Mutfakta umdugunu bulmayan çiftçi çareyi bahçede buldu
Sebze ve meyve yetistiriciliginde kâr edemeyen Torbalili çiftçiler son dönemde süs bitkisi yetistiriciligine yöneliyor. 55 dönüm alanda 13 çesit bitkinin üretildigi Her Mevsim Botanik üreticinin talebini karsiliyor HER Mevsim Botanik, park ve bahçeleri güzellestiren dis mekan bitkilerinin üretimini gerçeklestiriyor. 55 dönüm alanda 13 çesit bitki-nin üretildigi Her Mevsim Botanik'in sahibi Ilkin Sa-gim, ekonomik kriz nedeniyle [&hellip]
Sebze ve meyve yetistiriciliginde kâr edemeyen Torbalili çiftçiler son dönemde süs bitkisi yetistiriciligine yöneliyor. 55 dönüm alanda 13 çesit bitkinin üretildigi Her Mevsim Botanik üreticinin talebini karsiliyor
HER Mevsim Botanik, park ve bahçeleri güzellestiren dis mekan bitkilerinin üretimini gerçeklestiriyor. 55 dönüm alanda 13 çesit bitki-nin üretildigi Her Mevsim Botanik’in sahibi Ilkin Sa-gim, ekonomik kriz nedeniyle artik park ve bahçe düzenle-melerinin yapilamadigini ve bu nedenle de bitkilere olan talebin son dönemde az da olsa arttigini söyledi. Çiftçi-nin bag bahçe ekimi yerine bitki yetistiriciligine yöneldi-gine de deginen Sagim, üreti-min fazla olmasinin da sektö-re zarar verdigini söyledi.
13 ÇESIT BITKI
KARSIYAKA Mahallesi’nde dis mekan bitkilerinin üreti-mini gerçeklestiren Sagim “Biz burada yaklasik 55 dö-nüm bir alanda üretimimizi gerçeklestiriyoruz. 3 yildir 13 çesit dis mekan bitkisi yetis-tiriyoruz. Urünlerimiz arasin-da Akasya, Limoni Selvi, Ka-ra Selvi, Manolya ve Zakkum gibi ürünler çok daha fazla ilgi görüyor” dedi.
ÇIFTÇI BITKI YETISTIRICILIGINE YÖNELDI
ÇIFTÇILIGIN bitme noktasi-na gelmesi nedeniyle tarimla ugrasanlarin botanik isine girmeye basladigini belirterek bu durumun da satislari olumsuz etkiledigini söyleyen Sagim “Biz 3 yildir emek vererek bu bitkileri yetistir-meye çalisiyoruz. Fakat dis mekan bitkilerine ilgi nere-deyse yok denecek kadar az. Bunda tarimdan kazanç sag-layamayanlarin sektöre yö-nelmesinin büyük etkisi var. Bunun yani sira birçok vatan-das alim gücünün düsmesi nedeniyle bahçesinin düzen-lemesine vakit ayiramiyor” dedi.
SAGLIKLI BITKI IÇIN BAKIM ÇOK ÖNEMLIPARK ve bahçelerde kullani-lan dis mekan bitkilerinin bakiminin saglikli bitkilerin yetistirilmesi açisindan çok önemli oldugunu belirten Sagim “Dis mekan süs bitki-leri sik ve düzenli sulamaya gereksinim gösterir. Sulama sabah ve aksam saatlerinde yapilmalidir. Ögle sicaginda yapilan sulama yanmaya ve su kaybina neden olur. Sula-malar, topragin havalanma-sina olanak verecek sekilde belirli araliklarla ve bitkilerin kök aksaminin bulundugu 20-25 cm’lik toprak tabakasi su ile doygun hale gelinceye kadar yapilmalidir. Sulama-lar, yabanci otlarin gelisimini tesvik ettigi gibi, organik maddece fakir topraklarin yüzeyinde kaymak tabakasi olusumuna da neden olmak-tadir. Yabanci otlari temizle-mek, kaymak tabakasini kir-mak ve topragi kabartarak ha-valandirmak amaciyla çapala-ma yapilmalidir.” dedi.