Mesleki Yeterlilik Belgesi için işçiler sınavda ter döktü

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere TOBB tarafından kurulan MEYBEM, Torbalı Ticaret Odası işbirliği ilçede ilk sınavını gerçekleştirdi. Belge almak isteyen 59 kişi hem yazılı hem de uygulama sınavına katıldı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi için işçiler sınavda ter döktü

TOBB tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MEYBEM), tarafından yetkilendirilen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ kapsamında Torbalı’daki ilk sınavlar geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirildi. İş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen ilk sınava 59 kişi katıldı. 3 farklı meslekteki çalışanların girdiği sınav önce yazılı, ardından uygulamalı olarak gerçekleştirildi.  Sınavı başarıyla geçenler Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya da hak kazanacak. Başarısız olanlar belge alamayacak ve fabrikalarda da çalışamayacak.

KAMERALAR ALTINDA SINAV

Konuyla ilgili olarak daha önce büyük bir toplantı gerçekleştiren Torbalı Ticaret Odası, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlerin başvurularını da bu süreç içerisinde aldı. İlk etapta 59 kişi belgeyi alabilmek için TOBB-MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilen sınava girdi. Ticaret Odası toplantı salonundaki sınava, çelik kaynakçısı, metal-sac işletmecisi ve CNC operatörleri katıldı. Ortalama 120 dakika süren yazılı sınavın ardından, belirlenen üç fabrikada kendi işleriyle ilgili olarak uygulama sınavına tabi tutuldu. Hem yazılı hem de uygulama sınavları, kamera ile an be an görüntülendi. MEYBEM tarafından görevlendirilen 5 öğretmenin nezdinde sınava girenlerin bir hayli heyecanlı oldukları görüldü.

BELGELENDİRİLECEK GRUPLAR

MEYBEM tarafından 3 farklı grupta toplamda 19 alanda belgelendirme yapılıyor. İnşaat Grubu; Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, İnşaat İşçisi Seviye 2 (Düz İnşaat İşçisi). Asansör Grubu; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4. Metal Grubu; Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3. Makine Grubu; CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4.  Özellikle inşaatlarda iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı grup olan düz, vasıfsız işçi (İnşaat İşçisi Seviye 2) Mesleki Yeterlilik Belgesi Türkiye’de ilk olarak TOBB – MEYBEM tarafından verilecek.

SİGORTA İŞVEREN PAYI DEVLETTEN

Mesleki Yeterlilik Sınavları’na katılan adaylar iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. Böylece işverenler, bilinçli ustalarla çalışarak, önemli rekabet avantajı elde ediyor. Bunun yanında, 5544 sayılı Kanun ile zorunlu hale getirilen mesleklerde çalışan ustalarına, hiçbir mali yük altına girmeden mesleki yeterlilik belgesi aldırıyor. Yapılan uygulama ile ilçedeki birçok kişi Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olacak. 2017 yılı sonuna kadar sınav ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemeyecek. Ayrıca belgesiz işçi çalıştıranlar da çalışan başına aylık 500 lira cezaya çarptırılacak.

 

GÖKHAN YALKALK