Misirda geri sayim basladi
Binlerce dekarlik alanda yetistirilen misirda bu yil ki fiyatlarda düsüs yasanirken, çiftçi kilo fiyatinin 70 kurus olmasini istiyor. TORBALILI çiftçilerin son 4 yildir en gözde ürünü olan misirda hasat dönemi için geri sayim basladi. Ekim islemlerinin ardindan ilaçlama ve sulama islemini de tamamlayan üretici, artik misirlarin olgunlasmasini bekliyor. Agustos ayinda yapilacak olan silajlik misir hasadi [&hellip]
Binlerce dekarlik alanda yetistirilen misirda bu yil ki fiyatlarda düsüs yasanirken, çiftçi kilo fiyatinin 70 kurus olmasini istiyor.
TORBALILI çiftçilerin son 4 yildir en gözde ürünü olan misirda hasat dönemi için geri sayim basladi. Ekim islemlerinin ardindan ilaçlama ve sulama islemini de tamamlayan üretici, artik misirlarin olgunlasmasini bekliyor. Agustos ayinda yapilacak olan silajlik misir hasadi ile ovada büyük bir hareketlilik yasanacak. Pamugu tahtindan indiren misirin bu yilki fiyatinda 5 kurusluk bir düsüs yasanmasi bekleniyor. 40 bin dekarlik alana ekilen silajlik misir civardaki yem fabrikalarina satiliyor. Torbali’da bu yil gerek danelik gerekse silajlik misir ekiminde önemli bir artis yasandigi gözleniyor.
PAMUK BITTI, MISIR YUKSELDI
TORBALI merkezde basta olmak üzere Yeniköy, Tulum, Atalan, Ayrancilar ve Çaybasi’da toplamda 40 bin dönüm arazide misir yetistirildi. Misir üreticilerinin gözü fiyatlarda. Ureticiler, bugday, domates, fasulye, biber, karpuz gibi diger ürünlerde yasanan fiyat düsüklügünden misirin da etkilenmemesini umut ediyor. Hasadina 1,5 ay sonra start verilecek olan misirda bu yil verimin yüksek olmasi hem üreticiyi hem de alici firmalari memnun ediyor. Verimin yüksek olmasinda kis boyunca yagislarin yogun olmasi, misirdaki hastaliklarla zamaninda mücadele edilmesi etkili oldu.
DÖNUM BASINA 700 TL MASRAF
YEM fiyatlarindaki artis pamugun para etmemesi ve tarla sebzemeyvelerindeki fiyat dalgalanmasi nedeniyle Torbalili üreticiler son yillarda misira büyük ilgi göstermeye basladi. Misir üreticilerinden Hüseyin Özbek, bu yil 112 dönümlük alanda silajlik misir yetistiriciligi yapiyor. Maliyetlerin yüksek olmasindan dert yanan Özbek, icar, gübre, tohum gibi islemler sonucunda dönüm basina ortalama 700 lira masraf yaptigini söyledi. Özbek, “Girdi maliyetimiz oldukça fazla. Dönüm basina yaptigimiz masrafi çikartmamiz gerekiyor. Geçen sene kilosu 60 kurus olan misirin bu yilki fiyati 55 kurus. Fiyatin 70 kurus olmasi gerekir ki biz yaptigimiz masraflari çikaralim ve para kazanabilelim” dedi.