Minik öğrencilerden çevre için büyük adımlar 'Doğanın Stem'i Var!'

İnci Hikmet Tözün Anaokulu Çınar Grubu öğretmeni İlkay CAN'ın ortaklığını yaptığı 10 Türk, 1Polonya, 1 Litvanya, 1 Azerbaycan'lı ortakla yürütülen 'DOĞANIN STEM'İ VAR!' e Twinning projesi çalışmalarını tamamladı Eylül ayında başlayan ve nisan ayına kadar devam eden uzun soluklu, bol kazanımlı bu projede çocuklara küçük yaşta doğayı koruma bilinci kazandırılarak, çocukların gerçek bir doğasever olması [&hellip]

Minik öğrencilerden çevre için büyük adımlar 'Doğanın Stem'i Var!'

İnci Hikmet Tözün Anaokulu Çınar Grubu öğretmeni İlkay CAN’ın ortaklığını yaptığı; 10 Türk, 1Polonya, 1 Litvanya, 1 Azerbaycan’lı ortakla yürütülen “DOĞANIN STEM’İ VAR!” e Twinning projesi çalışmalarını tamamladı

Eylül ayında başlayan ve nisan ayına kadar devam eden uzun soluklu, bol kazanımlı bu projede çocuklara küçük yaşta doğayı koruma bilinci kazandırılarak, çocukların gerçek bir doğasever olması amaçlanmıştı. Bu amaca ulaşırken okul- aile işbirliği içerisinde, çocuklar her ay çevre sorunlarına yönelik STEM etkinlikleri gerçekleştirdi. Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik alanlarını bünyesinde barındıran planlanmış STEM etkinlikleri ile Çınar çocukları bir bilim insanı edasıyla çevre sorunlarını fark ettiler, fark ettirdiler ve bu sorunlara çözümler buldular. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarından 7, 13,14ve 15. Maddeleri de kapsayan proje küresel sorunlarımıza değiniyor.

ÇEVRE İÇİN TASARLADILAR

Su kirliliği, küresel ısınma/ iklim değişikliği, hava kirliliği, toprak kirliliği, orman yangınları, çevre kirliliği konularını her ay detaylıca çalışan öğrenciler hem evde, hem okulda çevreye duyarlı birer birey olarak örnek davranış sergiledi.  Öğrenciler  Stem planlarının mühendislik entegrasyonu kapsamında  suda yüzen, çöpleri toplayabilen bir makine tasarladılar, temiz enerji kaynakları olan güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak elektrik üretti. Bunun yanında orman yangınlarını erkenden fark edip müdahale eden araçları legolarla inşa eden öğrenciler  doğadaki atıkları zararsız hale getiren robotlar tasarladı. Bunların yanı sıra, biyoçeşitlilik, nesli tükenen hayvanlar konularına da her ay düzenli olarak yer verilen projede etkileşimli kitap okuma etkinlikleri, deneyler, interaktif oyunlar ve çevrimiçi seminerler, çocuklara yönelik atölyeler düzenlendi.

MÜDÜR KAYA’DAN SÖZ ALDILAR

Eğitim sürecinde doğa temelli uygulamalara sıklıkla yer veren grup öğretmeni İlkay Can, “Doğanın Stem’i Var” projesinin çocuklarda ve hatta ailelerde gözle görülür şekilde farkındalık kazandırdığını belirtti. Sınıfındaki 20 çocuğun erken yaşta kazandıkları bu farkındalık ile hayat boyu doğaya duyarlı birer birey olacaklarını söyledi. Çocuklar proje sonunda ulusal çevre andını okuduktan sonra Okul Müdürü Erdem Kaya tarafından “ÇEVRE DOSTU” rozetleri takılan Çınarlar Okul Müdürü Erdem Kaya’ya da rozet takıp, ondan doğayı koruyacağına dair söz istediler. Okul Müdürü Erdem Kaya, “Okulumuzda uyguladığımız e-Twinning projeleri ile farklı okullar ve Avrupa ülkelerine bağlı okulların eğitim sistemleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Etkinlikleri çocukların ilgi alanlarına yönelik, iyi planlanmış bir şekilde onlara sunarak kalıcı öğrenmeyi hedefliyoruz. Erken çocuklukta kazanılan değer, farkındalık ve kazanımların ömür boyu süreceğini biliyor ve bu doğrultuda hep birlikte çalışıyoruz. Başarılı projeler yürüten sınıf öğretmenimizi, sürece katkı sağlayan velilerimizi ve sürecin asıl kahramanları olan öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.