Meslek liselerini seçin, işsiz kalmayın

Tercih döneminde öğrenci ve velilere çağrı yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, 'Torbalı'da talaşlı imalatta çalışacak 4 bin vasıflı CNC operatörü, bakımcı, kaynakçı ve mobilya döşemecisine ihtiyaç var. Meslek lisesi mezunu olmak gençlerimizi iş sahibi yapar' dedi

Meslek liselerini seçin, işsiz kalmayın

Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına giren öğrenciler için önemli bir çağrıda bulundu. 29 Temmuz tarihine kadar devam eden tercih döneminin sonlarına yaklaşan öğrenci ve ailelerine “Meslek okullarını seçin, işsiz kalmayın” çağrısında bulunan Olgun, meslek liselerinin mecbur kalınınca seçilen değil seçilmesi gereken okullardan olduğunu kaydetti. TTO Başkanı Olgun, “Son dönemde gözlemlediğimiz en önemli meselelerden biri üniversite mezunu olan gençlerimiz maalesef meslek sahibi olamıyor. Bu durumun aksine, meslek liselerinde okuyan bireyler aranan eleman haline geldi. Üreten bir Türkiye için meslek liselerinin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır. Bizim bu süreçle öğrencilerden ve ailelerimizden isteğimiz; geleceğe yatırım yapmak için meslek liselerini tercih etmeleridir.” dedi.
ARA ELEMAN DEĞİL, ARANAN ELEMAN
Eğitim sisteminin meslek liselerini teşvik etmesi gerektiğinin altını çizen Olgun; “Odamız bünyesinde faaliyet gösteren İŞKUR hizmet noktasına yapılan başvuruları incelediğimizde karşılaştığımız bir gerçek var. Üniversite mezunları iş bulamazken, meslek sahibi bireyler ise anında iş bulmaktadır. Şu an Torbalı’da talaşlı imalatta çalışacak; kaynakçı, CNC operatörü, makine bakımcısı ve mobilya döşemecisi yaklaşık 4 bin kalifiyeli eleman aranmaktadır. Gelişmiş ülkelerde okuyan öğrencilerin %70’i meslek liselerine yönelirken, bizde durum tam tersi. Öğrencilerimiz meslek liselerini seçsin, mezun olduklarında ‘ara eleman değil, aranan eleman’ olsunlar. Bu okullardan mezun olacak gençlerimizin mesleği olacak ve işsizlikle boğuşmak durumunda kalmayacaklar.” dedi.
ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL KAYNAKÇI REVAÇTA
Dünyada gençlerin çocukların genç yaşta üniversiteler ziyade mesleki eğitime yönlendirildiğini hatırlatan Olgun, “Hızla gelişen endüstrinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı ile eğitimini tamamlayan öğrencilerin yeterliliği uyuşmuyor. Sanayici nitelikli eleman bulamazken üniversitelerde mezun olan öğrencilerimiz de maalesef iş bulamıyor. Günümüzde el becerisine ya da beden gücüne sahip kişilerin yanı sıra; bilgiye ulaşabilen, teknolojiyi kullanabilen, yorum yaparak ortaya çıkan problemlere çözüm üretebilen teknik eleman modeline ihtiyaç var. Bizim en büyük zenginliğimiz genç nüfusumuz. Eğer elimizdeki çocukları meslek sahibi yapmazsak önümüzdeki günlerde üretim yapacak, eli üretime değecek insan bulmakta zorlanacağız. Mesleki eğitim memleket meselesidir. Çünkü ülkemizin geleceği üretimdedir. Üniversiteyi bitirmek gençlerimizi iş sahibi yapmaz. Bu sistem böyle devam ederse 5-10 yıl sonra tıraş olacak berber, sanayide oto tamircisi, fabrikada usta, marangoz, eli anahtar tutacak eleman bulamayacağız” şeklinde konuştu.