniliyordu. Tarihi yapi uzun yillar Sultan Abdülhamit’in evi olarak hizmet vermis. Ilerleyen yillarda 3 yil okul olarak kullanilan yapit, ardindan Yeniköy Yildizspor Kulübü tarafindan kisa bir süre kullanilmis. Geçtigimiz yillarda ise Izmir Merkez Komutanligi tarafindan restorasyonu yapilarak güzel bir görünüm kazandirildi. Tarihi yapinin hemen yanindaki caminin ihtisami ise görenleri kendisine hayran birakiyor. Yapit simdilerde köy kahvesi olarak kullaniliyor. Köy halki ise bu konuda oldukça duyarli. Kahve içerisinde sigara içmek kesinlikle yasak. Dumanin duvarlari sarartmasindan çekinen bölge halki bu konu üzerinde titizlikle duruyor. Hem kahvenin önünde bulunan havuz ise insana ayri bir huzur veriyor. Içerisinde köylülerin yetistirdigi baliklarin olusu ise ise ayri bir renk katmis durumda.
KAHVE IÇERISINDE NOSTALJI
YENIKÖYLULER kahve içerisinde ise ayri bir güzellige imza atti. 3 metrekarelik bir köseyi “Nostalji Kösesi” olarak ayiran köy halki bu kösede köyün ileri gelenlerinin ve rahmetli olanlarin resimlerini sergiliyor. Kösede 1980 yili ve öncesinde çekilen resimleri bulmak mümkün. Alanda 25ten fazla resim var. Siyah beyaz olan resimlere bakanlar ise oldukça duygulu anlar yasiyor. Nostalji Kösesi’ni yapmalarindaki amacin yeni yetisen gençlige bir isik tutmasi oldugunu söyleyen Hüseyin Kutlu: “Bunu yapmamizdaki en büyük sebep, geçmiste yasayan akrabalarini göremeyen yeni yetisen gençlerin o kösede soyundaki insanlarin resimlerine bakarak geçmisini bilmesi. Bu resimleri çok zor bulduk. Bundan dolayi burada böyle bir köse hazirladik. Hem büyüklerimizi yad ediyoruz. Hem de gençlerimize örnek oluyoruz” dedi.