Misir ve pirinç unuyla yasama tutunuyor

ÇÖLYAK hastasi olan eczaci kalfasi Ugur Çavuslar, ömrü boyunca glutensiz ürünleri tüketmek zorunda. Misir ve pirinç unundan yapilan ekmekleri yiyerek hayata tutunan Çavuslar, bu hastaligin ciddiyetini tüm insanlara anlatabilmek adina ise Çölyakla Yasam Dernegi çatisi altinda mücadele veriyor.   ÇÖLYAK hastaligi günümüzde pek çok insan tarafindan bilinmese de, uzmanlara göre herkeste görülebilecek bir hastalik türü [&hellip]

Misir ve pirinç unuyla yasama tutunuyor

ÇÖLYAK hastasi olan eczaci kalfasi Ugur Çavuslar, ömrü boyunca glutensiz ürünleri tüketmek zorunda. Misir ve pirinç unundan yapilan ekmekleri yiyerek hayata tutunan Çavuslar, bu hastaligin ciddiyetini tüm insanlara anlatabilmek adina ise Çölyakla Yasam Dernegi çatisi altinda mücadele veriyor.

 

ÇÖLYAK hastaligi günümüzde pek çok insan tarafindan bilinmese de, uzmanlara göre herkeste görülebilecek bir hastalik türü olarak belirtiliyor. Torbali’da eczaci kalfasi olarak görev yapan 35 yasindaki Ugur Çavuslar, binlerce çölyak hastasindan bir tanesi. O da diger hastalar gibi bugday, arpa, çavdar ve yulaftan yapilan ekmegi yiyemiyor. Bunlari yediginde ise karninda siddetli agrilar oluyor ve en önemlisi bagirsak veya girtlak kanserine yakalanma riski oldukça yüksek. Çünkü bugday ve arpa ürünlerinin içinde bulunan gluten, hastaliginin ilerlemesine neden oluyor. Ömrü boyunca misir ve pirinç unundan yapilan ekmegi yemek zorunda olan Çavuslar, vatandaslarin bu hastalik konusunda bilinçli olmalari gerektigini ve mutlaka doktor muayenelerini yaptirmalari tavsiyesinde bulunuyor.

DERNEK ÇATISI ALTINDA HASTALIGI ANLATIYOR

EVLI ve iki çocuk babasi olan Ugur Çavuslar, bundan iki yil öncesinde siddetli karin agrilari çekme sikayetiyle doktora gitti. Yapilan bir dizi tetkik ve kontrollerin ardindan Çavuslar, simdiye kadar adini hiç duymadigi çölyak hastaligina yakalandigini ögrendi. Bu hastalik nedeniyle iki yildan bu yana arpa ve bugday unlarindan yapilan hiçbir ürünü agzina süremiyor. Yedigi anda ise siddetli karin agrilari çekiyor. En önemlisi ise bu ürünleri yemeye devam ettigi sürece bagirsak veya girtlak kanserine yakalanma riski oldukça yüksek. Torbali’da çok sayida çölyak hastasinin bulundugunu, düzenleyecekleri etkinlik ile bu hastalarin bir araya gelecegini ifade eden Çavuslar, Çölyakla Yasam Dernegi’nin üyelerinden. Bu hastalikla mücadele edenlerin olusturdugu dernek çatisi altinda, hastaligi insanlara anlatmak ve bilgilendirmek adina mücadele ediyor.

“BIZE ÖZEL EKMEK URETILSIN”

ÇÖLYAK hastaliginin bulasabilir bir hastalik olmadigina dikkat çeken ve bu hastalikla mücadele edenlerin birçok sikintisi bulundugunu söyleyen Ugur Çavuslar, “Çölyak hastalari bugday, arpa, çavdar ve yulaftan yapilan ekmekleri yiyemiyor. Sadece bizim için özel olarak üretilen ekmekleri tüketebiliyoruz. Birçok çölyak hastasi bu ekmegi alamiyor. Bizim için Izmir Büyüksehir Belediyesi özel ekmek üretiyor. Bunu diger firincilarinda yapmalarini istiyoruz. Bu bizim için büyük sikinti. Ayrica bu hastalik bulasici degildir, birçok insanda bu algi var. Toplumda çölyak hastalarinin sikintilarini dile getirmek adina derneklestik” dedi.

ÇÖLYAK HASTALIGI NEDIR?

BILIMSEL olarak açiklanan bilgiler ise söyle:Çölyak hastaligi; bugday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutenin neden oldugu ince bagirsak hastaligidir. Çölyak hastaligi,gluten ve bugday alerjilerinden farklidir. Bu alerjilerde ince bagirsaklar saglamdir, enteropati yoktur. Alerji 3-5 yil gibi kisa sürede düzelir. Çölyak hastaligi ise ömür boyu diyet yapilmasini gerektirir. Ince bagirsaklar gidalarin sindirim ve emilimi ile görevlidir. Hastalanmasi ile bu fonksiyonlar bozulur ve kisi yediklerinden faydalanamaz. Yeterince beslenmesine karsin zayiflar, gida ve vitamin eksiklikleri ortaya çikar. Kemikleri erir, çocuklarda büyüme durur. Çölyak hastaliginda özellikle ince bagirsagin mideye yakin, baslangiç kismi hastalanir. Bu bölge; demir, kalsiyum, çinko, magnezyum, protein, vitamin gibi hayati öneme sahip maddelerin emiliminden sorumludur. Tani konulduktan sonraki asamada uyulmasi gereken tek tedavi yöntemi ise size uzman hekim tarafindan önerilen gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten bugday, arpa, çavdar ve yulafta bulundugu için bu gidalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Çölyakli kisiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayida gidayi yememek durumundadir. Misir unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi maddeler gluten içermedigi için rahatça tüketilebilir. Çölyak hastalari gluten unundan yememelidir