Mütevazi bir toptanci babanin ogluydu Sektördeki 30. yilinda AVM açiyor
Marketçilikte 30 yili geride birakan 61 yasindaki Mustafa Turhan’in sahibi oldugu Turhan AVM, Cemali Tuncer Bulvari üzerinde faaliyet gösterecek. Turhan, yerel marketlerin korunmamasindan yakiniyor. 1940 yilinda babasi tarafindan açilan bakkal dükkânini büyüterek Turhan Market ile yerel marketçiligin önemli isimlerinden biri gelen Mustafa Turhan, yeni bir market açiyor. Marketçilikte 30 yili geride birakan 61 yasindaki Mustafa [&hellip]
Marketçilikte 30 yili geride birakan 61 yasindaki Mustafa Turhan’in sahibi oldugu Turhan AVM, Cemali Tuncer Bulvari üzerinde faaliyet gösterecek. Turhan, yerel marketlerin korunmamasindan yakiniyor.
1940 yilinda babasi tarafindan açilan bakkal dükkânini büyüterek Turhan Market ile yerel marketçiligin önemli isimlerinden biri gelen Mustafa Turhan, yeni bir market açiyor. Marketçilikte 30 yili geride birakan 61 yasindaki Mustafa Turhan’in sahibi oldugu Turhan AVM, Cemali Tuncer Bulvari üzerinde faaliyet gösterecek. Yogun talep üzerine magaza sayisini 2’ye çikarma karari aldiklarini söyleyen Turhan, tüm Torbali halkini açilisa davet etti. Yaklasik 400 metrekare alan üzerine Turhan, alisveris merkezi konumunda.
MUTEVAZILIK BIR NIMET
SANA, Omo, Tursil, Persil, Pril, Vernel, Bixi, Söke Un, Eti, Ulker, Orkide yaglari gibi ünlü birçok firmanin 50 yil boyunca toptanciligini yaptiktan sonra Agalar Caddesinde Turhan Market’i kuran Mustafa Turhan, Torbali’nin önde gelen isadamlari arasinda bulunuyor. Hem Torbali’nin yerli esrafindan olan hem de istikrarli bir ticaret hayati bulunan Turhan, buna ragmen çok fazla göz önünde bulunmayi sevmiyor. Kendi tabiri ile“Her konuya ziplamayi” sevmedigini söyleyen Turhan, “Mütevazilik dünyanin en güzel nimeti. Baba meslegini kendi halimizde sürdürüyoruz” diyor.
ÖMRUMUZ YETTIKÇE BU SEKTÖRDE OLACAGIZ
UZUN yillardir Agalar Caddesindeki 200 metrekarelik marketi ile ilçe halkina hizmet veren Turhan, bu sektörde belli bir çitayi yakalayanlarin genelde ikinci subeyi açtiklarini söyledi. Turhan, “Genelde böyle bir egilim oluyor. Bir mekâni olan genelde zincir seklinde bir yapilanmaya gidiyor. Aramizda ziyadesi ile basarili olanlar da çikiyor. Örnegin Pehlivanoglu, 30 yilda 107 markete ulasti. Bu bir basaridir. Kardesler arasindaki baglilik onlari büyüttü. Birlikten her zaman kuvvet dogar. Bizim 100 market gibi bir hedefimiz yok. Ama ömrümüz yettikçe bu sektörde olacagiz” dedi.
BELEDIYE YEREL ESNAFI KORUMALI
ÇOK sayida ünlü marka olmak üzere çok sayida marketin faaliyet gösterdigi Torbali’da bu isin siki bir denetime ihtiyaci oldugunu söyleyen Turhan, “Torbali’nin seçilmis yöneticileri, özellikle Belediye Baskani, çok magazasi olanlara müsaade etmemeli. Yerel marketler korunmali. Bu marketlerin zerre kadar Torbali’ya faydasi yok. Hangisi gidip de Belediye Baskanina ‘Bir ihtiyaciniz var mi, malzeme lazim mi, bagis yapalim’ diyor. Hiç kapisini çalan yok. Hepsi Torbali’nin parasini alip gidiyor. Ustelik aralarinda yabanci ülkelerin sermayesi ile olusturulmus olanlar var. Çayin tasi ile çayin kusunu vuruyorlar. Bunun için seçilmis yöneticiler, bunlara müsaade etmeli. Açilmasin mi bunlar? Açilsin tabii ki. Ama birer taneye müsaade verilmeli. 5 magaza, 8 magaza olamaz. Yerel esnaf öldürülüyor” seklinde konustu.
HEM OKUDU HEM ÇALISTI
HEM okuyup hem de babasina yardimci olan Mustafa Turhan isten güçten vakit bulamadigini ve oyun çesitlerinin hiç birini bilmedigini belirtti. Turhan sunlari söyledi, “1940 yilinda küçük bir barakada bakkallik yapan babama yardimci oluyordum. 1950 yilinda gelir vergisi kanunu çikinca babam büyük deftere tabi oldu. Ben de onun yaninda isi ögrendim. Çok sükür bugüne kadar Torbali halkinin da destegi ile isleri yürüttük” dedi.