METROPOLİS KİTABI KÜLTÜREL HAFIZAYA EKLENDİ

Metropolis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Metropolis'te yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalarda 30 yılı geride bırakmanın anısına 'Metropolis Kent, Yaşam, İnsan' kitabı Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizin kültürel hafızasına eklendi.

METROPOLİS KİTABI KÜLTÜREL HAFIZAYA EKLENDİ

Sabancı Vakfı’nın destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla gerçekleştirilen Metropolis Antik Kenti kazıları, 1990’lı yılların başından bu yana kesintisiz olarak sürdürülüyor. 2003 yılından itibaren Sabancı Vakfı çatısı altında devam eden bu kazı çalışmaları, Anadolu’nun tarihine ışık tutan önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor. Metropolis kazıları boyunca Akropolis, Tiyatro, Agora, Hamam Kompleksleri, Araplıtepe Kilisesi gibi birçok değerli yapının yanı sıra 11 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışmaların 30 yılını geride bırakmasının anısına hazırlanan “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” adlı kitap Cumhuriyetin 100. yılında yayınlandı. Kitap, kentte gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarını, burada yaşayan farklı medeniyetlerin izlerinden yola çıkarak okuyuculara basit bir dil ve anlatımla sunuyor. 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, 444 sayfadan ve 30 farklı bölümden oluşuyor. Kitapta, konusunda uzman 22 yerli ve yabancı araştırmacının da katkısı bulunuyor.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyası, insanlık tarihi araştırmaları için eşsiz bir role sahip. İçinde bulunduğumuz topraklar, geçmişin ipuçlarını sunarken aynı zamanda bugüne ve geleceğe de ışık tutuyor. Sabancı Topluluğu olarak 90’lı yılların başında desteklemeye başladığımız, 20 yıldır da Sabancı Vakfı öncülüğünde devam eden Metropolis Antik Kenti kazıları; Geç Neolitik Çağ’ın ilk yerleşim döneminden Klasik Çağ’a, Helenistik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemlerine, Türk Beylikleri’nden Osmanlı’ya uzanan beş bin yıllık bir mirası gün yüzüne çıkarıyor. Sabancı Vakfı olarak geçmişten günümüze ulaştırılan bu kıymetli kentin anısına, tarihe bir not düşmek istedik ve kültürel mirasa saygı projesi olarak ‘Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ kitabını Cumhuriyetimizin 100. yılında yayınladık. Derin çalışmalar ve yoğun bir çalışma süreci sonucu hayata geçirilen kitapta Metropolis’te yaşayan medeniyetlerin, toplumların izlerini sürme fırsatını yakaladık. Bu değerli eserin hazırlanmasında büyük emeği geçen Metropolis Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ve kazı ekibi başta olmak üzere, kitaba katkı veren yazarlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Torbalı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek de “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” kitabı, Metropolis’te 1990’lı yılların başında başlayan arkeolojik kazı ve araştırmaların en güncel sonuçlarını arkeoloji bilimine ilgi duyan tüm okurlar ile paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitap yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın sonucudur. Proje fikri, Metropolis’te farklı dönemlerde çalışmış araştırmacıların kendi uzmanlıkları ile ilgili yazıları, yalın bir dille hazırlayarak bir araya getirme düşüncesinden doğmuştur. Her kesimden okuyucunun kenti ve kent yaşamını zihninde canlandırabilmesi hedeflenmiştir. Bu projede yer almayı kabul eden ve yazılarıyla kitaba katkı sağlayan meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim. Ayrıca Metropolis’teki arkeolojik araştırmalara uzun yıllardır desteğini esirgemeyen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı nezdinde Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti’ne, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Sayın Nevgül Bilsel Safkan’a ve kitabın hazırlık sürecinde âdeta aynı ekibin parçası gibi birlikte çalıştığımız Sabancı Vakfı kurumsal iletişim ekibindeki tüm arkadaşlarımıza heyetimiz adına teşekkürlerimi sunmak isterim.” dedi.

HABER MERKEZİ