Mezarda yer sorununa 'çift kat' çözümü
Torbalı'daki mezarlıklarda yer sıkıntısını aşmak amacıyla çift katlı mezar uygulamasına geçildi. Çift katlı mezarlar, karı-kocalar ve birinci derecede akrabalara tahsis edilecek.
İZMİR Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre, vatandaşlardan gelen talep üzerine önemli bölgelerde bulunan pilot ilçelere 2 kat mezar uygulamasının başlatıldığı belirtildi. Özellikle eşler tarafından tercih edilen 2 kat mezar uygulamasının mezarlık alanının uzun süreli kullanılmasında da büyük faydası olduğu kaydedildi. 2 kat mezar için prefabrik kalıptan beton dökülerek, mezar içerisine yerleştirildiği, birinci kata defin yapıldıktan sonra, ikinci kata kadar toprakla doldurulduğu, ikinci kata da defin yapılmasının ardından yine toprakla doldurularak mezarın kapatıldığı öğrenildi.
DAHA EKONOMİK
İzmir’in son dönemde artış gösteren nüfus yoğunluğunu göz önüne alarak onlarca ilçede yeni gömü alanları oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı’nın Pamukyazı Mahallesi’nde de yeni bir mezarlık alanı yapımına başladı. Yüzde 25’İ tamamlanan mezarlık, 12 dekar alana inşa edilecek ve yaklaşık 2 bin 478 kabir kapasitesi bulunacak. Bu kabirlerin büyük bölümü birinci derece akrabalar için çift katlı olarak hazırlanırken, ayrıca aile mezarlığı ile çocuk mezarlığı oluşturulacak. Mezarlığa prefabrik mescit ile idari bina da kurulacak. Çift katlı mezar uygulamasında önce 1’inci katlarda defin yapılacak, üstü toprakla kapanacak. Toprağın üzerine de betan plakalar yerleştirilecek. İkinci cenazede de aynı şekilde defnedilip, üzeri toprakla kapanacak. Yedi Eylül Mahallesi’nde bulunan Torbalı Mezarlığı’nda toprak mezarda cenaze defni için 360 lira ücret ödeniyor. 2 metre uzunluğunda, 80 santimetre genişliğinde ve 2 metre 20 santim derinliğindeki çift katlı mezarlarda ise bu ücret KDV dahil 540 lira olacak.
DİNİ AÇIDAN SAKINCASI YOK
Diyanet İşleri Başkanlığı da, çift katlı mezar uygulamasının dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını kaydetti. Yetkililer, ”Defnedilen cenazeler ortalama bir yıl içinde toprağa karışıyor. Ondan sonra kat usulüyle de olabilir. Kemikleri bir tarafa alınarak başka bir cenaze de defnedilebilir. Buradaki uygulamada yakınların birlikte defnedilmesi hususu gözetilmiş. Bu da güzel bir hassasiyet” diye konuştu. Pamukyazı Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Çürükçü ise, “8 yılı aşkın süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız başvurular, sonunda kabul edildi. Kısa bir süre önce çalışmaların başladığı mahallemizde, bu gelişme sevinçle karşılandı. Ne garip ki, vatandaşlarımız mahallemize yapılacak olan mezarlığa bile sevinçle yaklaşıyor. Boşuna dememişler, hizmetin her türlüsü makbuldür diye” ifadelerini kullandı. Murat CAN